Головні правила монашого життя

Наслідки необдуманого відходу в монастир

Головне правило чернечого життя – відречення від самого себе, прагнення до Бога. Чернець не повинен шукати розваг, для нього немає нічого солодше молитви. Закінчивши послух, він прагне в келію, щоб віддатися їй повністю.

Чи готова людина, що горить бажанням піти в монастир, відкинути власну волю? Полюбити самотність, молитву і смирення? Якщо ні, то в монастирі він довго не витримає. Справа в тому, що там загострюються всі риси характеру: як позитивні, так і негативні. Останні треба прибирати, доводиться ламати себе, а тут ще й пресинг йде з боку старших по чину. Іншої просто не витримує такого життя, збігаючи з обителі при першій можливості.

І велике щастя людині, якщо він зрозумів, що не в змозі понести хрест чернецтва ще до прийняття постригу. Хоча існує думка, що надівши послушническое облачення, можна повернутися в світ. Нібито нічого страшного в цьому немає, послушник ще не дає обітниць Богу. Це можна порівняти з вбранням нареченої: уявіть, що наближається час весілля, наречена вже вбирається до торжества. Вона одягає нижню сорочку під сукню, і в якийсь момент розуміє, що заміж-то і не хочеться. Тоді дівчина знімає її, відкладає і каже нареченому, що передумала виходити за нього заміж. Так само і тут: одягу послушника можна порівняти з нижнім одягом. І як це буде виглядати, якщо він зніме їх?

Що стосується виходу з монастиря після чернечого або чернечого постригу, то тут окрема розмова. Це не проходить безслідно для таких людей, відбивається на них самих і їхніх дітей, якщо вони ризикнули стати батьками. У книзі “Несвятые святі” наведено чудове чотиривірш академіка Лосєва. Він не давав Богу обітниць, і не в чому не винен перед Ним. Але академік був сином ченця, і ось як він підбив підсумки свого життя:

“Я син ченця – плід гріха.

Я порушення обітниці.

І Богом проклятий я за це,

До чого ні доторкнуся – полова”.

Тому не варто приймати необачні рішення і йти в монастир, начитавшись книг про духовні подвиги.