Фільми про православ’я: назви, рейтинг кращих, актори, відгуки глядачів

«Притчі»

З 2010 по 2013 рік режисером Віталієм Любецким були втілені на екрані православні притчі. Всього вийшло чотири серії, в кожній з яких було по три історії.

У головних ролях знялися Михайло Есьман і Олександр Ткаченко. Це білоруська картина, знята на студії в ім’я святого сповідника Іоанна Воїна.

Наприклад, перша серія відкривалася історією під назвою «Незвичайне слухняність». Її сюжет заснований на притчі з древнього Патерика. Ідея полягає в необхідності відмовлятися від зайвої похвали і вчить не нарікати, коли людину лають за справу.

Друга притча «Німа молитва» заснована на розповідях святителя Василя Кінешемського. В ній розповідається про людей, які мріють бути почутими Богом. При цьому в храм вони часто приходять, занурені у свої мирські думки, тому не мають шансів завоювати увагу Всевишнього.

Третя притча називається «Як Спаситель в гості ходив». Вона знята за оповіданням батька Павла про Христа, який, одягнений в земне вбрання, ходив по домівках, але багаторазово був відкинутий людьми, які вважали себе православними, дотримують біблійні заповіді.

Картина отримала позитивні відгуки від православної церкви. Була удостоєна ряду нагород на фестивалях, присвячених релігії і моральності.