Притча про невірного управителя: тлумачення і сенс

Версія про фарисеях

В Біблії не раз згадувалося, що відомі в народі фарисеї намагалися підловити Ісуса на брехні. Прагнучи зганьбити її в очах суспільства, ці люди звинувачували його у недотримання закону. При цьому вони самі часто порушували його.

Виходячи з трактування, прийнятої у католиків, існує думка, що ця притча була розказана саме для подібних законовчителів. Виходячи з цієї логіки, вважається, що кожен фарисей або інша людина, що оббирає народ, прикриваючись ім’ям Господа, і є такий невірний управитель.

На користь такого трактування виступає те, що ця притча була розказана саме при фарисеях.

Чому Христос не пояснив значення притчі?

Розглянемо ще один цікавий нюанс стосовно цієї історії. Не тільки сам зміст оповідання викликає багато суперечок, але і факт відсутності тлумачення притчі про невірного управителя з боку Христа. Адже зазвичай він пояснював, що означали ті чи інші герої і події. У зв’язку з цим є кілька думок.

Найпоширеніше: Христос не розповів, що хотів сказати, надавши слухачам можливість здогадатися самим.

Більш цікавим є інша думка. Не можна виключати, що Ісус пояснив сенс сказаного присутнім і це було записано. Однак після вознесіння Христа і смерті його прижиттєвих послідовників тлумачення історії могло бути навмисно видалено, оскільки воно не відповідало доктринам тільки формується релігії. Адже якщо версія про зловживання фарисеями та іншими служителями своїм становищем вірна, то паралелі можна провести далі.

На самому початку формування християнства функція священиків була скасована. Передбачалося, що кожен, хто вірує, буде намагатися вивчати Писання і поступати по ньому. А щоб не помилитися, потрібно постійно бути в спілкуванні з братами і сестрами по вірі.

При такій системі не потрібна була окрема каста тлумачів закону. Точно так само з очищенням від гріхів через віру в Жертву Христа, перші християни не потребували виконання дорогих обрядів, потрібно лише щире розкаяння і молитва до Творця.

У такому вигляді новоутворена вчення добре функціонувало, поки було однією з численних релігій Римської Імперії. Але через кілька століть, коли воно отримало статус єдиного віросповідання для всієї держави, знадобилося внести зміни, зокрема, додати касту жерців (вони ж священики), яка була покликана проповідувати те, що вигідно правителю, а заодно “продавати” свої послуги, які, по суті, вони повинні були надавати безкоштовно.

Природно, це суперечило початкової концепції християнства, тож із усіх книг, написаних Апостолами, вибиралися тільки ті, які відповідали подібним цілям. Притча про невірного управителя могла бути сприйнята як засудження священиків, які прикриваються службою Богові, але оббирали народ. Тому її тлумачення могло бути видалене, щоб не викликати зайвих недобрих думок.

Але це лише припущення, які зараз немає змоги ні підтвердити, ні спростувати. Не виключений варіант, що тлумачення просто було втрачено. У будь-якому випадку зараз його немає, тому кожен, хто читає Біблію має можливість самостійно зрозуміти сенс притчі про невірного управителя.