Пташки з жовтим черевцем: назви, спосіб життя

Серед величезної безлічі пернатих (на планеті Земля мешкає понад 9800 видів) чимало чудових, приковують до себе увагу і викликають захват і захоплення своїм незвичайним і дивно красивим зовнішнім виглядом. Таких птахів чимало в тропіках південних країн. Але і в інших куточках Землі живуть відносно рідкісні та незвичайні екземпляри, що привертають увагу. Про деяких з них і представлені деякі дані в даній статті.

Жовтий колір є нетиповим для птахів, що мешкають в Росії і в ближньому зарубіжжі, так як на цих територіях мешкає безліч хижаків. Такий яскравий колір демаскує пернатих, особливо на снігу. Тому багато можуть визначити і назвати не всіх птахів з жовтою грудкою (або черевцем), що мешкають в цих місцях. Трохи різновидів птахів подібного забарвлення можна побачити на території колишнього СНД.

Як називаються пташки з жовтим черевцем? Де їх можна зустріти і який їхній образ життя? Про це і далі постараємося розібратися.

Звичайна вівсянка

Це досить дрібна птиця, що належить до сімейства овсянковых. За розмірами вона схожа з горобцем, але хвіст у неї більш довгий. Довжина тіла досягає до 20 сантиметрів, розмах крил – до 30 див. В Росії цю красиву птицю мало хто знає, так як місцем її проживання є Байкал та деякі райони Сибіру. Слід зазначити, що вівсянка звичайна має не тільки жовту грудку, але і голову. А один з підвидів – жовтогорла вівсянка, мешкала колись в Примор’ї, і має своєрідний чубчик.

Справжня пташка з жовтим черевцем – самець вівсянки. У шлюбний період він виділяється пір’ям золотисто-жовтих тонів, розташованих на голові, череві, грудей, щоках і підборідді. На грудях є численні пестрины сірувато-оливкового відтінку у верхній частині і рудувато-коричневого – в нижній. Спинка сірувато-каштанова з темними поздовжніми пестринами. Крила пофарбовані в коричневий колір. Дзьоб короткий, але масивний.

Самка в загальних рисах схожа на самця, однак, забарвлення у неї більш тьмяне. Жовті тони мають легкий зеленуватий відтінок, а замість коричневого кольору переважає буре. Всі молоді птахи схожі на самок. Літають вівсянки хвилеподібно, роблячи по кілька ривків.

Особливості вівсянки

Співає ця дивовижна птиця, як соловей. Число трелей нерідко може досягати до 300 видів за одну годину. Вівсянка по своїй музикальності випереджає практично всіх відомих птахів.

Дивіться також:  Можливість і дійсність у філософії: сутність категорій

Харчується ця птиця більшою мірою рослинною їжею. Навіть у літній період вона не звертає ніякої уваги на комах. Раціон харчування складають насіння подорожника, овес, пшениця, бруньки дерев. І все ж, правила своєї «посади» вівсянка порушує. Це відбувається лише в період розмноження. Для самки в цей час необхідно більш якісне харчування. Харчується вона павуками, мокрицами і маленькими слимаками.

Живе ця пташка з жовтим черевцем в дикій природі, у зв’язку з чим тривалість її життя становить приблизно 3 роки. Відомі випадки, коли окремі примірники, що живуть у неволі, доживали до 13 років.

Дубровник

Ще одна птах із сімейства овсянковых мешкає в Північній Європі та в Північній Азії. Вага її становить 25 м, довжина – до 17 сантиметрів, розмах крил – 24 див.

За своєю незвичайно яскравим забарвленням оперення дубровник нагадує тропічних птахів. Влітку голова у самців майже чорна, груди і горло жовті. Спинка коричнева, черево дуже яскраве – жовте. На грудях є вузенький «нашийник» шоколадного відтінку. Самки мають буруватий відтінок, з черевом жовтуватим і пестринами темного кольору на боках і спині.

Типовими місцями перебування є заплави річок, зарослі чагарниками, а також луки та лісові галявини з густим і високим різнотрав’ям. На зимівлю пташки з жовтим черевцем відлітають в Південно-Східну Азію. Пісня її схожа на дзвінкі флейтові свисти.

Синиця

Цю досить красиву птицю жовтим черевцем можна зустріти не тільки в Росії. Живе вона і в Середній Азії, і в Європі.

Спинка синиці пофарбовані в жовтувато-зелений колір, черевна частина – в жовтий. Уздовж грудей і черева проходить широка чорна смуга. Слід зазначити, що у птахів цієї різновиди Середньої Азії є деякі відмінності – їх оперення має більшою мірою блакитно-сірий відтінок. Верхня частина голови, горло, боки шиї і частина зобу російських синиць блискучо-чорні, а голова з боків біла. Крила сірувато-блакитні з поперечною світлою смугою. Хвіст майже чорний з блакитним нальотом. Для своєї родини ці жовті пташки є великими. У довжину вони досягають до 13 см, а вага їх становить близько 20 грам.

