Бог в ісламі: ім’я, образ і основні ідеї віри

Язичницькі корені

Ісламські прапори з каліграфією Корану зазвичай використовувалися імператором Великих Моголів Акбаром. Це був Шах Джахан, який, як відомо, инкрустировал символи півмісяця і зірки на своєму особистому щиті. Його син Аурангзеб також затвердив аналогічні щити і прапори. Згодом і інші знамениті воїни використовували ці символи.

До ісламу Кааба містила статую, що зображає бога Хубала, яку місцеві жителі вважали здатною передбачати майбутнє. Твердження певною мірою спирається на історичні дослідження про походження ісламського погляду на Аллаха і багатобожжя доісламської Аравії, які відносяться до XIX століття. Вони стосуються еволюції та етимології Аллаха і міфологічної ідентичності Хубала.

На підставі того, що Кааба була домом Аллаха, але найважливішим ідолом в ньому був будинок Хубала, Юлій Веллхаузен вважав його давнім ім’ям божества.

Твердження про те, що Хубал є володарем місяця, походить від німецького вченого початку ХХ століття Хьюго Вінклера. Девід Лиминг описував його як воїна і бога дощу, як і Мірча Еліаде.

Більш пізні автори підкреслюють, що набатейское походження Хубала – це фігура, імпортована в храм, яка, можливо, вже була пов’язана з Аллахом. Однак Патриція Кроні стверджує, що «… якщо б Хубал і Аллах були одним і тим самим божеством, Хубал повинен був би вижити як епітет бога, чого він не зробив. І більше того, не було б традицій, в яких людей просять відректися від одного заради іншого.»

Аллах ніколи не був представлений ідолом. Такий вже образ Бога в ісламі. Сьогодні ні в одному джерелі, що оповідає про іслам, не можна знайти жодного зображення Аллаха.

У книзі Роберта Морі «Бог Місяця Аллах в археології Близького Сходу» стверджується, що Аль-Узза за походженням ідентичний Хубалу, що був місячним божеством. Це вчення повторюється у трактатах “Аллах не мав сина” і “Маленька наречена”.

У 1996 році Джанет Parshall в синдикованих радіопередачах стверджувала, що мусульмани поклоняються богу місяця. Пет Робертсон сказав в 2003 році: «Питання полягає в тому, є чи Хубал, місячний бог Мекки, відомим як Аллах». Джерела стверджують, що доказами, використаними Морі, була статуя, знайдена на місці розкопок в Хазоре, у якої взагалі не було ніякого зв’язку з Аллахом. Саме ця знахідка свідчить про те, що між місячним божеством і головним богом ісламу не можна провести жодної аналогії. Проте і це твердження може бути помилково, адже всі припущення вчених являють собою лише гіпотези і не можуть вважатися фактами.

У Книзі Ідолів арабського історика 8-го століття Хішама Ібн Аль-Кальби Хубала описує як людську фігуру з золотою рукою. У нього було сім стріл, які використовувалися для ворожіння. У той час як Аллах не має ніяких зображень і статуй. Християнські ікони мусульмани вважають ідолопоклонством і сьогодні.

Деякі ісламські вчені стверджують, що роль Мухаммеда полягала в тому, щоб відновити очищене Авраамовское поклоніння Аллаху, підкреслюючи його унікальність і відділення від його власного творіння, включаючи такі явища, як небесні світила. Бог – це не місяць, але він має владу над нею.

Більшість гілок ісламу вчать, що Аллах – це ім’я в Корані, яке використовується для позначення єдиного й істинного. Він є тим самим творцем і творцем, якому поклоняються представники інших авраамічних релігій, таких як християнство і іудаїзм. Він – основний бог ісламу. Мейнстрімна ісламська богословська думка полягає в тому, що поклоніння Аллаху передавалося через Авраама та інших пророків, але воно було зіпсовано язичницькими традиціями в доісламської Аравії.

До Мухамеда, Аллах не вважався мекканами єдиним божеством; однак Аллах був, за уявленням численних племен, творцем світу і дарувальником дощу.

Поняття терміну могло бути невизначеним мекканської релігії. Аллах був пов’язаний з «компаньйонами», яких доісламські араби вважали підлеглими божествами. Хто мекканци вірили, що між Аллахом і джиннами існує свого роду спорідненість. Вважалося, що в Аллаха були сини – місцеві божества аль-Узза, Манат і ал-Лат. Хто мекканци, можливо, асоціювали ангелів з Аллахом. Саме його закликали під час стихійних лих. Так чи інакше, його ім’я є позначенням бога в ісламі. І саме йому поклоняються мусульмани.