Пізнавальні та цікаві факти про страусів

Одні з найдивовижніших видів пернатих на нашій планеті – страуси. Вони живуть на Землі кілька мільйонів років, але світ змінюється, а птиці немає. Ми вважаємо, що вони дурні, ховають голову в пісок. Але чи так це насправді? За фактом, інтелектуальні здібності цих нелітаючих птахів набагато вище, ніж ми уявляємо.

Коротка характеристика

Самий очевидний факт про страусів – гігантський ріст птиці, який може досягати 2,5 метрів. При такому зростанні окремі особини можуть досягати ваги 180-250 кілограм.

Це всеїдні істоти. Хоча харчуються вони переважно рослинною їжею, але не гребують черв’яками і дрібними тваринами.

Самок і самців можна визначити по забарвленню. У чоловічих особин хвіст і крила чорно-білі, а сумочки повністю коричнево-сірі. У всіх страусів по 2 пальці на кожній ступні, з довгим кігтем, до 10 сантиметрів.

Пернаті є соціальними птахами і в дикій природі зустрічаються зграї до 100 особин. Але частіше живуть в колоніях 10 птахів. У страусів існує ієрархія. Обов’язково є домінантна самка, або головна несучка, а також самець, який захищає всю зграю.

В сім’ї страусів, высиживанием яєць займаються обидва партнера. В кладці від 2 до 5 яєць. Малюки з’являються на світ через 40 днів і вже через 2 дні здатні подорожувати зі своїми батьками. Захистом дитинчат займається тато.

У середньому страуси живуть 30-40 років, але зустрічаються окремі особи, які доживають до половини століття.

У дикій природі страуси проживають на Африканському континенті, переважно в напівпустельних районах. З-за великої кількості фермерських господарств з розведення цих птахів вони не знаходяться на грані зникнення.

Голова в піску

Самий цікавий факт про страусів – вони ховають голову в пісок. Насправді це помилка. Достеменно так і не вдалося зрозуміти, чому птахи прикладають голову до землі. Вважається, що вони намагаються почути вібрацію від наближаються звірів, птахів чи іншої небезпеки. За іншою версією, страуси багато їжі збирають з землі, це ті ж черв’яки, трави, горішки, тому дуже часто їх голова опущена. За третьою версією, пернаті дуже часто відкладають яйця в бруд, а щоб перевірити стан майбутніх діток вони нахиляються до землі.

Дивіться також:  Перистолистник красностебельный: опис, середовище існування, особливості, фото

Природжений бігун

Ще один цікавий факт про страусів – вони прекрасні бігуни. Дійсно, птах може розвивати швидкість до 70 кілометрів на годину. При цьому довгий час підтримує цю швидкість, аж до 20 кілометрів. Це пов’язано лише з тим, що в природному середовищі у птиці багато ворогів, тому якщо хочеш жити – біжи. В Африці швидше бігає тільки гепард.

Довжина кроку птиці – 3-4 метрів. А високий зріст дозволяє здалеку визначити небезпеку. Коли страус намагається гальмувати або поміняти напрям, він розправляє свої крила.

У деяких країнах Африки і в США одним з найпопулярніших видовищ є страусині перегони. За сьогоднішній день в штаті Арізона влаштовується фестиваль, присвячений цим унікальним птахам, де можна помилуватися стрибками на них.

Як спить птах?

Ще один цікавий факт про страусів: птахи сплять стоячи. При цьому дуже часто кліпають, і голова завжди високо піднята. Якщо дивитися на страусів, то зрозуміти, сплять вони чи ні, неможливо.

Ще один цікавий факт – у сні птах дуже різко і часто переходить з однієї фази сну в іншу, що дозволяє їй швидко виспатися. А найголовніше, що навіть уві сні птаха неможливо застати зненацька.

Камені в шлунку

Птиці в день необхідно приблизно 3,5 кілограма їжі. Проте з цієї їжі більша частина продуктів вимагає додаткової обробки. У пернатих немає зубів, і шлунок не завжди справляється з горішками, ящірками та іншою здобиччю.

У списках цікавих фактів про страусів для дітей часто згадується, що дійсно птах поїдає каміння, скла та інші гострі невеликі предмети. Робить вона це для того, щоб додатково перетерти в шлунку надійшла їжу. Проте з часом камені перетираються в пил і потрібні нові. Подібним чином надходять качконоси.

Найбільші яйця у світі

Дійсно у страуса найбільші яйця серед усіх нелітаючих птахів. І це цілком виправдано, адже і птах найбільша.

