Індійський павич: опис, де живе, чим харчується, розмноження

Павич, що мешкає на території Індії, є найпоширенішим видом на планеті. Відноситься це дивовижне істота до ряду куроподібних. Фактично індійський павич – це найближчий родич звичайної домашньої курки. Примітно, що цю птицю можна також вирощувати в домашніх умовах. Але, на відміну від курей, павич розпускає хвіст, який представляє собою віяло надзвичайною краси. Саме через цю особливість птах почала користуватися популярністю ще в стародавні часи. Її часто можна було спостерігати на віллах римських сенаторів, в садах арабських шейхів і в індійських храмах.

У цій статті ми розповімо про те, як виглядає павич, який спосіб життя вона веде.

Павич – красива птах на планеті

Інтерес людини до цього суті обумовлений його зовнішніми даними. Споконвіку вважався індійський павич екзотичним дивом, якого містили багато впливові люди в естетичних цілях. Ця птиця символізувала достаток і успішність свого власника. Проте пізніше його почали вживати в їжу. У Стародавньому Римі м’ясо павлина неабияк приправлялось прянощами і подавалося до столу. Воно вважалося делікатесом. У XXI столітті павичів прийнято було містити виключно як декоративну птицю.

Де мешкає індійський павич

Хоча ця різновид і вважається найпоширенішою у світі, живе вона лише в декількох державах. Індійський павич зустрічається в Пакистані, Шрі-Ланці, Індії, Непалі. В умовах природного середовища ці птахи воліють лісисту місцевість. Найчастіше їх можна спостерігати поблизу людських поселень. Це обумовлено тим, що індійські павичі люблять ласувати зерновими культурами. Іноді вони стають справжнім лихом для місцевих фермерів.

Опис

Павич являє собою досить велику птицю. Як і для всіх представників загону фазанових, для нього характерний вікової диморфізм.

Дорослі самці мають більш яскравим оперенням, ніж самки. Шия і груди особин чоловічої статі мають синій колір і переливається металевим відливом. В області спини переважає насичений зелений колір. Черевна частина має чорний колір.

Голова самця прикрашена своєрідним віялом, що представляє собою пучок пір’я. Але найголовніше прикраса павича – це його хвіст. Він складається з 220 пір’я. Частина з них відноситься до надхвостью, а решту складають сам хвіст. Павич розпускає його, тим самим привертаючи до себе увагу. Примітно, що самка має більш тьмяним забарвленням. Крім того, вона не має довгих пір’я надхвістя.

Дивіться також:  Костюм від радіації: переваги, недоліки, різновиди

До року статеві відмінності у павичів практично відсутні. Самців можна визначити лише по крилам коричневого кольору, але вже на другий рік у них починає рости хвіст. При цьому він значно менше, ніж у статевозрілих особин, на ньому відсутні знамениті «очі». Зрілість звичайного павлина наступає на третій рік. До цього часу птах остаточно сформується, але хвіст ще може зростати протягом 2-3 років. Дорослий самець має вагою від 4 до 6 кілограмів і має тіло до 130 сантиметрів в довжину.

Спосіб життя

У природному середовищі павичі мешкають або на відкритій місцевості, заросла високою травою, або в лісах. Активність цих птахів припадає на денні години, а вночі вони забираються на дерева для ночівлі. Павичі живуть невеликими зграями. Ієрархії у них як такої не існує. З приходом світанку птиці спускаються з дерев і вирушають на пошуки їжі.

У спекотні дні індійські павичі ховаються в тіні високої трави та чагарників. При цьому дуже важливим для них фактором є наявність водойми. В теплі літні дні ці пернаті люблять купатися. Примітно, що таким чином вони не лише отримують бажану прохолоду, але й очищають себе від різних паразитів.

У вечірній час вся група павичів відправляється вечеряти, а після цього піднімається на ночівлю в крони дерев. Навіть вночі вони не втрачають пильності. Коли з’являється небезпека, вони подають гучні звукові сигнали. Незважаючи на всю свою зовнішню красу, ці птахи володіють неприємним голосом.

