Птах з красивим хвостом: назва з фото, опис, ареал проживання

Протягом кількох сотень років павичі вважаються найкрасивішими і величними птахами на планеті. Цей птах з довгим красивим хвостом у ряді держав називається королевської. Свою популярність павичі отримали унікальні за хвости, оперення яких несе на собі химерні візерунки. Проте не всім відомо, що ця птиця з красивим хвостом – близький родич самої звичайної курки, яка є практично в кожному сільському подвір’ї.

Хоча ця красуня здебільшого поширена на сході, своє ім’я вона отримала від французів. Назва птиці з красивим хвостом походить від французького pavilio, що в дослівному перекладі означає «намет». Це ім’я павич отримав за свій хвіст, який в розпущеному вигляді нагадує намет.

Примітно, що павич придбав свою популярність не тільки за цікаве оперення, але і за деякі інші особливості, завдяки яким його почали одомашнювати. У цій статті ми розповімо, як називається птах з красивим хвостом у різних країнах, а також розповімо про особливості її життя і ареалі проживання.

Загальний опис

Павич володіє довгою шиєю і маленькою головою. На ній розташовується чубчик. Примітно, що у особин чоловічої статі він має синій колір, а у самок бурий. Голос цього птаха не так гарний, як її зовнішність. Він різкий і неприємний для людського слуху. Тіло дорослої особини може досягати 130 сантиметрів, а хвіст 50-60 см. Вага самця часто перевищує 4 кг, самки мають меншим розміром.

Не менш цікавий і забарвлення цих істот. Цей птах з красивим хвостом має синю шию і частину грудей, в той час як спина його має зеленим забарвленням. Нижня частина тіла чорного кольору. Примітно, що таким розмаїттям кольорів мають тільки самці, особи жіночої статі мають досить простий коричневе забарвлення.

Дивіться також:  Як очистити лист від нагару і жиру в домашніх умовах: перевірені способи і засоби

Хвіст павича

Своєю популярністю павич зобов’язаний саме хвоста, який і створив імідж королівської птиці. Цікаво, що вони є лише у самців. Хвіст самок має тьмяний сіруватий відтінок. Вчені називають цю особливість статевим диморфизмом. Примітний факт: те, що люди вважають хвостом, насправді є надхвостьем. У даному випадку вся справа в розташуванні пір’я. Маленькі накладаються на більш довгі, які можуть досягати більше півтора метрів. Саме перо представляє собою набір пучків волокон з барвистим «очком» в закінченні.

Місця проживання і тривалість життя

Цей птах з красивим хвостом-віялом переважно мешкає в Азії, Америці, індійського субконтиненту і на території африканського материка. Павичі воліють жити в підлісках, поблизу річок та озер. Крім того, на території Америки ці птахи облюбували джунглі. Якщо ж по сусідству знаходяться люди, то павичі перебираються ближче до сільськогосподарським угіддям.

Пересувається по заростях птах з красивим хвостом досить швидко. Пишне оперення не робить ніякого впливу на її швидкість.

В умовах дикої природи павич може прожити до п’ятнадцяти років. Одомашнені особини до 23 років. На сьогоднішній день популяція цих птахів налічує всього сто тисяч голів. Примітно, що в Індії павичі прирівнюються до шкідників і безжально знищуються. Обумовлено це тим, що вони люблять ласувати посівами. У деяких регіонах павичі знищують цілі поля зернових культур.

Спосіб життя павича

Ці птахи живуть невеликими сім’ями. Така зграя складається з однієї особини чоловічої статі і кількох жіночих. Цей птах з красивим хвостом веде виключно денний спосіб життя. Павичі можуть проходити багато кілометрів у пошуках їжі. У нічний час доби птиці забираються на крони дерев. Примітно, що павичі, розташовуючись на ночівлю, завжди повернені головою на захід. Проте з приходом світанку вони розгортаються у східному напрямку.

Дивіться також:  Пустелі Єгипту: назви, опис з фото

В умовах дикої природи головними ворогами цих красивих птахів є тигри і леопарди. Побачивши їх наближення, павичі видають гучні звукові сигнали. Примітно, що птах, відчувши поруч хижака, може злетіти. Однак павич не пристосований до далеких польотів і тому досить часто гине. Невелика дальність польоту цього пернатого обумовлена шлейфом хвоста, який заважає аеродинаміці.

Розмноження

Орнітологи характеризують павичів як полігамних птахів. Кожна особина чоловічої статі має свій «гарем». Він зазвичай складається з 4-5 самок. Сезон розмноження у павичів починається в середині весни і закінчується в жовтні.

Перед гнездовье самці цих пернатих здійснюють своєрідні шлюбні танці. Вони розпускають свій різноколірний хвіст, голосно кричать і трясуть їм. При цьому розгойдуються з боку в бік, демонструючи його з усіх сторін.

Під час шлюбного періоду між дорослими особинами чоловічої статі дуже часто трапляються запеклі бої. Примітно, що якщо самка не проявляє належну увагу самця, то він може повернутися до неї своєю задньою частиною. Таким чином він показує їй свою байдужість. Подібні залицяння тривають до тих пір, поки самка не буде повністю готова до спаровування.

Свої гнізда ці пернаті розташовують на землі. При цьому вони вибирають місця, найбільш укриті від сторонніх очей. В окремих випадках їхні гнізда можна побачити на деревах. Якщо птахи мешкають поблизу людського житла, часто можна зустріти їхні гнізда на дахах будинків. Іноді павичі можуть займати порожні гнездилища великих хижих птахів.

Висиджування яєць здійснює тільки самка. Інкубаційний період при цьому триває 4 тижні. Пташенята, як і у інших представників куроподібних, можуть слідувати за матір’ю відразу після появи на світ.

Харчування павичів

Основну частину раціону становить трава та інші зелені рослини. Проте улюбленим ласощами павича є зернові культури та різні насіння. Досить часто в місцях свого проживання ці птахи стають справжнім лихом для фермерів, завдаючи серйозної шкоди засіяних полів. Примітно, що хоча павич здебільшого живиться рослинною їжею, він не погребує комахами, хробаками, жабами і невеликими гризунами. Якщо поруч з місцем їх проживання є водойма, то ці птахи включають в свій раціон і молюсків.

Дивіться також:  Світлофор на сонячній батареї: чи ефективний він