Коли читають Псалтир: особливості і правила читання

Псалтир – найсильніша зброя православного християнина. Згідно з переказами, біси бояться Псалтиря, як вогню. Книга складається з 151 псалма. Вони розділені на 20 кафизм, у кожній з яких по три слави. Автором Псалтиря є цар Давид. Багато сперечаються, якого роду слово “псалтир”, точніше, як правильно його змінювати за відмінками. Про це ми розповімо нижче. Служителі церкви вважають, що не настільки важливо, як людина вимовить це слово, головне, щоб він розумів його значення.

Що таке Псалтир

Відповідь на поставлене питання частково дана вище. Як кажуть батюшки, Псалтир – це Святе Письмо в скороченні. Даний вираз кілька перебільшено, книга написана за натхненням Духа Святого, використовується в церковному Богослужінні.

Звідки пішла назва

Коли читають Псалтир, розповімо трохи пізніше. Книга отримала свою назву від струнного музичного інструмента, на якому грали під час співу псалмів.

Чоловічий чи жіночий рід

Назва цієї унікальної книги можна писати двома способами: Псалтир і Псалми. Друге вважається застарілим і зараз використовується вкрай рідко. Деякі люди і навіть солідні видання вважають, що слово “псалтир” жіночого роду. Вони мають рацію, але тільки по відношенню до музичного інструменту. Книзі царя Давида “привласнили” (якщо можна так висловитися) чоловічий рід. Саме так потрібно слово “псалтир”, якщо мова йде про збірку псалмів.

Цікаві факти

Коли читають Псалтир? Наберіться терпіння, скоро ми дійдемо до цього питання. Поки поговоримо про цікавих моментах, пов’язаних з старозаповітною книгою:

  • В численних російських монастирях читається Неусыпаемый Псалтир. Це означає, що перерви у читанні немає, воно цілодобове. Насельники або насельниці обителі мають свої годинники для читання Псалтиря. Змінюючи один одного, вони вичитують протягом доби всі псалми.
  • З півночі до трьох годин ночі – особливий час. Вважається, що Небеса відкриті для молитви, але і нечиста сила не дрімає. Ці години найбільш небезпечні, так як біси можуть з’явитися власні очі. Псалтир читається схимонахами, ченцями або були ченцями. Послушники не допускаються до його дійства в даний часовий проміжок.
  • Мирянам не рекомендують читати Псалтир після півночі. Для цього потрібно взяти благословення у духівника.

Навіщо читати

Навіщо читати Псалтир, коли є молитви і акафісти? Справа в тому, що вони – наше звернення до Бога, а Псалтир – Його слово до нас. Читаючи цю книгу, людина долучається до зведення ангелів, славлять Бога. Він тілом на землі, духом – на небесах, поруч з ними. Книга складається з молитов подяки, покаянних і просительных. Вона – помічник в боротьбі з нечистими духами. Досить читати Псалтир щодня, щоб уникнути численних спокус.

Читаємо в домашніх умовах

Як читати Псалтир будинку? Це абсолютно нескладно. Детальна інструкція перед вами:

  • Жінка покриває голову хусткою, одягає спідницю. Чоловік залишається з непокритою головою, в брюках і сорочці.
  • Перед іконами запалюється лампада або свічки.
  • Тричі перехрестившись, християнин приступає до читання Псалтиря.
  • Після кожної слави треба перехреститися і перерахувати імена своїх живих родичів, померлих, а також, православних друзів і знайомих.
  • По закінченні читання потрібно подякувати Господа і закрити книгу.

За кого не можна читати

Як правильно читати Псалтир будинку за здоров’я і упокій, розказано вище. Зазначимо, що згадувати не можна всіх рідних і знайомих. Виключаються такі категорії людей:

  • Нехрещені і самогубці.
  • Екстрасенси, маги, езотерики.
  • Біснуваті.
  • Войовничі атеїсти.

Про здоров’я

Коли читають Псалтир звичайні люди? Бажано, щоб благочестивий християнин вичитував по одній кафизме щодня. Першу і третю славу читають, поминаючи за здоров’я рідних, друзів, знайомих і близьких людей. Це робиться так:

  • Після першої слави тричі промовляють: “Алілуя! Алілуя! Алілуя! Слава Тобі, Боже!”. Після цього перераховують імена всіх охрещених родичів.
  • Така ж ситуація з третьої славою. Тільки йде перерахування хрещених друзів, знайомих, благодійників, тих, хто колись допоміг читцеві.

