Спосіб життя і середовище проживання птиці дикуши

На південній частині території Далекого Сходу, на відносно невеликій його куточку живе дуже смілива і в той же час скритна птах. Звуть її дикушей, але тайгові мисливці і місцеві жителі прозвали її рябчиком смиренним. Фото птиці дикуши доводять, що вона й справді схожа на рябчика, з деякої відстані їх легко переплутати.

Що це за птах, який її образ життя і де її можна зустріти? Про все це можна дізнатися в цій статті.

Легенда

Згідно з однією легендою, ці птахи спеціально створені божествами лісовими для надання допомоги подорожнім, заблукав в лісі. Коли у загубився нещасного людини не залишалося ні харчів, ні патронів, з’являлася дикуша, абсолютно безстрашний, не боїться людини.

Її можна було просто збити палицею з дерева або накинути на її шию петлю, щоб приготувати з неї їжу і не померти голодною смертю.

Місця проживання

У Росії ареал поширення птиці дикуши складається з трьох невеликих ізольованих ділянок, один з яких простягається з районів Амурської області (північно-західна частина) та з Якутії (південно-східна частина) до узбережжя Охотського моря. Другий район – гірничо-тайгові території Сіхоте-Аліня. Третє місце проживання дикуши – центральні і північні райони о. Сахалін. Але і у всіх цих місцевостях птах поширена досить спорадично.

Улюбленим місцем мешкання є темнохвойная тайга, а також зустрічається ця птиця на рівнинах і горах, порослих ялиново-ялицевої рослинністю, іноді з наявністю берези. Розміщуються вони на висотах, що сягають 1600 метрів над рівнем моря.

Опис

Птах дикуша за своєю статурою і поведінці – щось середнє між рябчиком і тетеревом, але ближче до першого. Вона трохи крупніше рябчика, але менше тетерева: маса її становить близько 600 грамів. Довжина тіла разом з хвостом дорівнює 43 сантиметрам. Її крила, як і у багатьох інших курячих, тупі і короткі, однак, незважаючи на це, вона літає досить швидко. Лапи покриті густим теплим пухом, який в сибірські морози захищає птицю від холоду.

Дивіться також:  Норми і принципи спілкування

Оперення має темніше забарвлення, ніж у рябчика. Каштаново-чорний колір – основний фон, і на ньому є білі, сірі, рудуваті і блідо-охристі плями й пестрины. Самки за рахунок більшої кількості світлих плям мають більш світле забарвлення, ніж самці. На їхньому пір’ї спостерігається більше домішки рудуватих тонів.

Птахи дикуши, фото яких ви бачите в статті, мають міцну статуру і невелику голову. На горлі і частини шиї є біла окантовка на чорному тлі. У період токування у самців над очима добре помітні «брови» червоного кольору – це ділянки голої шкіри.

Вигляд цих пернатих (дикуши) має наступну класифікацію: царство тварин, тип хордових, клас птахів, загін куроподібних, сімейство тетеревиных, рід дикуш.

Спосіб життя

Птах ця мовчазна і малопомітна, пересувається по лісі в основному не поспішаючи і навіть не злітає в разі небезпеки. Вона часто перебуває у нерухомому стані, літає рідко і на невеликі відстані не більше 30 метрів. Супроводжується політ характерним свистом крил. У зв’язку з добре розвиненою здатністю птиці дикуши затаюватися, вона рідко може виявитися здобиччю хижаків (у числі яких і соболі).

Самець у весняний період видає неголосні звуки, що нагадують завивання вітру в комині печі. Навіть у разі його знаходження всього лише в 10 метрах, неможливо визначити те місце, звідки чути ці звуки. У самки голос скрипучий, перемешивающийся з квохтаньем.

Взимку птахи малорухливі, і час вони проводять на невеликій ділянці пихтарника або ялинника, харчуючись в кронах високих дерев. Основну частину часу вони сидять під снігом в камерах. Як і рябчик, дикуша спритно ховається в гілках хвойних рослин, досить довго сидячи нерухомо на одному місці. Потривожена почутим шумом, птах не ховається, а перелітає на нижню гілку і, не боячись, спостерігає за винуватцем тривоги. Дивно довірлива дикуша дуже обережна і не боїться людини.

