Сильна молитва від гніву та роздратування

Молитва при подразненні на ближніх

Від нашого гніву і дратівливості страждають, по більшій мірі, найближчі люди. Ми зриваємося на них після важкого робочого дня, при проблемах чи зіпсованому настрої, будучи хворими. Інші домашні покірливо терплять, а деякі з них відповідають тим же. В результаті виникає негарна ситуація, звана сваркою.

Як навчав святий Паїсій Святогорець, ми повинні гніватися на свого старого чоловіка і на оточуючих лукашек з окаяшками, а ближні зовсім не винні у поганому настрої нашому. Для того, щоб досягти такого гніву, необхідна постійна робота над собою, ретельне спостереження за власною поведінкою і думками. Навряд чи сучасна людина, з його шаленим ритмом життя, здатний на уважне ставлення до своїх думок і дій.

Варто скористатися чернечим способом самоаналізу. Монастирські насельники кожен вечір аналізують, як пройшов їх день. Записують на листочку все те, то на їх думку є гріховним, аж до найдрібніших помислів (якщо не забувають про них). Нам, що живуть у миру – не завадить таке самокопання з наступними записами, інший раз перечитаєш і ужаснешься власного поведінки.

Дещо відволіклися, повертаємося до молитви від гніву і роздратування на близьких. Текст виглядає наступним чином:

Милосердний, і милостивий, ласкавий, довготерпеливий, велелюбний, благосердный Отець Небесний! Оплакую і визнаю перед Тобою природжене злонравие і нечутливість мого серця, що я часто немилосердием і недружелюбием згрішив перед бідним моїм ближнім, не брав участі у його бідності та несчастиях, з ним трапляються, не мав до нього должнаго человеческаго, христианскаго і братскаго співчуття, залишав його в біді, не відвідував, не втішав, не допомагав йому. У цьому вчинив я не як чадо Боже, тому що не був милосердний, як Ти,

Небесний мій Отче, і не думав про те, що говорить Христос Господь мій: блаженні милостиві, бо вони помилувані будуть. Не думав я про останньому вироку на Страшному суді: ідіть від Мене, прокляті, у вогонь вічний; бо голодував Я, і ви не дали Мені їсти; був нагим, і ви не вдягли Мене; хворий був, і не відвідали Мене.

Милосердний Отче! Прости мені цей тяжкий гріх, і не зарахуй мені його. Відверни від мене тяжкий і праведне покарання, і соделай, щоб не виповнився наді мною суд без милості, але прикрий і забудь немилосердя моє заради милосердя возлюбленнаго Сина Твого.

Даруй мені милосердне серце, яке б скорбело про лихо ближняго мого, і соделай, щоб швидко і легко побуждался я до співчуття. Даруй мені благодать, щоб я помагав до полегшення, а не до збільшення скорбот і лиха, претерпеваемаго ближніх моїх, щоб я втішав його в печалі його і всім скорботним духом виявляв милосердя хворим, мандрівникам, вдовам і сиротам; щоб допомагав їм охоче і любив не на словах тільки, але ділом і правдою.

Боже мій! Милості хочеш Ти, а не жертви. Соделай, щоб я зодягнувся у щире милосердя, доброту, смиренність, терпіння, і охоче прощав, як Христос простив мені. Соделай, щоб пізнав велике милосердя Твоє в мені, тому що я занадто малий перед усім милосердям, яке Ти від дня народження мого являв наді мною. Милосердя Твоє предварило мене, коли я лежав у гріхах; воно обіймає мене, воно йде за мною, куди б я не пішов, і нарешті восприимет мене до себе в життя вічне. Амінь.