Молитви перед обідом і після. Православна молитва перед їжею

Сучасний ритм життя дуже швидкий, багато речей доводиться робити на бігу. Працююча людина, наприклад, не завжди може повноцінно пообідати, бо не вистачає часу. Перекусив щось прямо на робочому місці – вже добре. Тут вже не до молитов перед обідом, колись їх вичитувати.

Навіщо молитися?

Якщо відкрити браузер, ввести запит про це, то результати виявляться дуже несподіваними. Інші вважають, що молитва перед обідом, сніданком і вечерею – звичайна примха і показуха. Вони не допомагають людині, навіщо ж витрачати час на всяку нісенітницю?

Люди, які так кажуть, глибоко помиляються. Їжу дає Господь, без нього людство не здатне насититися. Взяти в приклад хліб, щоб він виріс, необхідний як дощ, так і тепло. А хліборобові, кормящемуся зі свого городу, потрібні ще й сили, щоб доглядати за ним. Хто, як не Господь посилає все необхідне для людського праці?

Коли ми читаємо молитви перед куштуванням їжі і після трапези, то дякуємо Бога за милосердя по відношенню до нас і дарування їжі.

Шкода від їжі

Прочитавши цей підзаголовок, ви здивовано підняли брови вгору? Ви подумали, що ми зійшли з розуму, говорячи про шкоду звичайної їжі, що потрапляє на наші столи?

Зачекайте дивуватися, давайте продовжимо нашу думку разом. Ось дивіться, як раніше було: працювали селяни в полях і городах з молитвою на устах. Сіяли і читали молитву, орали з нею ж, урожай збирали Бога і дякували за нього.

Що ми зараз бачимо? У наш час на хлібозаводах, наприклад, таке твориться. Яка там молитва може бути? Антисанітарні умови, матюкання співробітники, часто не добирають палити поруч з чанами тесту. Легко здогадатися, що за хліб вийде на такому виробництві. Просочений сигаретним смородом і брудними слівцями.

Потім цей хліб потрапить комусь на стіл, чоловік його з’їсть і почне мучитися від болю в шлунку. Тільки вдумайтеся, зараз у кожного другого проблеми з шлунково-кишковим трактом. Гастрит і виразка стали постійними гостями сучасних людей, які забули, що таке молитва перед обідом або вечерею.

Преподобний Серафим Вирицький говорив, що їжу необхідно окропляти святою водою. Зараз у багатьох православних сім’ях і громадах саме так надходять, миряни, в свою чергу, нічого подібного не чули.

З молитвою їжа солодше

Ті, кому довелося здійснити паломництво в те чи інше святе місце, побувавши там на трапезі, точно знають смак страв, при приготуванні якої моляться. Вона далека від надмірностей, але наскільки ж смачна, словами не передати.

Давайте звернемося до відомої християнської притчі, яка розповідає про силу молитви перед обідом або інший трапезою.

Жив один пустельник неподалік від Константинополя. Його шанували за подвижника, народ періодично йшов за порадою. Одного разу в скромну обитель навідався сам імператор, одягнений у найпростіший наряд. Представник “блакитної” крові зголоднів, поки розмовляв зі старцем, побачив кошик з черствим хлібом і натякнув на те, що не проти трохи перекусити.

Монах дав імператору хліба і свіжої води, коли той доїв нехитра частування, то відкрився старця. Імператор був здивований, настільки смачною їжі він ніколи не їв, хоча звик харчуватися розкішними делікатесами. На це чернець відповів, що його їжа проста, але він приймає її з молитвою і подякою Господа. А імператор, тішачи черево вишуканими стравами, чи молився перед тим, як сісти за стіл. Тому й була його трапеза позбавленою смаку в порівнянні з простим хлібом, з’їденим в обителі ченця.

Поведінка за столом

Які молитви читають перед поминальним обідом? Питання дивне, бо вони завжди однакові. Вони називаються молитвами перед куштуванням їжі. Нижче читачі знайдуть необхідні тексти, поки варто поговорити про правильне поводження за столом.

Серед православних прийнято бажати один одному ангела за трапезою. Коли людина, помолившись, сідає за стіл і з благоговінням починає вживати їжу, ангели присутні поруч з ним. Ось чому неприпустимо під час трапези голосно розмовляти, обговорювати непотрібні теми і перемивати кісточки ближнім. Жарти і вибухи реготу краще відкласти на потім і забути про них.

Поїли, подякували Богові за даровану їжу, зайнялися своїми справами. Влаштовувати з трапези нескінченне застілля неприпустимо.

Як дякувати?

Перед їжею ми читаємо молитву “Отче Наш, іже єси на Небеси (Небесах)”. Подячні молитви, що читаються після трапези, інші. Якщо в представленій молитві ми просимо про посланні хліба насущного щодня, то потім дякуємо за нього.

Після того як трапеза закінчена, не поспішайте прибирати посуд або бігти по своїх справах. Станьте перед іконами, помоліться неспішно, а потім приступайте до прибирання або вирушайте, куди необхідно.

До речі про ікони, на кухні вони повинні бути присутніми. Найчастіше над столом або в червоному кутку на поличку ставлять ікону Спасителя, образ Богородиці “Спорительниця хлібів”. Якщо немає цієї ікони, можна повісити або поставити будь-яку іншу, головне – присутність Божої Матері, а не той чи інший Її образ.

Як молитися перед їжею?

