Що значить “Не призивай ім’я Господа всує”. Чому не можна згадувати ім’я Господа всує?

Детальніше про порушення

Порушенням заповіді «Не призивай ім’я Господа всує» є наступні дії:

  • Обіцянку, дану Богові і порушене. У Екклесиасте сказано про те, що, коли дається обітницю Богові, то потрібно його виконувати без зволікання, так як він не благоволить дурним. Тому краще зовсім не обіцяти, ніж пообіцяти і не зробити.
  • Помилкове пророцтво, під яким розуміється вислів ідеї, авторство якої приписують Всевишньому. Це також порушення заповіді, бо святому імені Бога приписують брехня.
  • Околорелигиозное марнослів’я, тобто згадування у промові імені Божого без наявної духовної підґрунтя. Використання для зв’язки мові таких слів, як: «О, Господи!» «Боже мій!», «О Боже!».
  • Неправильне вживання імені Всевишнього. Наприклад, як магічного заклинання або у різних гаданнях.
  • Богохульство, тобто зведення на Господа Бога хули. Це підтверджує, наприклад, епізод з Євангелія від Матвія, коли юдеї навмисне намагалися звинуватити Спасителя в богохульстві, щоб зрадити його смерті. А також Стефану в Діяннях також було висунуте помилкове звинувачення: «І вони навчили деяких свідчити: ми чули, що він казав слова хульні на Бога і Мойсея».
  • Марнослів’я під час звернення до Господа. В своїх молитвах людина звертається до Всевишнього, до святого імені, звеличує його. В цілях дотримання заповіді необхідно звертатися до Отця небесного лише з відкритим та щирим серцем. Молитви не можуть бути лицемірними, брехливими, завченими, сказаними автоматично або прочитаними. В них не повинно бути загальних слів і пустослів’я. З книги Ісаї видно, що Бог проти лицемірного поклоніння. Там говориться: «Цей народ наближається до мене лише устами своїми і шанує мене лише язиком своїм. А серце його відстоїть далеко від мене, благовоління їх є вивчення заповідей».