Про упокій

Покійним дуже потрібна молитва. Живі можуть самостійно помолитися за себе, мертві такої можливості позбавлені. Їм залишається сподіватися лише на молитви тих, хто залишився на землі. Коли читають Псалтир за небіжчиків:

  • В першу ніч після смерті.
  • Протягом 40 днів, поки покійний є новоприставленным.
  • Щодня за всіх померлих рідних, близьких і знайомих (хрещених).

Як читати в першу ніч

Були часи, коли небіжчиків не віддавали в морг. Вони залишалися вдома. Біля них всю ніч читали Псалтир. Зараз часи змінилися, родичі зайняті поховальними клопотами, мрець знаходиться в морзі, про читання Псалтиря забуте.

Віддавши тіло померлого родича в морг, православний чоловік зобов’язаний читати з нього Псалтир заочно. За ніч необхідно прочитати книгу повністю. Зрозуміло, покійний повинен бути хрещеним людиною, не захоплювався за життя магією, езотерикою, єретичними вченнями.

Кафізма №17

Протягом 40 днів після смерті родича християни читають за нього 17-ту кафизму. Вона дуже довга, але вичитувати необхідно повністю. Це нескладно, за часом займає 20 хвилин. Щоб читачеві було простіше орієнтуватися, дамо підказку. Це псалом 118, один з найдовших.

Щоденне поминання

Коли читають Псалтир щодня, то друга слава відводиться для поминання покійних. Родичі, друзі, знайомі, благодійники – всі ті, хто був хрещений у православ’ї, з повагою ставився до вчення Господа та до Його церкви.

Перед читанням молитви

Коли читають Псалтир, ми з’ясували. Перед тим, як приступати до цього дійства, необхідно піднести молитви Богу. Їх тексти наведені нижче. Молитви пропонуються без перекручування тих або інших слів, тому можуть здатися складними. Однак саме так їх вимовляють служителі церкви.

Молитви перед початком читання Псалтиря

Молитвами святих отець наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.

Слава Тобі, Боже наш, слава Тобі.

Царю Небесний, Утішителю, Душе істини, Іже всюди сый і вся виконуй, Сокровище благих і життя Подавцю,: прийди і вселися в ни, і очисти ни від всякия скверни, і спаси, Блаже, душі наша.

Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас (Тричі)

Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Пресвята Тройце, помилуй нас; Господи, очисти гріхи наша, Владико, прости беззаконня наша Святий, завітай і зціли немочі наша, імен Твого ради.

Господи, помилуй.(Тричі)

Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Отче наш, Іже єси на небесах! Нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, яко на небеси і на землі. Хліб наш насущний даждь нам днесь, і прости нам борги наша, якоже і ми залишаємо боржником нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукаваго.

Тропар:

Помилуй нас, Господи, помилуй нас, всякаго бо відповіді недоумеюще, Ти сю молитву яко Владыце грешнии приносимо. Помилуй нас.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу.

Чесне пророка Твого, Господи, торжество, небо Церква показу, люди радіють ангели, того молитвами, Христе Боже, в мирі управи живіт наш, так співаємо Ти. Аллилуиа!

І нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Многая безлічі моїх, Богородице, гріхів, до Тебе прибегох, Чиста, спасіння вимагаючи, відвідай немощствующую мою душу, і моли Сина Твого і Бога нашого дати мі залишення, яже содеях лютих, Єдина Благословенна.

Господи, помилуй(40 разів). І поклони по силі.

Молитва Святий Живоначальней Трійці

Пресвята Тройце, Боже і Содетелю всього світу, поспіши і направи серце моє, почато з розумом і кончати делы благими богодухновенныя ся книги, як Святий Дух усти Давида отрыгну, ихже нині хочу глаголаті аз, недостойний, розуміючи ж своє невігластво, припадаючи молюся, і еже від Тебе допомоги просячи: Господи, управи розум мій і утверди серце моє, не про глаголании устен стужати сі, але про розум глаголемых веселитися, і приготовитися на творіння добрих справ, яже учуся, і істинно кажу. Так добрими делы освічений, на судищи десныя Ти країни причетник буду з усіма обраними Твоїми. І нині, Владико, благослови, так, воздохнув від серця, і мовою оспіваю, теревенячи сице.