Розмноження павича

Шлюбний період у цих екзотичних представників індійської фауни настає під час сезону дощів. В такий період кожна особина чоловічої статі намагається зайняти маленький ділянку з піднесеністю. Це необхідно для того, щоб павич зміг на ній стояти і показувати своє оперення. Як тільки самець відчує наближення самки, він починає цю демонстрацію.

Дивіться також:  Тетяна Хутрова: біографія, особисте життя, діти

Він широко відкриває опахало і трясе оперенням. Примітно, що особина жіночої статі в цей час ігнорує самця і робить вигляд, що займається своїми справами. Насправді ж вона оцінює майбутнього партнера.

Право на продовження роду отримують лише самі великі і красиві особини чоловічої статі. Коли самка зробила остаточний вибір, вона присідає, показуючи цим свою прихильність до обранця. Після спарювання вона відразу ж віддаляється на пошуки затишного місця для кладки, а самець приступає до зваблення наступної.

Гніздо виглядає як невелике поглиблення в землі. Розташовується воно переважно серед густих кущів. Яйця павлина можуть досягати у вазі 100 грам. За один раз самка може відкласти до 7 штук. Період їх інкубації триває 28 днів.

З’явилися на світ пташенята швидко покидають гніздо і всюди слідують за матір’ю. Якщо виникає хоча б найменша небезпека, вони ховаються позаду неї. У перші тижні життя малюки покриті жовтувато-бурим пухом. Це робить їх практично невидимими у високій траві.

Примітно, що мати не годує їх, а лише підсовує їм їжу. Пташенята спостерігають за нею і регулярно навчаються. Коли їх вік сягає двох місяців, вони відрізняються від матері тільки розміром. В цей час вони вже здатні самі добути собі їжу.

Після двох років у пташенят проявляється статевий диморфізм. Вони залишають свою матір, щоб організувати власні сім’ї. Статевого дозрівання вони досягають тільки на третій рік.

Раціон

Основу харчування павлина складають зернові культури. Дуже часто вони роблять справжні набіги на сільськогосподарські угіддя. Крім того, в раціон цих птахів входять різні невеликі комахи і земноводні. Якщо поблизу місць проживання павича є водойми, то вони із задоволенням поласують устрицями і дрібними ракоподібними, що живуть у прибережній смузі. У зоопарку павича, як правило, годують так само, як він харчується в умовах дикої природи.

Дивіться також:  Переробка скла як бізнес: технологія і устаткування

Люди і павичі

На території сучасної Індії павич є священним птахом. На думку індусів, він являє собою уособлення богині мудрості і бога війни. Але в інших місцях проживання цей птах є нічим не примітною. У Пакистані до павичам настільки звикли, що не звертають уваги на їхні гнізда, які можуть розташовуватися прямо на міських вулицях.

У деяких країнах павича і донині цінують за його м’ясо, яке вважається делікатесом. Так, у меню закладів Шрі-Ланки часто можна побачити страви з цієї птиці. Оперення павлина теж має свою цінність у проведенні всіляких урочистостей і ритуалів ряду країн.

На сьогоднішній день одомашнені павичі зустрічаються в основному на території Індії. Примітно, що в умовах неволі ці птахи гірше розмножуються. За один раз самка може відкласти лише 2-3 яйця. Крім цього, павичі не терплять сусідства з іншими птахами.

Відповідно до законів Індії, полювати на цих птахів суворо заборонено, але це не зупиняє численних браконьєрів. В більшості випадків їх відловлюють для подальшого нелегального продажу. У рідкісних випадках – заради м’яса.

Вороги павича

В умовах дикої природи, ця птиця має безліч ворогів. Піддається нападам як молодняк, так і дорослі великі особини. Найбільшу загрозу для павичів представляють хижі ссавці. Насамперед – леопард. Ця дика кішка відмінно лазить по деревах і швидко пересувається по землі, а павич з-за великого хвоста не здатна полетіти далеко. Крім леопардів, на них полюють тигри та пантери. Молоді павичі найчастіше стають жертвою мангустів та інших невеликих хижаків. Не меншу загрозу становлять і великі хижі птахи.