Гріх осуду: поняття, способи боротьби з спокусам і каяття

Чому не можна засуджувати людину?

Хороші людські справи і вчинки, як правило, не обговорюються, та й вони швидко забуваються. А от все погане і пам’ятається дуже довго і засуджується, поки пам’ятаю. Ми часто просто не усвідомлюємо, чому неприпустимо таврувати презирством, коли стикаєшся з насильством, жахливою жорстокістю і так далі.

Христос дав нам приклад доброго відношення до людей, до чого ми повинні прагнути. Він не засудив розпусницю, не засудив людей, які відмовили йому в їжі і даху, не засудив Юду і розбійника, він поставився до них з жалем, з любов’ю. Тільки первосвящеників, книжників і фарисеїв Ісус назвав “зміями”, “породженнями ехидниными”. Це в їхніх руках перебувала вища влада, і це вони привласнили собі право судити, виносити вироки і приводити їх в дію…

Всяке засудження є великим гріхом в християнстві. У всіх людей Бог заклав потяг до всього гарного, до добра. А коли засуджуємо чиїсь вчинки, то ставимо планку, нижче якої не повинні скочуватися самі. Тому засудження вправі діяти на самого людину. Саме так працює чудове правило духовного життя: “Яким судом судите, таким будете судимі”. Нам усім треба навчитися відокремлювати грішника від неблагочестивых вчинків його. Ми повинні любити самих грішних людей і зневажати гріх. Адже в кожній людині є частинка Бога.