Дивіться також:  Літературна Премія Андрія Білого: історія створення, розвиток, перспективи

Синиця – птах не перелітний. Вона залишається на місці свого проживання на всю зиму, і тільки в сильні холоди переміщається ближче до людини (так простіше прогодуватися). До відома: на Русі в давні часи існував указ, який піддавав чималого штрафу будь-якого, хто вчинив замах на життя цією красивою птиці.

Цікаві факти про синицю

Є чимало цікавих фактів, пов’язаних з цією пташкою з жовтим черевцем (фото в статті).

  • Нерідко синиці полюють на невеликих нетопирів-карликів (летючих мишей), погано розуміють: і досить малорухомих після сплячки. Птах ударом своїм дзьобом у голову вбиває їх, а потім з’їдає всі нутрощі.
  • Синиця – хитра пташка. Вона сама не робить запаси корму на зиму, але зате вміло знаходить їх у інших пернатих.
  • Самими сміливими й цікавими після сорок є синиці. Вони цілком можуть напасти навіть на людину, якщо виникне небезпека для їхнього потомства. І в той-же час, цю птицю можна спокійно погодувати з рук.
  • Обов’язки по годівлі та виховання пташенят батьки-синиці ділять порівну. Ці сірі пташки з жовтими черевцями досить швидко піднімають на крило свої діточок.

Місця проживання і спосіб життя синиці

Синички люблять жити в листяних лісах, в заростях по берегах водойм і річок, в парках, садах і гаях.

Цей птах вважається осілого, але частково і кочує. Відбувається це зазвичай у кінці листопада і на початку грудня. У рідні краї вони повертаються в лютому і на початку березня. В теплий період часу живляться комахами, в зимовий період – насінням і бруньками дерев. Дорослі синиці дуже добре дивляться своїх пташенят. Вони приносять для них корм 31 разів протягом однієї години.

Жовта плиска

Ця невелика пташка з жовтим черевцем – самий дрібний представник свого роду. Вага її дорівнює приблизно 17 г при довжині тіла близько 16 див.

Жовта плиска (плиска) – маленька струнка птах, що відноситься до сімейства трясогузковых. Мешкає вона на великих територіях Азії, Європи, Аляски і Африки. Виділяється, як і інші види плісок, довгим хвостом, яким весь час похитує з боку в бік. Особливістю є і яскраве оперення жовте в районі черевця дорослих птахів (особливо у самців). Часто її можна спостерігати на сирому лузі або по берегах водойм. Зазвичай вона сидить на верхівці стебла високої трави, постійно балансуючи своїм широко розкритим хвостом.

Дивіться також:  Професія конюх – це робота для душі

Сіро-зелений або сіро-буре забарвлення пір’я на спині характерний для самок і самців, однак самки трохи тьмяніше. Світло-бурі махові пера мають облямівка у вигляді смужки охристого кольору. Хвіст темно-бурий, з керманичами пір’ям по краях, пофарбованими в білий колір. Вище очей є горизонтальні смужки білого кольору. Ноги майже чорні.

Спосіб життя і харчування плиски

Ця маленька пташка з жовтим черевцем живе в болотах з чагарниками і на вологих луках, а також у низинах лісів і в долинах річок. Жовта плиска в тайзі майже не селиться, але живе по берегах річок тайгових. Їх поведінка схожа на поведінку плісок білих, але на відміну від останніх, жовті шукають корм не в повітрі, а на землі, швидко і вправно пересуваючись по ній. У раціон харчування входять дрібні комахи (мухи, комарі, метелики, павуки, мурахи, клопи). Крім усього, цей птах чудово літає на невеликій висоті.

Жовта плиска – птах перелітний. Протягом усього літа вона веде кочовий спосіб життя, причому, пересування ці починаються відразу після того, як пташенята починають літати. Плиски з цього моменту перелітають з місця на місце, і це триває до періоду відльоту на зимівлю. Мігрують птахи на південь (Південна і Центральна Африка), збираючись у зграї. Висота польоту складає 50 метрів. Місць зимівлі птахи досягають до початку листопада.

Висновок

Птахи – це одні із самих чудових живих істот на Землі. Різноманітність відтінків оперення птахів, що мешкають в природних умовах, досягає неймовірного розмаху. Серед них цілком гідно виділяються і ці невеликі і чудесні пташки з жовтими черевцями.

Всі птахи, що мають такий яскравий окрас, привабливі, але рідкісні. Побачити синицю не на картинці, а своїми очима – дуже приємна подія, а спостерігати за вівсянкою, трясогузкой та іншими подібними рідкісними птахами – радість удвічі.