Гріх осуду: поняття, способи боротьби з спокусам і каяття

Кожен день ми стикаємося з осудом. В нас немов закладена програма звинувачувати всіх і вся. Ми засуджуємо людей виходячи з власних понять, слабкостей та переваг, часом принижуючи і ображаючи інших. Як зрозуміти гріх осуду? Воно буває різним за один і той же гріх, особливо коли стосується себе, коханого. Завжди можемо виправдати себе і улюблених нами людей. Та й свої помилки не здаються такими вже й серйозними, але ті ж самі гріхи інших просто принизливі, брудні і нестерпні. Значення гріха засудження – це завжди негативна оцінка людини, її дій, звинувачення.

У багатьох релігіях засудження є нормальним явищем. Люди не тільки порицались, але й суворо каралися фізично за свої гріхи, аж до смертної кари. Ми вважаємо це нормальним: злочин має бути покараний, і грішника має спіткати відплата. Але в православ’ї гріх осуду вважається тяжким.

В православ’ї

В Євангеліє засудження вважається одним з найтяжчих гріхів, який веде до відходу від Христа, втрати любові, до душевних втрат. В більшості люди не діляться на два протилежних табори, а в кожному з нас є і зло, і добро в різних пропорціях. Тому в нашому ставленні до людей повинно, перш за все, бути прощення, всеосяжне прощення, так як нас самих постійно треба прощати.

Люди часто не бачать у своїй поведінці, своїх словах, думках нічого поганого. Ми повинні свідомо підходити до своїх вчинків, велику увагу приділяти думок, в яких можемо засудити когось, а це теж великий гріх. Ми не маємо права засуджувати людей. Сам Ісус Христос, будучи розіп’ятим на хресті, благав пробачити тих, хто це зробив, вважаючи, що вони не розуміють своїх вчинків… Ісус Христос виправдав таке злочин відносно його самого, хіба ми можемо засуджувати людей за якісь гріхи, часом зовсім не стосуються нас особисто?

Поняття

Осуджувати – значить оцінювати негативні сторони характеру, вчинків іншої людини. Засудження – це завжди негативне думку про людину, коли з пристрастю характеризують його недоліки, шукають винність в чому-небудь, викривають у чомусь негідну, ставляться до нього з недовірою, з несхваленням.

В православ’ї гріх осуду вважається ознакою марнославства. Це наслідки ненависті, це серцева порожнеча, втрата кохання, це дуже небезпечний стан людської душі.

Деколи ми жартуємо над прегрешениями кого-то просто заради розваги, і, як правило, відбувається це у вигляді плітки без присутності осуждаемого. Ми зовсім не замислюємося, що завтра не тільки самі будемо об’єктами потіхи, але і доведеться постати перед Божим судом. Тоді навряд чи буде нам до сміху, адже осуджувати – значить судити. Ми всі страждаємо осудом ближнього, часом навіть не звертаючи уваги на свої ж слова. А засудження – найтяжчий гріх. “Бо від слів своїх виправдаєшся, і від слів своїх осудишся”, – сказано в Євангелії від Матвія.

Небезпеку гріха

Ми буквально в кожній розмові когось засуджуємо, часом вважаючи це своєю непогрішністю, освіченістю. Цим ми просто губимо свої душі, блокуючи подальше зростання свого духовного життя, відводимо свої душі від Христа, а це небезпечно для нас самих. Засудження людини – це гріх великий і небезпечний для нас, з яким треба боротися. Воно страшно тим, що ми по власній вільній волі приєднуємося до зла і робимося співучасниками.

Засуджуючи, починаємо судити людей, а це має право робити тільки верховний суддя. Осуджуючи неправильні, на перший погляд, дії інших, ми претендуємо на права Бога. А адже тільки він має право покарати або помилувати людину.

Звичайним людям видно лише сьогоднішнє гріх осуждаемого, вони не знають обставин, які привели людину до такого вчинку. І лише Богу відомі всі нюанси його життя. Тільки йому відомі думки і бажання, всі погані і благочестиві справи та їх кількість.

І якщо судять людей, то незадоволені рішенням Всевишнього? Тому гріх осуду, насамперед, страшний для самого осудливого, для його душі.

Причини вади

Одна з причин пороку – це гординя. Гордий не здатний неупереджено оцінити свої недоліки. Однак зауважує, що решта, за його мірками, все роблять не так, навіть їдять і сплять, що вже говорити про серйозні гріхи. Власна гордість застилає очі, і людина вже не бачить, що сам більше грішний перед Богом, чим їм осуждаемые. Звинувачуючи людини, ми піднімаємо себе у власних очах і в очах інших, принижуючи обвинуваченого і прославляючи себе над ним.

