Біблія і наука: біблійні чудеса, наукові пояснення, подібність і протиріччя

Войовничі атеїсти давно намагалися довести, що Бога немає. І посилалися, звичайно ж, на науку. Тільки безбожники не захотіли побачити очевидне: багато вчених були віруючими людьми і вивчали Біблію.

Можуть бути сумісними Біблія і наука? Давайте розглянемо відповідь на це запитання в статті.

Що робили атеїсти?

Атеїсти – цікаві люди: вони борються з тим, кого, на їх думку, не існує. Так, навіщо ж боротися з вигадкою? Та ще й докази відсутності Бога приводити. Якщо його немає, то, для чого велася активна пропаганда серед населення, руйнувалися церкви, вбивають священиків.

Основну концепцію для побудови комунізму, безбожники взяли з Нового Завіту. Це звучить дивно і дико, але тим не менш. Все найкраще взято саме з Євангелія, злегка перероблено і видано за новий світогляд.

Атеїсти вели активну і запеклу боротьбу проти Спасителя. Досить згадати одного з радянських вождів, обіцяв показати по телевізору “останнього російського попа”. Ставлення до віруючих було просто страшним, ставили перед вибором: хрест або хліб. За віру могли вигнати з інституту, позбавити роботи, таврували ганьбою. У чудовій книзі “Пасха красна”, авторства Ніни Павлової, описуються подібні моменти. Одного православного юнака викинули з МАІ за віру. А ієромонаха Василія (Рослякова) не допустили на престижні змагання, коли він ще жив у світі. З урахуванням того, що отець Василь, а тоді Ігор Росляков, був чемпіоном Європи з ватерполо.

Загалом, атеїсти намагалися нав’язати свою ідеологію, переконати народ у тому, що Біблія і наука абсолютно несумісні, їм не по дорозі.

А що насправді?

У 2013 році шведські та французькі вчені отримали Нобелівську премію за відкриття бозона Хіггса. Його ще називають “часткою Бога”. Вся справа в тому, що цей самий бозон підтверджує за допомогою науки історію Біблії. Точніше, історію створення світу. Давайте звернемо увагу на кожен із днів більш докладно.

Спочатку було слово

Біблія починається з цієї фрази. Тобто, спочатку не було нічого, окрім хаосу. А що таке хаос, багато хто пам’ятає з уроків фізики. Це коли всі частинки знаходяться в однаковому положенні. Тобто, сама матерія існує, але ніяких форм вона не має.

І над усім цим, згідно з Біблією, командував Дух Божий. Наскільки ми знаємо, Бог представляється у християнському вченні троичным: Отець, Син і Святий Дух. У Бога є все, це не якась абстрактна матерія. Це особистість, самодостатня, незалежна і має всі блага.

Навіщо ж Богу знадобилося створити світ, якщо у нього все є? З любові своєї, Господь захотів це зробити.

Земля, згідно з логікою атеїстів, виникла з нізвідки. Спочатку її не було від слова “взагалі”. А потім раз і з’явилася, як по чарівництву. Та й взагалі, як вони стверджують, не міг Господь за одну добу створити землю, це ж нереально.

І тут прості люди губляться, адже добу – це дуже мало. Всього лише 24 години, чи їх вистачить, щоб створити цілу планету. Нехай абсолютно темний і порожній, але все ж.

Під словом “доба” малися на увазі не звичні нам 24 години. Не дарма ж кажуть, що в Бога один день як тисяча років, і тисяча років як один день. Для того щоб створити землю, Господу спочатку довелося попрацювати над Всесвіту. Розташувати планети таким чином, щоб їх гравітаційне поле не впливало на земне.

Поява самої землі – дуже цікавий процес. Коли вчені, які займаються відкриттям бозона Хіггса, працювали над його отриманням, світ завмер. Ніхто не знав, йому призведе таку цікавість фізиків. Справа в тому, що цей бозон ніщо інше, як маленька чорна діра. І частина вчених побоювалася, що при зіткненні частинок на величезних швидкостях, а саме так планувалося отримати наш бозон, виникне величезна чорна діра, яка веде до знищення планети. Дірки не вміють віддавати, вони можуть тільки поглинати, бо є хаотичною матерією.

Наша земля зародилася з маленької чорної діри. У ній відбувся значний нагрів, потім вибух, і з’явилася крихітна планета. За кілька хвилин вона досягла таких розмірів, які має і донині. Усе це було доведено на прикладі бозона Хіггса, а це свідчить про те, що наука і Біблія про створення світу говорять одне і теж.

