Жезл Аарона, – що він означає в Біблії?

Вираз «жезл Аарона» часто зустрічається в релігійній літературі. Але тлумачення його зрозуміле далеко не всім. Більш відомим є біблійна розповідь про жезл Мойсея, за допомогою якого він здійснював чудеса, наприклад розсунув води Червоного моря під час втечі євреїв з Єгипту, висік воду зі скелі. А ось що означає «жезл Аарона прозябшій»? Про цій фразі і піде мова.

Головні святині

В Скинії заповіту, що використовувався євреями як похідного храму до того, як по її прообразу побудували Єрусалимський храм, були зібрані найбільші святині. До них відносяться:

  • Скрижалі з Десятьма заповідями, які на горі Синай Господь відкрив єврейського народу через Мойсея.
  • Посудина з манною, яка падала з небес і нагодувала народ Ізраїлів під час його сорокарічного мандри по пустелі.
  • Розквітлий жезл Аарона, старшого брата Мойсея.
  • Скинія була символом присутності Бога серед людей, який, давши ці святині юдеїв, висловив тим самим свою ласку і любов. І якщо перші дві з них більш чи менш знаходяться на слуху, то про третьою варто сказати докладніше.

    Суперечка між колінами Ізраїлевими

    Коли єврейський народ на чолі з Мойсеєм мандрував по пустелі, деякі з його колін висловлювали обурення. Невдоволення було пов’язано з тим, що вони були проти обрання на служіння Богу коліна Левія. Інші також заявляли претензії на цю привілей. Самостійно вирішити спір не представлялося можливим. І тоді було прийнято рішення звернутися до «суду Божому».

    У кожного з начальників племен були жезли, які були символом їх старшинства. На ніч їх залишили в Скинії. Був серед них і жезл Аарона, старшого брата Мойсея і його сподвижника. Ранок виявилася дивна картина. Жезл Аарона дав паростки, як у мигдалевого дерева. Це стало доказом того, що Левити у призначенні на священство є богоизбранными. У пам’ять про цьому чудовому подію жезл був покладений в Скинії як священної реліквії.

    Про те, як це відбувалося, розповідається в одній з книг П’ятикнижжя – в Числах.

    Книга Чисел, глава 17

    Зміст цієї глави зводиться до наступного:

    • Господь наказав Мойсеєві взяти по жезлу від всіх зверхників племен, і написати на них ім’я кожного.
    • Далі Господь розпорядився також написати на жезлі Його ім’я Аарона як начальника коліна.
    • Далі потрібно було покласти жезли в Скинії заповіту, розмістивши їх перед ковчегом свідоцтва, де з’явиться і сам Бог.
    • «Жезл того, кого Я оберу, розквітне, і тим самим буде заспокоєний нарікання синів Ізраїлевих», – таке було слово Всевишнього Мойсеєві.
    • Мойсей передав зміст вказівок Бога Ізраїлевим синам, і вони корилися їм, надавши жезли кожного начальника з числа дванадцяти колін, і жезл Аарона був тринадцятим серед них.
    • На інший день, коли Мойсей разом з Аароном увійшов до Скинії, він побачив, що жезл від дому Левія, і пустила пуп’янки, дав паростки, дав колір і плоди мигдалю.
    • Бог наказав Мойсеєві покласти палицю на збереження перед ковчегом одкровення зі скрижалями заповідей. Він повинен з’явитися знаменням для непокірних і припинити їх нарікання на Всевишнього.

    Як свідчить переказ, жезл зберігався у Святая Святих і ніколи не засыхал, продовжуючи бути в кольорах. Біблійний розповідь про плодоносінні без запліднення став причиною того, що в Середні століття мигдаль сприймали як символ дівочої непорочності.

    Тлумачення церковників

    Відповідно до вірувань Церкви, розквітлий жезл Аарона не просто з’явився доказом обраності коліна Левія Богом, але також виступив прообразом ряду подій. До них відносяться наступні:

  • Походження Ісуса Христа без насіння від плоті діви Марії, яка є «безневестной», тобто мова йде про непорочне зачаття. Так, в одному з канонів, присвячених Богородиці, сказано про те, що «жезл Аарона прозябшій» з’явився прообразом кореня дерева Иессеева. Останнє являє собою алегорію родоводу Ісуса Христа.
  • Нетлінність плоті Христа. У святого Єфрема Сиріна у тлумаченні книги Числа є слова про те, що Еммануїл (одне з імен Ісуса), ставши сином тлінного єства, один залишився нетлінним, явивши в собі таємницю безсмертя, а жезл Аарона став «подобою майбутнього воскресіння».
  • Прояв Божої благодаті в Церкві Христовій. У каноні чесному животворящому хресту говориться, що жезл Аарона є прообразом таїнств Церкви, наближають віруючих до благодаті Божої, яких у неї не було раніше.
  • На закінчення потрібно відзначити, що жезл названий не тільки «расцветшим», але і «животіє» з наступної причини. Причастя «животіє» походить від дієслова «мерзнути», який, крім сучасного тлумачення – «мерзнути», має ще й інші, застарілі. Раніше він позначав ще й «роздирати», і «виростати».