З часів давнину лев вважався одним з найсильніших тварин на планеті. На сьогоднішній день він є найбільшою кішкою. Для того щоб зрозуміти, як шанували і поважали лева в давнину, досить подивитися на безліч наскальних малюнків, скульптури і стародавні родові герби. У Стародавньому Єгипті ці хижі ссавці тварини вважалися богами землі. Лева називають королем серед звірів. Африканські аборигени, які проживають з левами пліч-о-пліч, називають цих тварин «дика кішка». Звідси і пішла назва сімейства.

У цій статті ми розглянемо, до якого сімейства відноситься лев, його ареал проживання і спосіб життя.

Загальний опис

В природі існує декілька видів львів, які відрізняються один від одного. Однак ці міжвидові відмінності незначні, а подібності набагато більше.

Щоб зрозуміти, до якого сімейства відноситься лев, достатньо поглянути на нього. Це тварина зовні дуже схоже з домашніми кішками, але принципово відрізняється своїми розмірами. Цікавим фактом є те, що лев належить до великої африканської п’ятірці. Тому при різноманітних екскурсіях, сафарі, туристам і мисливцям намагаються показати цих тварин в першу чергу. Велика африканська п’ятірка – це сукупність 5 тварин Африки, які є найбільш цінними мисливськими трофеями. До неї відноситься лев, леопард, носоріг, слон і буйвол.

Тіла всіх представників сімейства, до якого і відноситься лев, володіють високою рухливістю і чудовою гнучкістю. Вони мають добре розвинені м’язи шиї і лап, що робить їх дуже швидкими і сильними. Крім того, на кожній лапі є набір гострих пазурів, довжина яких може досягати 7 сантиметрів. Леви мають велику голову з витягнутою мордою. Пащу цих тварин має сильні щелепи, на яких розташовуються ікла, довжина яких може досягати восьми сантиметрів. Крім цього у них є 30 гострих зубів. Ці особливості дозволяють левам у дикій природі успішно полювати на тварин, які часом можуть перевищувати їх власні розміри. Пащу також володіє мовою, покритим свого роду горбиками. Ця особливість допомагає леву зберігати свою шерсть у чистоті. Примітно, що тварини мають так звану гриву. Вона розташовується в області голови і переходить на лопатки. При цьому грива лева – це особливість, притаманна лише особинам чоловічої статі. Самки її не мають. Крім цього статевий диморфізм у цих звірів наділяє їх ще цілим рядом відмінностей. Наприклад, самці мають завжди великою вагою і розмірами. Грива ж починає зростати у левенят вже після досягнення піврічного віку.

Дивіться також:  «В кожній бочці затичка», або Хто такий настирливий чоловік

До якого сімейства відноситься лев

Цей великий хижак є представником сімейства котячих. Воно являє собою групу ссавців загону м’ясоїдних тварин. Дикі кішки зустрічаються у всіх куточках землі, за винятком Антарктиди, Нової Зеландії, Австралії та Японії. Однак повсюдно поширені домашні представники цього сімейства. Вони є практично скрізь, де можна зустріти людей. Сімейство котячих включає в себе 18 родів і понад 36 різновидів. Всі представники цього сімейства, крім великих видів, відмінно лазять по скелях і добре плавають. Саме сімейство вчені поділяють на два основних підродини: великі і малі кішки. До малих відносять всіх представників цього хижого сімейства, які через особливості будови під’язикової кістки не можуть гарчати. До великим, відповідно, відносять всіх інших. Головною відмінною рисою колекції є їх полювання на здобич, дорівнює або перевищує за розмірами.

Спосіб життя

Серед сімейства котячих леви виділяються своєю особливістю організації в прайди. Вони являють собою групу, що складається з деякої кількості дорослих особин і молодняку. Там левенята ростуть до статевого дозрівання. Після цього вони залишають свій прайд. Однак вони йдуть не для того, щоб стати матерями. Ця дика кішка — тварина, яке не пристосоване до життя в самоті. Молоді леви шукають групу зі старим ватажком, місце якого можна буде згодом зайняти. Прайд існує за певними правилами. Всі визнають верховенство ватажка, самці здійснюють охорону території. Чужі особини виганяються. Примітно, що роль мисливців відведена самкам. Саме вони здійснюють видобуток їжі для всього прайду. Жіночі особини на відміну від самців володіють більш високою гнучкістю і швидкістю. Крім того, грива збільшує навантаження на тіло, а в умовах жаркого африканського клімату сприяє перегріву тіла самця. Тому роль видобувачів відведена самкам. Ключовим моментом для успішного полювання є узгодженість дій. Видобута самками їжа ділиться на весь прайд. Однак якщо на полювання відправився самець, що буває вкрай рідко, то вся здобич поїдається тільки їм. Найвища активність цих тварин спостерігається в нічний час доби. Вони володіють відмінним нічним баченням. Це ще один ключовий знак, для того щоб зрозуміти, до якого сімейства відноситься лев, адже ця особливість притаманна всім представникам котячих. Після успішної нічного полювання леви відпочивають у колі членів прайду. За рахунок великих розмірів та природної сили у цих хижаків немає ворогів, однак вони часто гинуть в боротьбі за місце вожака у групі.