Створення Неба

Як ми знаємо, на другий день Бог створив небо. Мається на увазі фізична твердь. У Біблії говориться: “І створив Бог твердь. І назвав твердь небом.”

Небо існує не тільки у такому вигляді, як ми його спостерігаємо. Адже Господь на небі, але не на фізичному. Це фізичне небо проглядається, то небо, де живе Бог, незримо для людських очей.

Вода і рослинність

Якщо розглядати утворення земної кори і титанічних пластин з точки зору археології, то це час обчислюється тисячоліттям. Про які добі може йти мова, возопят атеїсти? А ми нагадаємо про фразі про один день і тисячу років для Бога. Це вже писалося вище.

Коли земля тільки з’явилася, вона “працювала” в посиленому режимі. Суші практично не було, в основному вода. І цей відгомін минулого ми спостерігаємо сьогодні. Більше 90 % води на нашій планеті. Але Бог сказав, що потрібна суша. І земля слухняно підкорилися.

Але картинка знову не сходиться у атеїстів. Біблія і наука не суперечать одна одній, згідно їх світогляду. Не можна за один день створити і відокремити сушу від води, створити рослинність. Та і рослини, якщо вірити археологічним розкопкам, були просто величезні, а зараз вони маленькі.

Це все так, але епоха рослинного світу припала на чергове тисячоліття. Це навіть археологи кажуть. І рослини, справді, спочатку були дуже великими. Але Господь готував землю до того, щоб людині було зручно жити на ній. Проходить кілька тисячоліть, рослини набувають майже такі ж форми, як ми зараз бачимо. Все відбувається під впливом кліматичних умов.

День четвертий: світила

Є в науці і Біблії протиріччя? Якщо захотіти, можна підкопатися до всього. Але вчені вже довели, що Біблія правдива, створення світу відбулося саме так, як описано в цій Книзі.

На четвертий день Бог створив сонце, місяць і зірки. І тут атеїсти зрадіють: “Це протиріччя!”. Бо світ був створений вже на другий день. На це питання добре відповідає Василь Великий у своїх працях. Він каже, що Сонце – не єдине джерело світла. Бог – ось хто є Світлом від Світла.

П’ятий день

Яка роль Біблії в історичній науці? Досить нагадати про докази вчених про правдивість цієї Книги. А ми, між тим, розглянемо п’ятий день творіння. Бог створив перших живих істот. Це були рептилії, птахи, риби.

Одна з найбільш цікавих і міцних зачіпок для безбожників, адже спочатку на землі були динозаври. До речі, ми досі можемо споглядати цих істот в живому вигляді. Це нешкідливі ящірки і рептилії, кілька видоизменившиеся. Хоча крокодила складно назвати безневинною рептилією, а він є прямим нащадком динозаврів, що населяли моря і океани.

Динозаври панували на землі не одну епоху. Але Бог розумів, що вінець її творіння – людина – зустрінеться з величезною ящіркою, і нічого від нього не залишиться. Хижак з’їсть людини, а величезні травоїдні просто затопчуть. Тоді-то і були знищені величезні ящери. Згідно історії, на землю впав великий метеорит, який знищив частину динозаврів. А друга частина вимерла з-за зміни погодних умов. Земля готувалася до того, що на неї ступить людина.

До речі, про пташок, у буквальному сенсі слова. Звичні нам нешкідливі пернаті – нащадки літаючих динозаврів, як би дивно це не звучало. Вони видозмінилися внаслідок еволюції.

День шостий

Біблія, з точки зору науки атеїзму, оманлива. Але вчені довели, що атеїсти самі перебували у великій помилці.

Ну, та не про це зараз мова, варто звернути увагу на шостий день створення світу. В цей день Бог створив тварин і людини. Якщо звернемося до знахідкам археологів, то виникне дивна закономірність. Господь творив тварин в певній послідовності, яку можна охарактеризувати як “від простого до складного”. І за один день цього не зробити, про що і підтверджують дані геологів та археологів. Здавалося б, тут є суперечність між Біблією і наука про створення світу. Але це тільки так здається, адже у Бога тисяча років як один день, і один день, як тисяча років.

Спочатку були динозаври, величезні літаючі ящери і дивні риби. Потім вони вимерли, але деякі залишилися в зменшеному вигляді. Не виключено, що Господь зробив їх меншими за розміром, щоб ці його творіння стали родоначальниками нових птахів, риб і змій.

