Чудеса Бога. Сходження благодатного вогню на Гроб Господній. Чудеса Божі в нашому житті

Благодатне хмара на горі Фавор

Ось вже дві тисячі років у день Преображення Господнього на горі Фавор з’являється хмара. Це підтверджене наукою подія, якій немає обґрунтування. Останні дослідження проводилися в серпні 2010 року. Щороку, 19 серпня Бог творить чудеса на території православного монастиря.

Дивним це явище робить той факт, що в Ізраїлі в цей час року немає хмар. Вчені робили заміри повітря з декількох точок навколо обителі. На підставі проведених аналізів фахівці підтвердили, що освіта хмари в даних метеоумовах неможливо. Всупереч заявам вчених хмара з’явилося.

Ось що говорить Тетяна Шутова, журналіст, філолог, член наукової експедиції:

Без метеоролога подібне дослідження проводити не можна. Вона вказала, які прилади необхідно придбати, і ми купили портативні метеостанції для вимірювання тиску, температури і вологості, для визначення точки роси. Вийшли на контакт з метеослужбою Ізраїлю. З вечора розставивши метеостанції, ми сіли серед багатотисячної юрби віруючих у дворі монастиря, а Марина Макарова (метеоролог, науковий співробітник Гідрометцентру РФ і центру погоди “Фобос”) знімала метеодані.

Навколо – греки, українці, грузини, молдавани, всюдисущі японці і росіяни. Марина сказала: «Не знаю, чого чекають усі ці люди, але в такому сухому повітрі при цій температурі утворення туману неможливо!»

Метою експедиції стала фіксація та опис того, що відбувається явища і спроба його пояснення із наукової точки зору. Наукова група поставила перед собою завдання виміряти процес “алгеброю” сучасної науки – провести заміри вологості, точки роси, тиску, температури повітря, швидкості вітру, і інших метеорологічних параметрів в ніч напередодні свята і, щоб порівняти параметри “дооблачные” і “хмарні”.

І Павло Флоренський (професор Російського державного університету нафти і газу, академік РАПН голова Експертної робочої групи Російської Православної Церкви за описом чудесних подій):

Для початку були вивчені супутникові знімки гори в зазначений день, 19 серпня і виявлено, що вночі навколо гори починають збиратися хмари. Саме явище, за узагальненими даними інформантів, набирає повну силу ближче до ранку. Подальше вивчення космознімків показало, що вже на наступний день хмарний шар зміщується в бік моря.

В 17-й главі Євангелія від Матвія говориться, що Ісус Христос разом з апостолами Петром, Яковом та Іоанном зійшов на гору, де преобразився. “І просяяло обличчя Його, як сонце, а одежа Його стала біла, як світло. І ось з’явилися їм Мойсей та Ілля, і розмовляли із Ним”. Можливо, в цьому уривку ми маємо справу з алегоричним описом наслідків сходження хмари.

Однотипні це явища ще належить встановити. “Фаворське світло” – згідно з християнським переказом, нетварне Божественне світло, яким просяяло обличчя Ісуса Христа при Перетворенні. Саме цей нетварне світло бачили на Фаворі апостоли у момент Преображення Ісуса Христа, коли проявилася його Божественна слава.

До них приєднується Сергій Світів (журналіст і громадський діяч, координатор експедиції):

«Я мало що розумів, що відбувається, але все зрозумів, коли молитви Патріарха стали завершуватися і почалося таїнство причастя.Раптом виникає загальне хвилювання: люди махають руками. Нас огортає казна-звідки взявся туман! Все навколо осіняють себе хрестом, я теж не відстаю і направляю в гущу подій об’єктив телекамери. І… Не може бути! У віконці монітора чітко видно колисання туманною маси! Щасливе обличчя Флоренського, здивоване – Макарової…Диво! Нехай не в тій хрестоматійною формі, але за всіма параметрами утворення туману в таких умовах неможливо! І пояснення цього факту метеорологія дати не може.

Чудо на свято Преображення Господнього – незаперечний факт, засвідчений науково.