Мушрик – це… Хто такі мушрики в ісламі

Інші гріхи

Інші форми идолопоклоннического гріха в ісламі включають поклоніння багатству та іншим матеріальним об’єктам. Про це говориться в Корані в одній з історій про дітей Ізраїлю, які створили Золотого тельця як ідола, за що Мойсей наказав їм покаятися.

Інша форма ідолопоклонства, згадана в Корані, полягає в обожненні духовних лідерів, гуру, пророки (крім Мухаммеда). Люди, що йдуть за лже-пророків – це мушрики. Вони фактично прирівнюються до поган і віровідступників.

Середньовічні мусульманські (а також іудейські) філософи ототожнювали віру в Трійцю з єрессю ширка. Бо згідно з мусульманськими віруваннями Аллах єдиний і йому не потрібні посередники.

Партнери Аллаха

У богословському контексті людина грішить, пов’язуючи якесь менша істота з Аллахом. Цей гріх відбувається, якщо уявити, що у Бога є партнер, якому можна поклонятися. Що сказано в Корані? Те, що Аллах не прощає, коли йому присвоюють певних духовних партнерів або «соратників», але при цьому він прощає все, що завгодно, кому завгодно. Однак присвоювання йому партнерів, як роблять мушрики в ісламі, є одним з найбільш тяжких проступків. Межі концепції ідолопоклонства досить гнучкі, і богослови часто описують надмірне шанування будь-якого артефакту тут, на Землі, як приклад поклоніння ідолам. Деякі ортодокси з числа ісламістів, приміром, стверджують, що правовірні, що поклоняються Кааби в Мецці, – це мушрики.