Прийдіть, поклонімось Цареві нашому Богу.(Уклін)

Прийдіть, поклонімось і впадімо Христові, Цареві нашому Богу.(Уклін)

Прийдіть, поклонімось і впадімо Самому Христу, Цареві і Богу нашому.(Уклін)

Після читання молитви

Коли читають Псалтир, не забувають дякувати Бога після цього. Тексти молитов виглядають так:

Достойно є, яко воистинну блажити Тебе, Богородицю, Присноблаженную і Пренепорочную і Матір Бога нашого. Чеснішу Херувим і славнейшую без порівняння Серафим, зотліла, лише Бога Слова рождшую, сущу Богородицю Тебе величаємо.

Слава Отцю і Сину і Святому Духу, і нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Господи, помилуй.(Тричі)

Молитвами святих отець наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.

Господи Ісусе Христе, Сину Божий, заради молитов Пречистыя Твоєї Матері, силою Чесного і Животворящаго Хреста, і святих небесних сил безплотных, і преподобних і богоносних отець наших, і святого пророка Давида, і всіх святих, помилуй і спаси мя грішного, яко Благ і Чоловіколюбець, амінь.

Можна читати Псалтир сидячи

Деякі особливо завзяті віруючі засуджують тих, хто читає цю священну книгу сидячи. Однак строгих правил на цей рахунок немає. Псалтир дозволено читати сидячи. Про це вам скаже будь-який священик. В монастирях, будучи на послуху з читання Неусыпаемого Псалтиря, насельники сидять перед іконами. Читають у такому положенні цю книгу і пом’яники. Вони моляться Богу і не замислюються про те, що ведуть себе недостатньо благоговійно.

Щоб переконатися в цьому, достатньо побувати на Богослужінні. Коли читають Псалтир, люди сідають на стільці і лавки, стоять у храмі.

Як читати Псалтир в церкві

Допускають мирян до читання Псалтиря у храмі? Так, але тільки з благословення священика або ігумена, в залежності від місцезнаходження людини. Якщо мирянин знаходиться в звичайній церкві, то його може благословити священик, а в монастирі – ігумен.

Самостійне читання Псалтиря у храмі неприпустимо. Для цього існують алтарники, послушники, ченці і ченці.

Часті питання

Стаючи членом церкви Христової, неофіти жадібно поглинають інформацію, пов’язану з нею. Вони задають наївні питання, намагаючись стати православним християнином і вникнути в церковне життя. У цьому підрозділі ми наведемо найбільш поширені запитання:

  • Можна читати Псалтир російською мовою? Ієрей Володимир (Шликов) говорить, що в російському перекладі його читають тільки для того, щоб зрозуміти сенс написаного. Молитися потрібно на церковно-слов’янською мовою.
  • Що робити, якщо не розумієш написане? Як читати Псалтир, якщо бажання до цього пропадає? Ієромонах Вікторин радить читати книгу з перекладом на російську мову. Так буде зрозумілий сенс написаного, легше потім перейти на церковнослов’янську мову. Додамо, що старші священики рекомендують не кидати читання Псалтиря на церковно-слов’янською мовою, коли незрозумілий її сенс. Якщо людина не розуміє, але вимовляє, біси, все одно біжать від нього геть. Їм добре відомо написане і без перекладу (згідно з вченням священиків).
  • Де можна купити Псалтир? У будь церковній крамниці.
  • Можна слухати Псалтир, якщо немає можливості до прочитання? Так, це не заборонено в окремих випадках, наприклад, коли мова йде про важко болящем, знесиленому людині.

Висновок

Тепер ми маємо уявлення про книгу, яку колись написав цар Давид. У статті детально розказано, коли читають Псалтир. Ми вказали, кого можна і не можна згадувати під час читання, познайомили вас з тим, як потрібно готуватися до процесу. Ви дізналися, де читають Псалтир, які псалми потрібно вимовляти у тому чи іншому випадку. Якщо ви вирішили придбати і вивчити цю книгу, щоб з її допомогою звертатися до Бога, то повинні розуміти головне – не настільки важливо, сидячи або стоячи ви будете читати псалми. Набагато важливіше, щоб ви робили це за велінням вашої душі.