Лицемірство в ісламі – опис, особливості та наслідки

Чим воно небезпечне?

Саме неблаговидное властивість особистості мусульмани називають нифаком. Крім того, його прояви відштовхують від людини інших, завдає і більш страшний шкоду лицемірство. В ісламі наслідки його різні, але виділяється найголовніше, що очікує грішника.

Спочатку лише мала частина серця уражається цим якістю. В інший, більшої частини, залишається місце для благочестя і віри. Але якщо піддалася духовному недузі частина збільшується, то вона витісняє віру.

Кажучи простими словами, найголовніше і найстрашніше наслідок лицемірства в тому, що воно позбавляє людину справжньої віри, милості Аллаха. Це і є та велика небезпека, яка підстерігає всіх лицемірів, що віддаються цій якості як у дрібницях, так і по-крупному.

Як захиститися від цього?

Що може захистити людину від спокуси? Не допустити падіння в гріх? Позбавити від спокуси? Зміцнити дух? Зрозуміло, віра. Тільки Аллах може захистити мусульманина від всього, що загрожує йому, в тому числі і від гріха.

Це означає, що захистити себе від лицемірства допоможе тільки наявність справжньої віри в серці і суворе дотримання завітів Аллаха. Проте старанна молитва, дотримання посту і всіх обмежень повинні бути внутрішньою потребою, тобто проявом веління серця. Якщо людина не відчуває потребу в молитві, то і милосердя, захисту від Аллаха чекати не потрібно.