Як правильно увійти в церкву і як вести себе в ній.

Вчимося заходити в храм

Як входити в церкву жінці, чоловікові і дитині? Правила однакові для всіх. Підходьте до храму і бачите купола – тричі перехрестіться і зробіть три поясних поклони. У цей момент необхідно внутрішньо помолитися або звернутися до Господа своїми словами. Наприклад, подякувати йому за те, що привів вас до церкви.

Навпроти входу в обитель найчастіше знаходиться вівтар. Його відразу можна довідатися по красивим воріт і знаходження на узвишші. Знову тричі хрестіться, робите три поясних поклони. Після чого можна йти в церковну лавку за свічками.

Поведінка під час богослужіння

Як входити в церкву, ми з’ясували. Тепер розповімо про те, як вести себе під час богослужіння.

Про те, що спізнюватися на нього – неповага до Бога, ми вже вказали. Приходити треба заздалегідь, щоб встигнути зробити все необхідне. Коли ставите свічки, то моліться своїми словами. Звертайтеся з проханнями до Бога, Богородиці і святим, перед чиїми образами ставите свічки.

До речі, а як їх ставити? Спочатку злегка опаляете низ свічки, це необхідно, для того щоб віск трохи розплавився, і вона рівно стояла у підсвічнику. Потім запалюєте сам гніт, ставите палаючу свічку в свічник. Два рази хрестіться, робите два уклону (поясних), цілуєте образ. Відходьте, знову накладаєте на себе хресне знамення, робите один уклін і розмовляєте зі святим.

Як тільки священик у вівтарі вимовляє слова: “Благословенний Бог наш завжди, нині і повсякчас, і на віки віків”, знайте, що почалося богослужіння. І переміщатися по храму не можна до закінчення служби. Виберете собі місце, стійте, прислухайтесь до співу, моліться Богу разом з іншими людьми.