Молитва для причастя та сповіді: православні молитви, особливості прочитання

Сповідь і причастя – таїнства, допомагають з’єднатися з Богом. На Сповіді ми просимо прощення за свої гріхи. А причастя – це прийняття Господа всередину себе. Під видом хліба і вина, що знаходяться в Чаші, ми приймаємо тіло і кров Христові.

Ці таїнства вимагають певної підготовки. У статті розглянемо інформацію про те, які молитви читати перед сповіддю і причастям.

Як і де молитися?

Існує домашній і церковний обряд. Напередодні причастя вкрай важливо відвідати вечірнє богослужіння. Не забувайте про те, що церковний день починається з вечора.

Будинки вичитують певні молитви:

  • Канон До Господа.
  • Канон до Пресвятої Богородиці.
  • Канон Ангелу-Охоронцю.
  • Послідування до Святого Причастя.
  • В кінці статті вашій увазі представлено відео з текстом Суміщеного Канону. Такі тексти дуже довгі і вимагають посидючості, витримки і максимальній зосередженості. Варто знати, що їх досить легко знайти. Варто тільки придбати православний молитвослов, необхідні тексти представлені в ньому.

    Перед сповіддю

    Яку молитву для сповіді і причастя необхідно читати? Вони різні, насправді. Перед сповіддю читається молитва Симеона Нового Богослова. Її текст ми публікуємо тут:

    Боже і Господи всіх, всякаго дихання і душі необхідний влада, єдиний исцелити ма могий! Вислухай благання ма, окаяннаго, і гнездящагося в мені змія натхненням Всесвятаго і Животворящаго Духа вбивство потреби. І мене, злиденна і нага всякия чесноти суща, до ніг святого мого батька (духовного) зі сльозами припасти уподоб, і його святу душу до милосердя, еже миловати ма, привлецы. І даждь, Господи, серце моє смирення і помисли милостиві, належні грішника, котрий погодився Тобі каятися; і хай не в кінець оставиши єдину душу, що поєднана Тобі і исповедавшую Тя, і замість світу избравшую і предпочетшую Тя. Весі бо, Господи, яко хочу спастися, аще і лукавий мій звичай перешкодою буває: але можлива Тобі, Владико, суть все, що неможливо суть від людини. Амінь.

    Який текст читати перед причастям, розглянемо нижче.

    Для загального розвитку

    Наведені в статті молитви для причастя та сповіді не читаються мирянами. Їх вимовляють тільки священики перед звершенням таїнства. По завершенні його також читається дозвільна молитва. З її допомогою батюшка відпускає гріхи грішного.

    Ще раз підкреслюємо, дані молитви носять ознайомлювальний характер. Тексти, які священик читає під час сповіді:

    Молитва № 1

    Боже, Спасителю наш, Іже пророком Твоїм Нафаном покаявшемуся Давидові про своїх согрешениих залишення даровавый, і Манасії в молитву покаяння приймальний, Сам і раба Твого(ім’я), кающагося про нихже содела согрешениих, прийми звичайним Твоїм чоловіколюбством, презираяй йому вся вчинена, оставляяй неправди і превосходяй беззаконня.Ти бо рекл єси, Господи: хотіння не хочу смерті грішника, але яко еже обратитися і живу бути йому, і яко седмьдесят седмерицею оставляти гріхи. Понеже яко Твоє величність безприкладное і милість Твоя безмежна. Аще бо беззаконня назриши, хто постоїть?Яко Ти єси Бог тих, що каються і Тобі славу возсылаем, Отцю і Сину і Святому Духу, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

    Молитва № 2

    Ось чадо Христос невидимо стоїть, сприймаючи сповідання твоє, не усрамися, нижче убойся, і так не скрыеши що від мене, але не обинуяся рци все, що сотворив єси, та приимеши залишення від Господа нашого Ісуса Христа. Се і ікона Його перед нами, аз ж точию свідок єсмь, так свідчу перед Ним все, що речеши мені: аще чи що скрыеши від мене, сугуб гріх имаши. Внемли убт: понеже бо прийшов єси під врачебницу, та не неисцелен отыдеши.

