“Мерзоту запустіння”: значення слів пророка Даниїла

У чому сенс?

На думку екзегетів, він полягає в наступному. Говорячи про «мерзоту запустіння» свідкам його земного життя, Ісус мав на увазі не якесь одне конкретне подія. Святі отці приходять до думки, що мається на увазі демонічна особистість – антихрист, який повинен прийти в кінці часів. Тому Христос вимагає покинути страшне місце, так як у випадку зволікання у втечу настане загибель. Необхідно молитися, щоб швидкого результату не завадили ніякі несприятливі обставини.

Існують часи і обставини, коли вітчизна земне потрібно негайно покинути заради вітчизни небесного. Коли йдеться про те, що потрібно молитися, щоб втеча не сталася зимою, мова йде про холоді Апокаліпсису, від якого застигають серця.

Але серед гніву Ісус пам’ятає і про милість. Він говорить, що Господь скоротить ці дні для обраних, тобто для тих, хто прийме Христа. Для тих, кому було обіцяно, що «останок спасеться». Обранці Божі і день, і ніч волають до нього, і Господь дає відповідь на їхні молитви.

До цих обраних відносяться всі, зберігають йому вірність у випробуваннях. Що б не відбувалося навколо, Бог завжди тут. Він абсолютний пан часу та історії. Їм буде скорочено час випробувань, він врятує від усякого відчаю, спасіння – це завжди його головне і останнє слово.

Таким чином, вираз «мерзоту запустіння» згадується в Священному Писанні і в прямому, і в переносному сенсі. У першому випадку це язичницька статуя, встановлена в іудейському храмі, а в другому – ті випробування, які чекають всіх у час приходу антихриста, але часом їх буде скорочено в ім’я істинно віруючих.