Апофатичне богослов’я або негативна теологія. Релігійна філософія

Що таке богослов’я

Це вивчення Бога і його властивостей. Що таке теологія? Це інша назва богослов’я. З одного боку, Господь непізнаваний людським розумом. Про це ми можемо судити з висловлювання Ісуса Христа про те, що Батька може знати тільки Син. Теологи роблять з цієї цитати висновок, що можливості людського мозку занадто обмежені для розуміння буття Божого. Але Месія тут же дає ключ для шукаючих істину. Повністю цитата звучить наступним чином:

Все передав Мені Отець Мій, і ніхто не знає Сина, крім Отця, і Отця не знає ніхто, крім Сина, і кому Син хоче відкрити.

Тобто пізнати Бога Отця можна через Бога Сина. Саме цим і займається наука теологія – спробами зрозуміти і витлумачити сутність Господа через вивчення Священного писання і церковного переказу.

Методи пізнання

Зі шкільного курсу кожному відомі шляхи знаходження істини. Це згода і опір, доказ і спростування. Богослов’я (як наука) також розділилося на два напрямки: заперечення і твердження. Філософи і мислителі намагалися дізнатися правду про буття Бога будь-якими шляхами, іноді впадаючи у відверту єресь і марення. З цього приводу скликалися собори представників християнства з різних куточків планети. У суперечках та обговореннях народжувалася істина, яка суворо фіксувалася.

Таким чином був прийнятий Символ віри, досі службовець православним християнам головним догматом. Негативний метод пізнання Господа називається “апофатичне богослов’я”. Цей метод докази йде, як і в математиці, від супротивного. За основу береться твердження, що Бог нетварен, тобто був завжди, Він не володіє тими якостями, які притаманні людині (суті тварному). Цей шлях докази істини будується не на аналогії з відомим об’єктом, а на запереченні не належать до Бога якостей. Тобто Він є то-то, так як Він не володіє тими чи іншими рисами.

Господь благ, так як він не людина, не має пошкодженої, гріховною природою. Отже, апофатичне богослов’я – метод дискурсивного пізнання властивостей Бога. На цьому шляху заперечуються будь-які аналогії з створеними (людськими) якостями.

Другий метод пізнання – катафатичне богослов’я. Цей спосіб докази описує Бога як найвищу істоту, що володіє усіма якостями: абсолютною любов’ю, добротою, істиною і так далі. Обидва методи християнського богослов’я в підсумку приходять до спільного знаменника – зустрічі з Творцем. У Старому Завіті описано декілька таких явищ. На кожне з них спирається апофатичне богослов’я.