    Дозвільна молитва

    Господь і Бог наш Ісус Христос, благодаттю і щедротами Свого людинолюбства хай простить ти, чадо(ім’я) вся провини твоя. І аз, недостойний ієрей, владою Його, мені даною, прощаю і дозволяю тебе від усіх гріхів твоїх в Ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа. Амінь.

    Підготовка до причастя

    Перед Таїнством необхідно дотримуватися посту. В ідеалі він триває три дні. На цей час людина відмовляється від будь-яких гастрономічних страв. Крім того, пропонується утриматися від розважальних заходів.

    Якщо бажає причаститися давно не був у храмі, не дотримується одноденних і багатоденних постів, священик має право продовжити йому час посту перед причастям.

    Потрібно враховувати, що напередодні Таїнства необхідно постити з півночі. Піст строгий, їсти і пити після настання цього часу не можна. Вранці перед Причастям забороняється вживати їжу та пити воду.

    Перед Таїнством необхідно побувати на сповіді. Очистити свою душу, витягнути з неї всі мерзенний і ганебний. Соромитися священика не треба. Він є свідком сповіді, зв’язуючої ниточкою між Богом і людиною.

    Початок молитов

    Молитви, що читаються перед сповіддю і причастям, не завжди представляється можливим побачити на власні очі. В такому випадку можна помолитися, слухаючи Правило. Але це виняток для хворих людей, які не можуть читати його. Здорові дорослі християни самостійно вибирають годину часу для того, щоб почитати Правило до Причастя.

    Будь молитовне правило починається з таких текстів:

    Молитвамы святих отець наших, Господи Ісусе Христе Боже наш, помилуй нас. Амінь.

    Царю Небесний, Утішитель, Дух істини, Іже всюди сый і вся ісполняяй, Сокровище благих і життя Подавцю,: прийди і вселися в ни, і очисти ни від всякия скверни, і спаси, Блаже, душі наша.

    Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас. (Тричі)

    Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

    Пресвята Тройце, помилуй нас;Господи, очисти гріхи наша;Владико, прости беззаконня наша; Святий, відвідати і Зціли немочі наша, імені Твого ради.

    Господи, помилуй. (Тричі)

    Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові, і нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

    Отче наш, Іже єси на небесах! Нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, яко на небеси і на землі. Хліб наш насущний даждь нам днесь; і прости нам борги наша, якоже і ми залишаємо боржником нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукаваго.

    Господи, помилуй. (12 разів)

    Прийдіть, поклонімось Цареві нашому Богу. (Уклін)

    Прийдіть, поклонімось і доведеться Христові, Цареві нашому Богу. (Уклін)

    Прийдіть, поклонімось і доведеться Самому Христу, Цареві і Богу нашому. (Уклін)

    Коли підходимо до Чаші

    На Літургії після “Отче Наш” закриваються Царські Врата. І починається підготовка до причастя. Поки читаються молитви для мирян, у вівтарі причащаються священики. В цей час не потрібно ходити по храму, прикладаючись до ікон. Бажано стояти і слухати молитви.

    Царські Ворота відкрилися, виходить священик з Чашею. Він дає вигук: “Зі страхом Божим і вірою приступіть”.

    Люди в храмі роблять доземний уклін. А священик починає читати молитву. Її текст повинен знати кожен побожний чоловік.

    Вірую, Господи, і визнаю, що Ти єси воістину Христос, Син Бога Живого, що прийшов у світ грішний врятувати. Від них же перший єсмь аз. Ще вірую, бо це є саме Пречисте Тіло Твоє. І ця їсть Сама Чесна Кров Твоя. Молюся убт Тобі: помилуй мене. І прости мені вся пригрешения моя. Яже словом, яже справою, яже віданням чи невіданням. І уподоб ма неосудно причаститися Пречистых Твоїх Таїн. На відпущення гріхів і на життя вічне. Амінь.

    І друга молитва читається священиком. А віруючі повторюють її подумки:

    Вечері Твоя Тайної, днесь Сине Божий, причасника/причастницу мя прийми. Не бо ворогом Твоїм таємницю повем. Не цілування Ти дам, яко Юда. Але яко розбійник визнаю Тебе: пом’яни мене, Господи, у царстві Твоєму.

