Родовід Ісуса Христа – схема, опис і цікаві факти

Історичні джерела

Смерть і воскресіння Ісуса Христа відбувалися приблизно в 30-ті роки 1-го століття. З першого і другого християнського століття до наших днів дійшло багато історичних джерел, які свідчать про його життя. Це не тільки джерела виходячи з християнської середовища – таких, звичайно, більше, але навіть кілька джерел язичників! І є підстави вважати, що родоводи Марії, матері Ісуса Христа, а також його самого ґрунтуються на даних саме тих давніх часів.

Жінки

Взагалі жінки в цьому генеалогічному дереві були сповнені благодаті й моралі – у них це досить ясно проступало. Бути повним благодаттю не означає, що людині вдається краще контролювати себе в питаннях моралі, але що людина краще опрацьовує свої помилки і що працює над вдосконаленням себе.

Свідоцтва єврейських джерел

Нам пощастило, що найбільш древній єврейський історик Йосип Флавіус народився в 37 році – таким чином, всього через кілька років після смерті та воскресіння Ісуса Христа. У своєму обширному історичному працю Єврейських старожитностей, хоча там і описується вся історія євреїв, є і епоха, в якій жив Ісус і апостоли, і він був дуже до неї близький. Завдяки йому ми знаємо дуже точно, як виглядав в його час в Єрусалим і як тоді жили іудеї. Дуже докладно описується цар Ірод, у період царювання якого Ісус, згідно з Євангелієм від Матвія, народився. Також описуються інші персонажі, Пилат. І що для нас найголовніше: досить переконливо автор пише про Ісуса Христа.

Одного разу Ісуса він згадує, коли говорить про вбивство Якова, «брата Ісуса, якого називали Христом». Це лише короткі згадки. Але саме по собі цього було досить, щоб не сумніватися в історичному існування Христа. Потрібно додати, що слово “брат” євреї використовували і для родичів, і навіть для найбільш віддалених рідних, так само, як це було зі словом “сестра”. Яків – родич Ісуса, який був обличчям першої християнської церковної громади в Єрусалимі. Це персонаж, добре відомий не лише з творів Йосифа Флавія, але і з Біблії. Оповіді з “Яковом, братом Господнім” зустрічаються в текстах Нового Завіту, наприклад у посланні апостола Павла. Таким чином, цей персонаж явно мав відношення до родоводу Господа Ісуса Христа по плоті.

В писаннях Якова Флавія зустрічається, проте, ще одне місце, де він пише про Ісуса. Історики дали йому латинська назва Testimonium Flavianum, тобто дослівно Флавиево свідоцтво. Там описується, що в ті часи «жив Ісус, людина мудра, якщо ми можемо його взагалі називати людиною… Він був Христос (“христос” по-грецьки означає те ж саме, що по-єврейськи “месія”). І коли Пилат за порадою наших провідних чоловіків засудив його на хрест, ті, хто його любив, його покидали. Знову він з’явився на третій день живим, про нього про цю та тисячі інших дивовижних речей передбачили Божі пророки».

Цей текст дуже дивний. Виглядає це так, як якщо б Йосип Флавіус був християнином, сам вірив в божественність Христа і його воскресіння. Але він християнином не був… Про це свідчать інші найдавніші християнські видання.

Або це місце пізніше відредагували? На користь цієї теорії свідчать і факти про те, що багато є в родоводі Ісуса Христа протиріч.

Деякі історики вважали, що було досить при списуванні незначно змінити кілька слів, і текст кардинальним чином змінювався. І ймовірно, зроблено це було не з поганими намірами. Просто переписувачі давали текстом новий, покращений сенс.

Вивчення творів Йосипа Флавія дійсно викликає великий інтерес у ізраїльських дослідників – його тексти є одним з основних джерел для історії нації.

Останні знахідки арабських текстів підтвердили: ми можемо бути майже впевнені, що оригінальний текст називається “Флавиево свідоцтво”. Факти в ньому такі ж, як в арабських текстах. Але виражаються за певним проміжком – саме таким, який ми можемо спостерігати у єврейського автора, який ніколи в Ісуса Христа не вірував.

Свідчення про Ісуса Христа нам залишили деякі з римських істориків. Одним з них є Корнеліус. Народився він приблизно близько 55 року 1-го століття нашої ери. У своєму творі латиницею він дуже барвисто пише про пожежу Риму в 64 році і про те, як імператор Нерон, щоб відвернути увагу від себе, нацькував суспільство на християн.

Автор потім описує способи тортур, яким християни піддавалися, в тому числі і «нічний сад», свято, у який християни служили в якості живих смолоскипів! Імператор Нерон для цього свята організував умови в саду.

Інший римський історик каже, що страждання християн почали нарешті викликати у народу співчуття. Ці події стали навіть темою для всесвітньо відомих історичних романів, які написав лауреат Нобелівської премії з літератури Хенрік. Для історії Корнеліус вніс важливий внесок – одне з найстаріших свідоцтв про Христа.