Родовід Ісуса Христа – схема, опис і цікаві факти

Проблеми генеалогічного древа

Як видно, євангельські родоводи, розміщені у Луки і Матфея, на перший погляд здаються суперечливими. Не дивно, що багато противники Біблії швидко використовували цю ситуацію, і багато почали натиск на ці два уривки Писання, особливо вказуючи на їх відмінності. Перший питання щодо правдивості дерева пов’язаний із тим, яке місце в родоводі Ісуса Христа займає Йосип. Якщо син Божий був нащадком Давида з боку Йосипа, то він повинен бути біологічним сином Йосипа, проте це не так (через чудесного зачаття і народження від Діви). Рішення труднощі з допомогою теорії про усиновлення є необґрунтованим, тому що в законі єврейському не знали такого поняття. Це відбувається тому, що поняття усиновлення не визнавалося у євреїв. Крім того, в єврейській культурі визнавалися реальні узи крові, які, на думку євреїв, не могли стерти ніякі умови, спрямовані на передачу права батька комусь іншому.

Також рішення цієї труднощі шляхом звернення до левирату не має сенсу, так як левират припускав, що шлюб міг бути “успадкованих” (маються на увазі дружина і її новий дитина (який юридично буде вважатися дитиною померлого). Це повинно було бути після появи того, від кого “успадковувати”. У разі Ісуса з цим були проблеми, тому що Йосип не “успадкував” Марію після померлого брата, і навіть якщо б це було так, довелося б дати Марії ще дитини шляхом природного зачаття.

Відомості про родовід Ісуса Христа з неділею перед Різдвом суперечать один одному у різних авторів однієї епохи. Матвій та Лука згадують різних предків сина Божого.

Лука перераховує імена прабатьків племен ізраїлевих (Йосип, Юда, Симеон, Левій) в контексті дії іудейської монархії, хоча звичай використання цих імен у ролі власних імен був прийнятий починаючи з більш пізнього періоду, коли монархії вже в Іудеї не було. Це робить його опис не правдивим.

Розмірковуючи про родовід Ісуса Христа і про його родичів по плоті, Матвій згадує чотирьох жінок, які “псують” генеалогію з точки зору етики: Тамар (скоїла гріх кровозмішення), Рахав (блудниця), Рут, дружина Урії.

Давид “не залишив в живих ні чоловіка, ні жінки”. Позбавив життя інших, в тому числі і Урію, і спокусив його дружину. Від цього союзу народився Соломон. Незрозуміло, що хотів сказати Матфей про родовід Ісуса Христа, але походження Месії від когось з цих особистостей сумнівно з точки зору етики. Крім того, Бог прокляв Давида та його нащадків. А виходячи з його точки зору, це поширюється і на родовід нащадків Ісуса Христа.