Дивіться також:  Пневматична гвинтівка "Вальтер": опис стрілецьких моделей

Харчування

У зимовий час основою раціону харчування цього різновиду пернатих є хвоя ялини та ялиці, а також модрини. Поїдають вони її, зістригаючи з гілок своїм дзьобом.

У літній і осінній періоди дикуши їдять хвою модрини, насіннєві коробочки моху, листя трав’янистих рослин, різні ягоди (морошка, лохина, вороніка, журавлина, брусниця). Іноді поїдають і комах.

Розмноження

Час гніздування – середина травня-початок червня, а їх гніздо – це невелика яма, вистелена зеленим мохом, листям і травою. Зазвичай в кладці у дикуши буває 8-12 яєць блідо-охристого кольору з каштановими плямами.

Пуховий пташеня в верхній стороні тіла пофарбований в яскраво-коричневий колір, у нижній частині – у блідо-жовтий. Також у малюків на тімені є червона «шапочка». З тижневого віку пташенята можуть злітати на самі нижні гілки дерев.

Цікаві факти

Дикуша – птиця, яка, як зазначалося вище, надмірно довірлива. Її, абсолютно не боїться, досить легко зловити навіть новачкам-мисливцям. У сибірського корінного нечисленного народу (евенки) існує звичай, який пов’язаний з дикушей. Мисливець, повстречавший цю птицю, не стане її вбивати, але подумки її побажає того, хто, залишившись без сил, помирає від голоду, оскільки цей птах є самою легкою здобиччю в тутешніх місцях.

Цікавим фактом є і те, що, коли починає вечереть, дикуши, як і тетерева, каменем падають у сніг, у якому роблять глибокі лунки (довжина – 60 см, діаметр – 14 см). У них вони відпочивають до ранку. У цих камерах птахи зовсім не мерзнуть навіть при 45 градусах морозу. Навпаки, в них дуже тепло. З настанням світанку смиренний рябчик, залишаючи притулок, знову починає годуватися, влаштувавшись на гілках дерев.

Ці дивовижні безстрашні птиці при різких звуках не відлітають, а продовжують сидіти на місці. Тому дикуши серед усіх пернатих є самою легкою здобиччю. Будь-справжній мисливець не стане навіть намагатися зловити її, оскільки, як вже зазначалося вище, вона може врятувати життя будь хто заблукав у тайгових лісах подорожньому, який з різних причин не може здійснювати полювання на іншу, більш серйозну дичину.

Дивіться також:  Що ти мала на увазі, або що таке "кхм" по-жіночому?

В даний час полювання на дикушу заборонена, і різновид ця занесена в Червону книгу.

Чисельність популяції

У Хабаровському краї Росії загальна чисельність дикуши становить приблизно 12-15 тисяч особин, і в найбільш сприятливих місцях проживання щільність заселення досягає близько 15 особин на 1 квадратний кілометр. В межах ареалу проживання цієї різновиди знаходиться кілька заповідників (всього 8), де вони серед інших пернатих і тварин теж знаходяться під охороною. Слід зазначити, що прихильність птахів дикуш до деяких дільницях темнохвойну тайгу може призводити до того, що при пожежі або при вирубці лісів подібного типу разом з ними зникли і вони.

Крім усього, дуже часто довірливі птахи гинуть від рук браконьєрів. І в той же час безстрашність цих птахів є перспективною декоративної різновидом пернатих для паркових зон і лісопарків приміських зон Далекого Сходу.

Висновок

Дикуша – це така пташка, яка завдяки своєму забарвленню отримала ще одна місцева назва – “чорний рябчик”. У Примор’ї теж за дивовижну довірливість вона була прозвана місцевими жителями сумирним або смиренним рябчиком.

Ця одна з маловивчених і рідкісних птахів знаходиться на межі знищення. Їх загальна чисельність на сьогодні невідома, і вона, на жаль, досить швидко падає. І людині належить чимало роботи, щоб зберегти вид дикуш.