А також у життя людей багато і злоби, а це особливо небезпечно, так як поруч зі злом завжди диявол. Він перший, хто звів наклеп на Бога, засудив його, а потім почав спокушати і людей. Засудження – це демонічне стан, який починається від нестачі любові. Ми не повинні звинувачувати і навіть слухати звинувачують, так як це теж вже гріх. Право засуджувати і судити належить тільки Богу. Тільки він має милувати, чи карати.

Засудження – це потужне диявольська зброя, яка блокує нашу духовну життя, позбавляючи можливості щиро молитися Богу, ввергаючи його в гріховні пристрасті.

Також причинами гріховного осуду є такі людські вади, як злопам’ятність, підозрілість, мстивість, глузування, зловтіха, самовдоволення, лихослів’я.

Бог допускає спокуса того, в кому є гріх осуду. Коли людина запишався або звинувачує свого ближнього, в душу закрадається випробування, пройшовши через яке людина повинна засвоїти урок, відчути справжні цінності і смирення.

Чому не можна засуджувати людину?

Хороші людські справи і вчинки, як правило, не обговорюються, та й вони швидко забуваються. А от все погане і пам’ятається дуже довго і засуджується, поки пам’ятаю. Ми часто просто не усвідомлюємо, чому неприпустимо таврувати презирством, коли стикаєшся з насильством, жахливою жорстокістю і так далі.

Христос дав нам приклад доброго відношення до людей, до чого ми повинні прагнути. Він не засудив розпусницю, не засудив людей, які відмовили йому в їжі і даху, не засудив Юду і розбійника, він поставився до них з жалем, з любов’ю. Тільки первосвящеників, книжників і фарисеїв Ісус назвав “зміями”, “породженнями ехидниными”. Це в їхніх руках перебувала вища влада, і це вони привласнили собі право судити, виносити вироки і приводити їх в дію…

Всяке засудження є великим гріхом в християнстві. У всіх людей Бог заклав потяг до всього гарного, до добра. А коли засуджуємо чиїсь вчинки, то ставимо планку, нижче якої не повинні скочуватися самі. Тому засудження вправі діяти на самого людину. Саме так працює чудове правило духовного життя: “Яким судом судите, таким будете судимі”. Нам усім треба навчитися відокремлювати грішника від неблагочестивых вчинків його. Ми повинні любити самих грішних людей і зневажати гріх. Адже в кожній людині є частинка Бога.

Ставлення до священнослужителів

Який це гріх – осуд священика? Ми любимо ходити в ті церкви, де нам подобаються священики, які здаються нам майже святими. Але буває, що служителі церкви явно мають ті ж вади, що і ми, і тоді їх проповіді сприймаються нами з подивом. Якщо сам не можеш впоратися з гріхом, як нас можеш закликати позбутися того ж?

Ісус Христос уявляв, хто буде служити в створюваних ним церквах. Серед людей немає абсолютно святих, і тому священиками будуть просто люди, кожен зі своїм пороком. Але в будь-якому випадку вони здійснюють дозволені Богом дії, і це не так вже сильно залежить від їх особистих якостей і немає різниці, якою священик хрестив. Сила хрещення буде однакова. Немає різниці, якою священик про тебе буде молитися, вся благодать від Бога. І церква, і саме православ’я не залежать від священнослужителів.

Особливо тяжкий гріх – гріх засудження священика. Церковнослужителі уособлюють церква, відповідно, ставлення до них переноситься на релігію. Засудження священика прирівняне до засудження слуги і помічника Бога, чиїми руками він творить таїнства. Звинувачуючи, людина виражає негативне ставлення до церкви і до Господа. Засудження представників церкви говорить про недовіру до неї. Така поведінка позбавляє людини благодати, адже не заради священика ходять в церкву, а заради благословення, яке покладено на кожному служителе.

У нас немає прав на осуд кого-небудь, а тим більше священика. Перед самим Богом він буде звітувати. І покарання йому буде набагато серйозніше порівняно з простими людьми. За кожен гріх на Страшному суді священнослужителям буде складно виправдатися.

Одно з духовенством, осуд влади – гріх тяжкий. Всі люди повинні підкорятися вищим властям, так як право на владу людина отримує тільки з Божого дозволу.

Гріх осуду і плата за нього

Поступово впливаючи на підсвідомість людей, осуд роз’їдає їх душі, перешкоджаючи нашого духовного життя, що тягне за собою і тілесні страждання. Тому починаються хвороби, що медицина не може вилікувати. Хвороба як би зупиняє подальше підсвідому програму руйнування. Від засудження страждає не тільки суспільство, але більшою мірою і Всесвіт, так як кожна людина, яким би він не був, – це частинка Бога, Всесвіту, і ми не знаємо, для чого він тут, які життєві завдання виконує. Звідси і страшні недуги, пов’язані зі смертю і руйнують наші принципи.

