Як молитися за померлого: необхідні молитви, терміни, правила читання і тексти

На що розраховувати?

У загальному випадку священик, пояснюючи, чи можна молитися за нехрещену померлого, обмежує скорботних родичів: у церкві допускається молитися тільки про тих, хто пройшов хрещення в її лоні. Якщо персона в житті була безпутнім, це відлучає його від церкви навіть у тому випадку, якщо людина пройшов хрещення і офіційно його ніхто не отлучал. Розраховувати на спасіння в такій ситуації непросто.

Церковні молитви не дадуть порятунку того, хто, будучи живим, ніяких зусиль не прикладав. Щоб розраховувати на світлу загробне життя, потрібно в період тлінного існування своїми силами робити все те, що хотілося б отримати від близьких після смерті. На цю тему свого часу висловився святитель Григорій. Він сказав, що результат набагато краще для того, хто вільний, особливо в порівнянні з тими, хто, будучи закутий ланцюгами, намагається знайти свободу.

Запитуючи у святого отця, як молитися за душу померлого, можна дізнатися, що найкращими і результативними будуть моління, піднесені за того, хто тлінність був добрим християнином. Така персона почила в світі зі святими силами, незважаючи на гріх (адже його немає лише у Бога). Церковна молитва, вчинені в пам’ять про почівшем, добрі справи – все це дозволяє схилити божественні сутності на користь померлого, щоб душа очистилася від гріхів.

Звернення до Творця, вознесіння з боку простих людей – це підсумок життя персони. Наприклад, якщо людина за життя вів себе погано, його родичі читають молитви лише в строго обумовлені дні, дотримуючись звичаїв і не більше того, і після 40-го дня практично ніхто в своїх молитвах про спочилого більше не згадує. Особа, що вчинила у тлінному тілі багато хорошого, довго ще згадується у моліннях. Відповідно, така душа буде врятована з більшою ймовірністю.