Дивіться також:  Птах з блакитними крилами: фото і назва, ареал проживання, особливості життя

В середньому 1 страусине яйце замінює 20 курячих яєць і важить близько 1,5 кілограма, тобто вистачить на сніданок цілої сім’ї. У 2008 році у Швеції фермери виявили страусине яйце вагою 2,3 кілограма. Це унікальне яйце було занесено в Книгу рекордів Гіннеса.

І що найцікавіше про страусів, а точніше про їх яйця, щоб добути вміст, найчастіше використовують дриль, щоб просвердлити хоча б невеликий отвір. А щоб зварити яйце, буде потрібно не менше двох годин.

Шлюбний танець

У шлюбний період самці починають танцювати перед самками. Цікаво, що самці можуть танцювати не тільки перед представницями свого ж роду, але і перед іншими видами птахів, навіть перед людьми. При цьому у кожного птаха в танці проглядаються індивідуальні риси в рухах.

Спочатку птах сідає на коліна, вивертаючи їх в іншу сторону і активно розправляє пір’я, трясе ними. Потім все тіло самця розгойдується, голова киває. Якщо птах помітить зацікавленість оточуючих в певному русі, самець почне його повторювати знову і знову.

Африканський страус

Цікавий факт: це єдиний представник роду страусиних.

  • Пернаті поправляються від поїдання сарани.
  • Якщо у птахів немає можливості купатися, то вони катаються в пилу і піску, щоб очистити пір’я від паразитів.
  • При відсутності води страуси поїдають коріння асфодила, на такому раціоні вони можуть протриматися до 6 днів поспіль.

Насправді, незважаючи на великі розміри, птах дуже полохлива. Коли настає небезпека, страуси впадають в паніку, метушаться і намагаються втекти. Тільки в крайньому випадку птах вступає в бій, відбиваючись потужними кігтями, дзьобом і шпорами на крилах.

Страус вважається хорошим актором. Якщо небезпека загрожує малюкам, то самець бігає зигзагом, падає ніби він поранений і поки хижак ганяється за ним, інші особини ведуть молодняк від небезпеки.

Цікавий факт про страусів – вони ніколи не ховаються від дощу, навіть якщо поблизу буде притулок. А самці перші яйця присипають пилом, але зрозуміти, навіщо вони це роблять, так по сьогоднішній день і не вдалося.

Дивіться також:  "Сейлормун: небезпечні квіти або обіцянку троянди"

Унікальні ему

Ці птахи трохи менші за розміром, ніж африканський «побратим». Живе ему в Австралії. Деякі вчені вважають, що цих птахів не по праву віднесли до роду страусів, вони є окремим видом. Дійсно, у 80-ті роки минулого століття класифікація була переглянута, птицю віднесли до роду казуароподібних. Ему є другою за величиною птахом з нелітаючих після страуса.

Раніше в світі рід ему був представлений трьома видами, на сьогоднішній день залишився тільки один. Вважається, що ему стався від динозавра. Зате саме цю птицю дуже просто приручити, вони слухняні і дуже цікаві.

Ріст птиці становить 190 см, а вага близько 55 кг. Самки цих птахів крупніше самців. Особини такого виду можуть розвивати швидкість до 55 кілометрів на годину, але ширина кроку всього лише 2,75 див. Зате пернаті пробігають в день близько 25 кілометрів. Дожити птах може до 20 років, але в неволі цей період скорочується в два рази.

Цікаві факти про страусів ему:

  • птах прекрасно переносить перепади температури, від – 5 до +45 градусів за Цельсієм;
  • у пернатих цього виду ще жодного разу не було діагностовано жодного захворювання;
  • особини мають по три пальці на ступнях;
  • птахи живуть самотньо і ніколи не збираються в зграї;
  • особини цього виду є прекрасними плавцями;
  • птах ковтає їжу цілком;
  • спів самця в шлюбний період розноситься на 2 кілометри;
  • середній розмір яйця становить 900 грам;
  • малюки швидко набирають у вазі, по 1 кілограму в тиждень;
  • птах не вміє задкувати, як і кенгуру.

Ему – це єдиний птах у світі, яка на ногах має литкові м’язи.

Висновок

Страуси – це миролюбні створення, але якщо буде потрібно, то зможуть постояти за себе, свою зграю і потомство. Вважається, що раніше птахи чудово справлялися з левами і людьми.

У птахів найбільші очі серед всіх наземних істот. Діаметр очного яблука становить 5 сантиметрів. У страусів немає залози, яка захищала б оперення від води, тому під час дощу птах повністю намокає.