Стіл накритий, кухню заповнили смачні запахи, швидше б вже сісти за стіл. А помолитися не забули? Не знаєте, як це? Все можна виправити, зараз розповімо.

Про ікони на кухні написано вище. Перш ніж приступити до трапези, зробимо ось що:

  • Повертаємося обличчям до образів.
  • Починаємо читати молитву “Отче Наш”.
  • По завершенні читання накладаємо на себе хресне знамення.
  • Читаємо молитву “Богородице Діво, радуйся”.
  • Один раз осіняємо себе хресним знаменням.
  • Далі йде коротка молитва “Слава Отцю і Сину”.
  • І знову хресне знамення.
  • Ще одна коротка молитва закінчується словом “Амінь”.
  • Перехрестити їжу, сісти за трапезу.

Як молитися після їжі?

Порядок дій такий же, як написано в підрозділі вище. Тільки тексти молитов інші, вони представлені в статті.

Тривалість подячних молитов після їжі менше, ніж перед.

Молитви перед трапезою

Перед вами тексти молитов, що читаються перед тим, як сісти за стіл і приступити до прийняття їжі. Найпершою молитвою перед куштуванням їжі є “Отче Наш”:

Отче наш, Іже єси на небесах! Нехай святиться ім’я Твоє, нехай прийде Царство Твоє, нехай буде воля Твоя, яко на небеси і на землі. Хліб наш насущний даждь нам днесь; і прости нам борги наша, якоже і ми залишаємо боржником нашим; і не введи нас у спокусу, але визволи нас від лукаваго.

Потім православні читають молитву до Пресвятої Богородиці:

Богородице Діво, радуйся! Благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти в дружинах і благословенний Плід утроби Твоєї. Яко Спаса народила еси душ наших.

Далі йдуть короткі молитви:

Слава Отцю і Сину і Святому Духу, нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Господи, помилуй (3 рази). Благослови.

Коротка молитва на благословення їжі

Як вище написано, дуже добре освятити трапезу водохресною водою. В православних сім’ях, а також серед ченців до цих окроплюють їжу. Серед сучасних світських сімей подібні речі не поширені, люди забувають помолитися перед трапезою, про яке окроплення може йти мова?

Ось і прочитані молитви, швидше б приступити до їжі. Потерпіть трохи, останню коротку молитву перед їжею прочитайте, перехрестіть стіл з наїдками, сідайте і насолоджуйтесь.

Молитвами святих отець наших, Господи Ісусе Христе, Боже наш, помилуй нас. Амінь.

Вимовивши останнє слово, тричі осіняють хресним знаменням їжу.

Подячні молитви після трапези

Вище розказано, навіщо читають молитви перед обідом, вечерею або сніданком, так само як і про те, чому прийнято дякувати Господу за дар їжі.

Молитви не займуть багато часу, якщо читати зосереджено й з увагою, на них піде 5-7 хвилин. Подякували – і можна йти по своїх справах.

Перша молитва, що читається після того, як людина наситився:

Дякуємо Тя, Христе Боже наш, що наситив єси нас Твоїх земних благ; не позбав нас і Нєбєснаго Твого Царства, але яко посеред учнів Твоїх прийшов ти, Спасе, мир даяй їм,: прийди до нас і спаси нас.

Її можна назвати подвійною, бо люди не тільки дякують Отця Небесного за послання їжі (земних благ), але і просять про дарування Небесного Царства після того, як душа розлучиться з тілом.

Друга молитва присвячена Діві Марії:

Достойно є, яко воістину блажити Тебе, Богородицю. Присноблаженную і Пренепорочную, і Матір Бога нашого. Чеснішу Херувим і славнейшую без порівняння Серафим. Зотліла, лише Бога слова родшую, сущу Богородицю, Тебе величаємо.

І нарешті, короткі молитви після прийняття їжі виглядають так:

Слава Отцю, і Сину, і Святому Духові. Нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Господи, помилуй (3 рази). Благослови.

Господи Ісусе Христе, Сине Божий. Молитвами Пречистої Твоєї Матері і всіх святих, помилуй нас. Амінь.

Цікаві факти про трапезі

Які молитви перед обідом і іншими видами трапези читають, розібрано в статті. По суті, наш матеріал підходить до кінця, хотілося б розповісти про цікаві моменти, що стосуються трапези:

  • У царській Росії жив побожний народ. Селяни були безграмотними, в масі своїй, але Бога шанували і боялися. Без молитовного зітхання за стіл не сідали, а якщо хтось з дітей або дорослих поводився неналежно під час їжі, він тут же отримував ложкою по лобі від самого старшого чоловіка в родині. Це робилося тому, що малоосвічені люди вірили, що не тільки ангели сідають з ними за стіл, але і всілякі “лукашки-окаяшки”. Людина починає погано поводитися за столом, їжа дістається ворогам роду людського. Начебто їдець отримав таку ж кількість їжі як і решта, але ситості немає. Ось і повчав такого улюбленця батько або дід, щоб не підгодовував нечистих.
  • У монастирях і благочестивих сім’ях зберігся звичай читання під час трапези. Щоб балаканини за столом не було, швидко поїли, не рассиживаясь, і пішли по своїх справах.

Висновок

Молитва – розмова з Богом, ставитися до неї варто уважно. Навіть просте воздыхание “Господи, спаси і збережи” є закликом Бога. Подякувати за даровану їжу – перша необхідність благочестивого людини.