Що значить “Не призивай ім’я Господа всує”. Чому не можна згадувати ім’я Господа всує?

Інші порушення заповіді

Серед порушень вказівки згори «не призивай ім’я Господа всує» також є і інші. Це:

  • Невиправдані дії. Коли людина називає себе християнином, але при цьому надходить не так, як в аналогічній ситуації вчинив би Ісус Христос, це і є використанням імені Божого марно. Така дія розглядається як спекуляція на імені Господа Христа. У зв’язку з цим у Новому Завіті міститься заклик жити і робити вчинки, гідні звання християнина. Про це йдеться, наприклад, у Посланні до Ефесян святого апостола Павла.
  • Підміна імені Господа. Деякі люди називають Всевишнього не його ім’ям, а іншими іменами. Наприклад, хтось каже, що Будда і Крішна – це імена Бога. Але це те ж саме, що називати Олександра Євгеном. Тому Господу не сподобається, якщо йому мови дають інші найменування.
  • Безчестя імені Божого, та хула на нього в тому, що йому присвячується, в тому, як надходять зі святинями Господніми, з тим, що він назвав духом. В книзі Левіт є такі слова: «Господь сказав Мойсеєві: «Скажи Аронові та його синам, щоб вони поводилися обережно зо святощами ізраїлевих синів, щоб вони не безчестили мого святого ймення, і в тому, що присвячене мені».
  • Відкидання жертви Ісуса Христа, применшення його особистості і ролі. Тим самим порушується третя заповідь, так як відкидається ім’я Бога, з яким він відкрився світу, як Спасителя.