    Після прочитання молитов людина складає хрестоподібно руки на грудях. Праве зап’ястя кладеться на ліве. Підходячи до Чаші, не треба хреститися. Є ризик зачепити її або перекинути. Перед Чашею називають своє повне християнське ім’я. Широко відкривають рот, приймають причастя. Після чого цілують край Чаші і відходять до столу з запивкой. Обов’язково потрібно з’їсть шматочок просфори і запити теплою водою. Іноді вода буває з варенням. Це робиться для того, щоб у роті не залишилося причастя.

    Після Таїнства

    Які молитви перед сповіддю і причастям читаються, ми з’ясували. Після причащання теж моляться. Дякують Богові за те, що Він дозволив приступити до Таїнства. Подячні молитви читаються в храмі. Але можна прочитати їх і вдома.

    Є ці молитви в кожному молитвослове. Але бажано вислухати їх у храмі. Молитви читаються під час того, як люди підходять до хреста після служби.

    Приклад подячного тексту представлений нижче:

    Дякую тобі, Господи Боже мій, що Ти не відкинув мене, грішника, але удостоїв мене долучитися Святинь Твоїх. Дякую тобі, що мене, недостойного, причаститися пречистых Твоїх і небесних Дарів Ти удостоїв.

    Але, Владика Чоловіколюбець, ради нас умер і воскрес та дарував нам ці страшні й животворящі Твої Таїнства на благодіяння й освячення душ і тіл наших, зроби, щоб вони були й мені на зцілення душі і тіла, у відображення всякого ворога, на просвітлення очей серця мого, на мир моїх душевних сил, на віру тверду, любов нелицемірну один до одного, виконання мудрістю, дотримання заповідей Твоїх, на примноження божественної Твоєї благодаті і Твого Царства придбання.

    Щоб, що зберігається ними у освяченні Твоєму, я завжди пам’ятав милість Твою і жив не для себе, але для Тебе, нашого Владики і Доброчинця. І таким чином, пішовши з тутешнього життя в надії на життя вічне, досягнув я місця вічного спокою, де тривалий глас святкуючих і безмежну насолоду дивлячись на невимовну красу Твого лиця.

    Бо Ти – справжня мета прагнення і невимовну радість люблять Тебе, Христе Боже наш, і Тебе оспівує все творіння повіки. Амінь.

    Навіщо читати молитви?

    Чому ми читаємо молитву для причастя та сповіді? Невже мало того, що ми витримуємо піст тілесний і душевний?

    Звичайно, цього мало. Пост потрібніше нам, ніж Богу. Коли ми утримуємося від чого-небудь, то звертаємося до самих себе. Починаємо відкривати давно засохлі гріховні нариви в своїй душі. Їх боляче розколупувати, але це необхідно.

    А молитвою ми просимо Бога про те, щоб Він дозволив нам причаститися. Таїнство може бути в суд і засудження, як ми бачимо в одній з молитов. Коли ми погано підготовлені або зовсім не підготовлені, то приступаємо до Таїнства з байдужістю. Відповідно, не причащаємося в життя вічне, а в осуд. Ось для чого й необхідно готуватися, читати молитви.

    Як готуватися до сповіді?

    З читанням молитви для причастя та сповіді все зрозуміло. З підготовкою до таїнства Причащання теж. А як підготуватися до сповіді?

    Тільки самоаналізом. Гарненько порийтеся у власних думках і душі. Є щось давящее на совість? Таке закореніле, про що й згадувати не хочеться? Ось його-то і записуйте на папірець. Позбавляємося від старих гріхів в найпершу чергу.

    Для тих, хто кається, є спеціальні книги – підказки. Точніше, брошурки – підказки. Вони невеликі, досить тонкі. Дуже хороша книга “Досвід побудови сповіді”. Її склав Отець Іоанн Крестьянкін, спочилий у 2006 році. Текст написаний легким мовою і змушує задуматися над своїм життям.

    Підводячи підсумки

    Ми розібралися з молитвою для причастя та сповіді. Як обіцяно вище, публікуємо суміщений канон до Святого Причастя.

    Тепер наші читачі знають, як їм підготуватися до сповіді та причастя. Які молитви потрібно віднімати, ми розглянули. Докладно описали і правила поведінки перед Чашею.