Апофатичне богослов’я або негативна теологія. Релігійна філософія

Про божественних іменах

Цей трактат примирює в собі два методу пізнання істини. Спочатку автор перераховує імена Бога, описані у працях Ієрофея Афінського, Єфрема Сиріна та інших теологів. Саме такий спосіб лежить в основі катафатического богослов’я. Однак автор (на відміну від неоплатоніків) не сумнівається в абсолютної трансцендентності Творця. Основний посил трактату – Бог відкривається лише через благодать, тільки тому, кому Він Сам вирішить. Неоплатонізм ж проповідує пізнання через катарсис, тобто очищення від гріхів і прагнення до святості.

Діонісій у своїх працях спростовує неоплатонічні істини, кажучи про неможливість пізнання Бога таким способом. Іншими словами, очищення від гріхів потрібно не Богу, а людині, тому і не може служити єдино вірним шляхом.

Пізніше був зроблений висновок, замирює двох філософів. Він говорить, що Бог відкривається через благодать, але при зустрічних зусиллях людини. Шукає істину повинен бути аскетом. Відсікти все зайве потрібно зі свого життя, з самого себе. Це допоможе вмістити всю повноту розуміння буття Бога. Людина повинна перетворитися на порожню посудину. Коли нас оточує світ з його спокусами, цінностями і можливостями, є час на пошук істини?

Коли відсікають все зайве, починається робота думки. Для цього люди йдуть у монастирі, де всі розподіл спрямоване на спасіння душі та роздуми про вічне. Святі колишніх століть для очищення і покаяння йшли в пустелі. В усамітненні та молитві вони здобули Дух Святий і під Його впливом писали свої праці. Ця тема повністю розкрита в апофатичному очищенні філософських понять в богослов’ї.