Що значить “Не призивай ім’я Господа всує”. Чому не можна згадувати ім’я Господа всує?

«Не призивай ім’я Господа всує» – це слова, що відносяться до третьої з заповідей Божих, зазначених в Книзі Вихід. А також вона викладена в Книзі Второзаконня. Інший варіант цього висловлювання: «Не призивай ім’я Господа надаремно». У цього виразу є продовження, в якому говориться, що того, хто це робить, Господь обов’язково покарає. Як розуміти цю заповідь? Про те, що значить «Не призивай ім’я Господа всує», буде сказано нижче.

Сенс виразу

Використане в тексті заповіді прислівник «всує» у словнику забезпечено позначками «застаріле», «книжне», «належить до високого стилю». Якщо говорити простою мовою, то використовується прислівник «марно». Тобто це слова-синоніми.

Згідно словника «шкода» означає:

  • тщетный;
  • непотрібний;
  • даремний;
  • безуспішний;
  • зайвий;
  • необґрунтовану;
  • безглуздий.

Таким чином, якщо перефразувати досліджуване вираз «Не призивай ім’я Господа всує» згідно із зазначеним значенням, то можна сказати наступне: «Не треба використовувати ім’я Господнє якимось безглуздим чином, як щось зайве і непотрібне».

Якщо застосувати метод від протилежного, то можна сказати і так: «Вимовляти ім’я Всевишнього можна лише усвідомлено, маючи щирі наміри, в корисному (потрібному) контексті, з корисною метою».

В чому полягає порушення 3-ї заповіді?

Це порушення заборони не вимовляти ім’я Господа Бога надаремно. Якщо говорити коротко, то під ним мається на увазі:

  • Використовувати ім’я Боже в неналежному контексті, без духовного сенсу, без того, щоб присвячувати себе Богові.
  • Вимовляти його як лайка чи лайка, бажаючи зла кому-небудь.
  • Давати ім’ям Бога помилкову клятву, маючи на меті обман, вводити в оману.
  • Це розглядається як спекуляція ім’ям Бога.

    Роз’яснення в Старому і Новому Завітах

    З приводу сенсу третьої заповіді «Не призивай ім’я Господа всує» можна знайти безліч роз’яснень в Біблії. У старозавітні часи, коли клятва давалася ім’ям Бога, це вважалося гарантією її правдивості. Так у книзі Второзаконня є заклик: «Панове бійся, тільки йому будеш служити, і йменням його будеш присягати». У зв’язку з цим неправдива клятва із згадкою імені Бога була порушенням розглянутої заповіді.

    У Новому Завіті Ісус також пояснював сенс заповідей. З приводу третьої з них у Євангелії від Матвія сказано наступне. «Я вам кажу Не клястися зовсім: ані небом, бо воно престол Божий; ні землею, бо підніжок для ніг; ані Єрусалимом, бо він є містом Царя великого; не своєю головою, так як ні білим, ні чорним не можете зробити жодної волосини». Тим самим Новий Завіт закликає взагалі відмовитися від клятв.

    Детальніше про порушення

    Порушенням заповіді «Не призивай ім’я Господа всує» є наступні дії:

    • Обіцянку, дану Богові і порушене. У Екклесиасте сказано про те, що, коли дається обітницю Богові, то потрібно його виконувати без зволікання, так як він не благоволить дурним. Тому краще зовсім не обіцяти, ніж пообіцяти і не зробити.
    • Помилкове пророцтво, під яким розуміється вислів ідеї, авторство якої приписують Всевишньому. Це також порушення заповіді, бо святому імені Бога приписують брехня.
    • Околорелигиозное марнослів’я, тобто згадування у промові імені Божого без наявної духовної підґрунтя. Використання для зв’язки мові таких слів, як: «О, Господи!» «Боже мій!», «О Боже!».
    • Неправильне вживання імені Всевишнього. Наприклад, як магічного заклинання або у різних гаданнях.
    • Богохульство, тобто зведення на Господа Бога хули. Це підтверджує, наприклад, епізод з Євангелія від Матвія, коли юдеї навмисне намагалися звинуватити Спасителя в богохульстві, щоб зрадити його смерті. А також Стефану в Діяннях також було висунуте помилкове звинувачення: «І вони навчили деяких свідчити: ми чули, що він казав слова хульні на Бога і Мойсея».
    • Марнослів’я під час звернення до Господа. В своїх молитвах людина звертається до Всевишнього, до святого імені, звеличує його. В цілях дотримання заповіді необхідно звертатися до Отця небесного лише з відкритим та щирим серцем. Молитви не можуть бути лицемірними, брехливими, завченими, сказаними автоматично або прочитаними. В них не повинно бути загальних слів і пустослів’я. З книги Ісаї видно, що Бог проти лицемірного поклоніння. Там говориться: «Цей народ наближається до мене лише устами своїми і шанує мене лише язиком своїм. А серце його відстоїть далеко від мене, благовоління їх є вивчення заповідей».

    Інші порушення заповіді

    Серед порушень вказівки згори «не призивай ім’я Господа всує» також є і інші. Це:

    • Невиправдані дії. Коли людина називає себе християнином, але при цьому надходить не так, як в аналогічній ситуації вчинив би Ісус Христос, це і є використанням імені Божого марно. Така дія розглядається як спекуляція на імені Господа Христа. У зв’язку з цим у Новому Завіті міститься заклик жити і робити вчинки, гідні звання християнина. Про це йдеться, наприклад, у Посланні до Ефесян святого апостола Павла.
    • Підміна імені Господа. Деякі люди називають Всевишнього не його ім’ям, а іншими іменами. Наприклад, хтось каже, що Будда і Крішна – це імена Бога. Але це те ж саме, що називати Олександра Євгеном. Тому Господу не сподобається, якщо йому мови дають інші найменування.
    • Безчестя імені Божого, та хула на нього в тому, що йому присвячується, в тому, як надходять зі святинями Господніми, з тим, що він назвав духом. В книзі Левіт є такі слова: «Господь сказав Мойсеєві: «Скажи Аронові та його синам, щоб вони поводилися обережно зо святощами ізраїлевих синів, щоб вони не безчестили мого святого ймення, і в тому, що присвячене мені».
    • Відкидання жертви Ісуса Христа, применшення його особистості і ролі. Тим самим порушується третя заповідь, так як відкидається ім’я Бога, з яким він відкрився світу, як Спасителя.

    Чому важливо дотримання третьої заповіді?

    Ім’я Господа – це відображення його сутності, воно невіддільне від нього. Коли воно вживається марно, це можна розглядати як його знецінення, тим самим виявляється неповага до самого Господа.

    У Псалтирі сказано, що Бог святий і його ім’я святе. Святий – це значить призначений для особливої мети. Всевишній не сумісний з суєтою і гріхом. Коли святе ім’я згадується всує, Бог з’єднується з грішній суєтою.

    А також ім’я Боже є доступом до його милостям, благословення та благодаті. Коли людина вживає його марно, він тим самим позбавляє себе їх.