Бог в ісламі: ім’я, образ і основні ідеї віри

Основні ідеї віри

У вищезазначених пунктах надані основні ідеї мусульманської віри, яким століттями дотримуються представники даної релігії. Коротко їх можна перерахувати:

  • Безумовне поклоніння Аллаху.
  • Бездоганне слідування приписам Корану.
  • Невизнання будь-яких авторитетів, крім Аллаха і його пророка Мухаммада.
  • Сліпу любов мусульман можна помітити і сьогодні. Так, ім’я отця Мухаммеда було «Абд-Аллах», що означає «раб Аллаха». Приставка “Абд” і сьогодні дуже популярна.

    Бог і людина в ісламі, як і в усіх креаціоністських релігіях, суворо розділені. Якщо в християнстві Ісус Христос близький до своєї пастви, то Аллах досить віддалений від неї, проте не менш шанований.

    Вимова

    Щоб правильно вимовити слово Аллах, потрібно зосередитися на другому «Я» (ل). Коли слова передує голосна «а» (فَتْحة) або голосна «і» (ضَمّة), тоді Лам вимовляється в явній важкій формі – з Тафхим. Таким чином, цей важкий Лам з’єднується зі всім тілом мови, а не тільки з його кінчиком.

    Мови, які зазвичай не використовують слово “Аллах” для позначення бога, можуть містити популярні вирази, які застосовують його в іншому позначенні. Наприклад, з-за багатовікового присутності мусульман на Піренейському півострові сьогодні існує термін ojalá на іспанською мовою і oxalá на португальській мові, запозичені з арабського inshalla (إن شاء الله). Ця фраза буквально означає «якщо Бог забажає» (в сенсі «я сподіваюся на це»). Німецький поет Малман використовував форму імені у якості назви поеми про вищу божество, хоча неясно, що саме він мав намір передати читачам. Більшість мусульман не переводить ім’я на російську та інші мови.