Дивіться також:  Патрон 7,62х54: характеристики, виробники. Для якої зброї застосовується?

Ареал

Сьогодні місць проживання лева на планеті не так багато. Ще кілька років тому ці дикі кішки зустрічалися в Африці, Індії, Росії, Ірані та південній частині Європи. Однак значна частина популяції була знищена браконьєрами, а деякі місця стали непридатні для нормального існування львів. На сьогоднішній день ці тварини зустрічаються лише в південній частині Африки і індійському штаті Гуджарат. Леви воліють жити в саванах і заростях чагарнику.

Харчування лева

Нічне полювання дозволяє цим хижакам дуже близько підходити до своєї здобичі. Самки беруть в кільце групу копитних і атакують з усіх боків. Їх здобиччю стає сама повільна або хвора особина. В Африці леви вживають в їжу м’ясо антилоп гну, буйволів і зебр. Великі види львів також полюють на дитинчат жирафів. Іноді вони можуть нападати навіть на бегемотів і молодих слонів. Крім того, леви часто полюють на худобу і більш дрібних представників свого сімейства. Такими є гепарди і леопарди. В Індії ці хижаки полюють в основному на оленів і диких кабанів. Добова норма споживання свіжого м’яса для дорослого лева чоловічої статі — це близько 8 кілограм. Самки їдять трохи менше, їм достатньо і 5 кілограм.

Розмноження

Статевого дозрівання левиці досягають в 4 роки. Вагітність самки може протікати до 110 днів. Народжується, як правило, не більше трьох дитинчат. Перший час левенята дуже малі і безпорадні. Вони мають вагою до 1,5 кг, і їх розмір не перевищує 30 сантиметрів. Протягом тижня після народження дитинчата абсолютно сліпі. Вони починають бачити лише на сьомий день. При цьому ходити левенята починають вже через місяць. Перед самим народженням дитинчат самка йде з прайду, щоб облаштувати приховане лежбище. У прайд вона повертається вже з левенятами після 8 тижнів. Примітно, що якщо ватажок групи поступиться своє місце іншому леву, то діти будуть убиті новим лідером. Загроз для життя молодняку більш ніж достатньо, тому, згідно з дослідженнями вчених, статевої зрілості досягають лише 20 % левенят.

Дивіться також:  Єпископ Діомід Анадырский і Чукотський

Скільки живуть леви

Після досягнення 5-річного віку молоді самці йдуть з прайду, для того щоб зайняти чільне становище в іншій групі. Під час боротьби за місце вождя більш слабкі й старі особини часто гинуть. У природі ці хижаки здатні прожити близько п’ятнадцяти років. Примітно, що в умовах неволі вони можуть прожити 25-30 років. Леви, які знайшли своє місце в прайді, живуть довше, ніж самотні блукають особини.

Білий лев

Лев – це тварина, що володіє безліччю унікальних особливостей. Одна з них — це забарвлення. Існує велика кількість випадків, коли дослідники спостерігали самих великих кішок незвичайного кольору. Примітно, що тварини, наприклад, з чорною або темної гривою вважаються нормальними, а ось білий або чорний колір тіла є аномалією. Її причиною фахівці називають генетичну мутацію, так званий лейкизм. Саме з її вини з’являються леви-альбіноси. Проте повною мірою так їх назвати не можна, тому що очі у цих тварин можуть бути як блакитними, так і золотистими.

Білі леви відрізняються від інших видів лише забарвленням і трохи більш великими розмірами. Вага таких тварин може досягати 310 кілограм. Також білі леви мають більш довге тіло. Розмір дорослого самця перевищує 3 метри, а самки — 2,7. Протягом усього життя у таких львів практично не змінюється відтінок. Однак коли тварина переступив поріг старості, то шерсть набуває кольору слонової кістки.

Чорні леви

Вчені не мають однозначної думки про існування цієї тварини. Однак більша частина схиляється до того, що такого лева не існує. Численні знімки подібних тварин, якими рясніє Всесвітня павутина, фахівці називають результатом графічної обробки. Ще одним із способів отримання фотографії чорного лева є його зйомка в період сутінок. Однак існує думка, що на противагу альбинизму буває ефект, званий меланизмом. При такому явищі шерсть звірів має більшу кількість пігменту. Подібні випадки були зафіксовані у леопардів і ягуарів. Однак виділяти таких тварин в окремий підвид не має сенсу.