Послання до Колосян: тлумачення і особливості

Послання до Колосян – це праця, призначений для жителів Колос – великого і багатого фрігійського міста. Розглянемо особливості створення та зміст релігійного твору. Інформація, яку хотів донести Павло людям, дізнаємось зі статті.

Про колоссянах

Колоси в давнину називалися Хонами. Їх сусідами були міста Ієраполя і Лаодикія. Їх жителі вірували в Творця завдяки апостолу Павлу і його учням. Починаючи з Епафраса, Филимона, його сімейства, відбувалося поширення святої віри на городян і жителів околиць.

Перші учні

Торговельні відносини між Велетнями і Ефесом сприяли формуванню подібних поглядів населення цих міст на питання віри. Учень Павла Филимон проповідував євангельські істини в цих містах.

У цій діяльності Филимона підтримувала сім’я, яка розділяла його погляди. Тому Павло називає Филимона своїм поплічником. А його син Архип іменується совоинственником. (Див.: Флм. 1, 2).

Передумови для написання звернення

Послання до Колосян адресовано не тільки жителям цього міста, але й сусідам. Але в той час вірі погрожували лжевчення. І виникла необхідність звернутися до людей із проповіддю. Другий учень Епафрас відчув безсилля, коли намагався захистити городян від помилкових релігійних поглядів. І попросив підтримки у апостола Павла.

Зміст послання

Небезпека, яка нависла над віруваннями народу, спонукала апостола до написання послання. У ньому він піддає критиці різноманітні лжевчення, вносять сум’яття в розум віруючих людей. Таке тлумачення послання до Колосян. Павло говорить:

Так ніхто ж вас спокусить в словопрении, вкрадливими словами (див.: Кол. 2, 4).

Апостол критикує лжеучительство, прикрывающееся брехнею. Також він не сприймає «краснословия» і «хитрословия». Він пише:

Блюдшиеся, та ніхто ж вас буде приваблюючи філософією і пустою оманою за переданням людським, за стихіями світу, а не за христом (див.: Кол. 2, 8).

Огляд коментарів

У коментарях до послання до Колосян вказується, що Павло був не згоден з философствованиями відступників, таких як кабалісти, теософи, теургики. Він критикував і таких людей, як звіздарі, волхви і духовызыватели, які подібні нинішнім спиритам.

Він вказує, що не засуджує людей за вибір їжі і їжі, але не поділяє їх думки щодо свят, які відзначають прихильники помилкових навчань.

Послання до Колосян містить основи вчення про тих, хто є посередниками між Творцем та іншими силами. Поступово ці думки лягли в основу цілої системи поглядів.

Ніхто ж вас так приваблює изволенным йому покорою та службою Ангелів… дмяся від розуму плоті своєї, а не тримаючи голови (див.: Кол. 2, 18 — 19).

Задовольняючи свої релігійні потреби, відступники використовують спірні методи як засіб для спілкування з Богом. Але вважає при цьому Творцем іншої людини.

Павло вказує, що не можна спотворювати зміст Христового вчення в подкрадывавшемся до колосян лжеучении. Він вважає такі підступи сумішшю їх юдейства і забобонів, які йдуть зі сходу. А також і каже, що шкодить еллінське язичництво, яке місцями стикається з християнською релігією. Але воно не завжди приносить їм користь, ставлячи Христову віру в небезпеку.

Важливі думки

На той час, в яке створювалося послання, ще не трапилося формування цього лжевчення в систему. Але вже тоді було ясно виявлено, що християнська істина перебуває в небезпеці через відступницьких поглядів.

Павло каже, що не можна вважати Богом нікого, крім Христа. А псевдовчення вітає звернення не до виробника, а до його ангелам. Що абсолютно неприпустимо.

Про підступи відступників можна дізнатися з обігу Феофілакта, який пише:

До колосян стало проникати якесь нечестиве вчення, в якому передбачалося, що не через Сина Божого, а через Ангелів маємо ми приведення до Бога.

Зазначається, що таке трактування сприяє розбещенню простий віри колосян. Її засмічують філософські мудрування, що вимагають поклонятися Творцеві, а земним стихіям, як ніби керує життям людської.

Тому послання апостола Павла до Колосян є застереженням для віруючих людей не допускати зваблення і слідувати істині.

Де і коли писалося послання?

До теперішнього часу залишається відкритим питання про час і місце написання послання. Деякі дослідники вважають, що апостол писав його, відвідуючи Рим. Інші стверджують, що це була Кесарія. Але думка більшості схиляється до першого варіанту.

Також Павло писав послання, звертаючись до Филип’ян та Филимона. Ще дослідники говорять про схожість послання до Колосян з посланням до Єфесян. Висновки про це можна зробити, виходячи з того, що в цих працях загальний предмет вивчення.

Підіб’ємо підсумки

Послання апостола Павла має важливу мету. Він намагається донести до населення думка про неприпустимість проходження сумнівним лжеучениям. Це вносить смуту в розуми людей, призводить до розколу в релігії. Саме цій людині вдалося навчити жителів міста світлій вірі в Творця.

Дослідники досі не можуть точно встановити час і місце написання цього послання. Крім звернення до жителів Колоса, апостол Павло писав Ефесян і Филип’ян. Він був ревним охоронцем тієї істини, що допомогу і підтримку треба шукати безпосередньо у Творця. Ангели ж виконують другорядну роль. Так само як і сили природи, яким язичники поклоняються.