Жезл Аарона, – що він означає в Біблії?

Тлумачення церковників

Відповідно до вірувань Церкви, розквітлий жезл Аарона не просто з’явився доказом обраності коліна Левія Богом, але також виступив прообразом ряду подій. До них відносяться наступні:

  • Походження Ісуса Христа без насіння від плоті діви Марії, яка є «безневестной», тобто мова йде про непорочне зачаття. Так, в одному з канонів, присвячених Богородиці, сказано про те, що «жезл Аарона прозябшій» з’явився прообразом кореня дерева Иессеева. Останнє являє собою алегорію родоводу Ісуса Христа.
  • Нетлінність плоті Христа. У святого Єфрема Сиріна у тлумаченні книги Числа є слова про те, що Еммануїл (одне з імен Ісуса), ставши сином тлінного єства, один залишився нетлінним, явивши в собі таємницю безсмертя, а жезл Аарона став «подобою майбутнього воскресіння».
  • Прояв Божої благодаті в Церкві Христовій. У каноні чесному животворящому хресту говориться, що жезл Аарона є прообразом таїнств Церкви, наближають віруючих до благодаті Божої, яких у неї не було раніше.
  • На закінчення потрібно відзначити, що жезл названий не тільки «расцветшим», але і «животіє» з наступної причини. Причастя «животіє» походить від дієслова «мерзнути», який, крім сучасного тлумачення – «мерзнути», має ще й інші, застарілі. Раніше він позначав ще й «роздирати», і «виростати».