Одні отримують самі онкологічні захворювання, алкоголізм і так далі. Інші за своє засудження мають інші покарання. Так, в сім’ях, засуджуючих плотські гріхи, можуть з’явитися діти-розпусники, що вживають наркотики. А в гарній і благополучній родині, але ненавидить алкоголіків, раптом з’являється п’яний син.

Від постійних засуджень з’являється ненависть, а це вже як тяжка душевна хвороба, яка тягне за собою великі страждання. Вона може знищити людину як особистість, позбавити роботи, зруйнувати сім’ї і змусити ворогувати країни. Наприклад, коли в сім’ї постійно когось засуджують (дружину, чоловіка, дітей), то з’являється ненависть, починаються скандали, і така сім’я перестає існувати.

Природно, не Бог карає людей за їхні гріхи, а вони створюють ці хвороби і нестерпні для себе життєві ситуації своїм осудом, неправедними діями, злісними розмовами, чим порушують правила світобудови. Часто треба тільки поміняти свої погляди на навколишній, і захворювання вже ні до чого, відпадає потреба.

Як боротися з гріхом засудження православному

Найлегший шлях до порятунку – нікого не засуджувати. Він-то для нас найбільш важким виходить. Цей гріх, немов хронічна хвороба, впроваджений в життя.

Духовні люди вважають, що можна перемогти цей гріх. Вони радять частіше звертатися до Бога з проханням про допомогу, тому що нам може не вистачити своїх сил у боротьбі з гріхом осуду, адже це боротьба з самим собою. Люди практично поголовно “хворі” засудженням. Треба сильно захотіти і докласти максимум зусиль на боротьбу з ним. Треба постійно думати про свої гріхи, аналізувати вчинки, підходити до своїх слабкостей дуже суворо. Треба від усього серця молитися частіше за засудженого нами й за свою душу.

Перевірений спосіб і допомагає впоратися зі своїми слабкостями – це заміна їх на добрі думки і справи. Треба змусити себе спочатку, а потім буде легше, а потім буде природним любити всіх людей, ставитися до їх і своїм гріхам однаково, з поблажливістю і співчуттям. Треба зрозуміти, наскільки гріховний сам, і тоді піде потреба думати про чиїсь гріхи.

Треба жаліти всіх людей, і тоді не буде місця і часу для осуду. Адже, засуджуючи, ми самі впадаємо в гріх і втрачаємо милість Бога, а повне покаяння, не тільки на словах, але і в справах, може підняти нас на новий духовний рівень.

Що робити, якщо засуджують нас

Нас можуть засудити, звинуватити в чомусь, іноді випадково, так сказати, під гарячу руку потрапив, а іноді спеціально очорнити, що особливо прикро і образливо. Часом від обурення людина готовий кинутися на свого кривдника з кулаками, плакати і проклинати його. Так що ж робити? Відповісти засудженням?

Осудові піддавалися і святі отці, які приймали це зі смиренням. Не можна на зло відповідати злом. Засуджують самі себе засуджують, ведучи свою душу від Христа. Святі отці рекомендують приймати осуд спокійно, як ще одне випробування в боротьбі з гріхами, і тоді осудившему вас буде совісно. Адже ми всі діти Божі, а Бог і є любов.

Ісус Христос сам постраждав від осуду. Він не займався справами, не засуджував, і не виправдовувався. Треба обійтися без обурень і молитися за засуджуючих нас.

Ми повинні пам’ятати одну істину, що якщо нас ніхто не засуджує, але ми самі постійно грішимо, і життя наша гріховна, то не варто сподіватися на милість Божу. І навпаки, якщо ми живемо в благочесті, нам не зашкодять ніякі засудження, і ми будемо гідними Царства небесного. Тому не треба дивитися на звинувачують нас, а думати про праведності нашого життя і докладати до цього зусиль.

Висновки

Бог завжди пам’ятає про людей, завжди разом з нами, уважно слухає і бачить нас, і ми повинні усвідомити собі це. Він дав нам свої заповіді і хоче, щоб ми жили за його законами. Будь-яка людина може згрішити ненавмисно, і кожен молить для себе прощення, кожен тремтить перед майбутнім Судом Всевишнього, і кожному хочеться лояльності і поблажливості до нас.

Христос говорив, що “від слів своїх оправдаетесь і від слів своїх осудитесь”. Завжди згадуючи про це, треба викорінити з себе цей гріх і любити всіх людей, без винятку, бути милосердними до них. Тоді, можливо, наші слова виправдають нас перед Богом.