Нові види тварин формувалися відповідно до еволюції. Вони вже не були схожі на величезних монстрів, тепер мешканці земні були куди менше. І знову тут можна причепитися до Біблії, мовляв, у ній написано, що Адам і Єва жили в Едемі, а його населяли численні звірі. Тут були леви і ягнята разом, але всім відомо, що леви є хижаками. Не могли вони жити поруч з беззахисними овечками.

Ще як могли, до пролиття першої крові. А кров пролилася, як ми пам’ятаємо, після вигнання Адама і Єви з Едемського саду. Їх старший син Каїн убив свого брата Авеля. Бризнула на землю кров невинну, і з неї почалося все.

Кров Авеля потрапила на нектар, якими харчувалися комарі. Залила вона і траву – їжу усіх тогочасних тварин. Першим кривавої трави спробував лев, від її смаку він озвірів. І став запрошувати інших звірів зняти пробу. Відмовилися залишилися травоїдними, а ті, хто скуштував трави з кров’ю вбитого Авеля, перетворилися на хижаків. Вони жадали цього смаку, намагалися вбивати один одного. Але швидко зметикували, що хижаки здатні протистояти таким же, як вони. А ось загризти травоїдного набагато простіше. Ось тоді й сталося розділення, при якому тварини перетворилися в мисливців і жертв.

Ми трохи відволіклися. Повернемося до створення людини. Біблія і наука про створення світу в цьому плані, суперечать один одному. Згадаймо теорію Дарвіна, переконують людей в тому, що вони походять від мавпи.

Ви знаєте, а серед християн існує подібна думка. Бог в якості основи для створення людини міг взяти вища істота, на той момент це були мавпи. І втілити її в людини. Про це добре розказано в лекціях богослова Олексія Осипова.

Але це всього лише одна з думок, згідно з основним – Господь створив Адама з землі. Вдихнув в нього життя, і вийшов наш далекий предок. Бог глянув на творіння своїх рук, і вирішив створити йому супутницю. Бо недобре бути чоловікові одному. З ребра Адама була створена Єва, це ми всі знаємо з Біблії.

І тут прокидаються атеїсти, гнівно викриваючи християн в невігластві. Мовляв, і у чоловіків, і у жінок з 12 пар ребер. І віруючі погодяться, бо про це ще святитель Лука Войно-Ясенецький свідчив. Але буває, що людина народжується з 13 ребром на одній стороні. Тоді йому проводять операцію, і людина живе нормальним життям.

Медики знають, що видалення двох нижніх ребер не принесе особливої біди. Людина може жити з 10 парами ребер. Якщо це знають в медицині, невже Господь не знав? І став би він завдавати шкоду своєму творінню?

Де був Едем?

Здається, що райський сад – міфічне місце, але це зовсім не так. Згідно археологічним розкопкам, Едем був виявлений недалеко від Сирії. Саме там жили перші люди, вигнані з Раю.

Що стосується вигнання, то повернемося до атеїзму. Безбожники можуть задатися питанням: “Невже Господь не міг знати про такий розвиток подій?”. Міг і знав, але він дарував людям свободу вибору. Якби Бог створив людей як свої іграшки безвольні, тоді можна було б ставити таке питання. Господь знав, що Адам і Єва скуштували плід із забороненого дерева. Він відав усіма сценаріями розвитку подій, і сподівався, що прабатьки людства оберуть інший шлях. На жаль, але вони вирішили наслідувати своєму Творцеві за знанням і вмінням. Зізнайся Адам під вкушении забороненого плоду, Бог простив би його. Але чоловік почав звалювати на дружину, а Єва у свою чергу, на змія. Бог розгнівався на неслухняних і брехливих людей, не дочекавшись від них покаяння. Ось і прогнав з Раю.

Про вік землі

Про вік землі по Біблії і науці говорити складно. Бо в священній книзі не робиться акцент на те, скільки років існує наша земля. Але наукові дані, зокрема археологічні знахідки і ери, про яких ми знаємо ще зі шкільних уроків, кажуть, що землі декілька мільярдів років. Заперечувати або підтверджувати цей факт складно, зважаючи на відсутність в Біблії інформації про вік землі.

Чому люди говорять на різних мовах?

Іноді можна чути думку, що за твердженнями науки, вірші з Біблії про Вавилонську вежу оманливі. Цього не могло бути, адже всі ми брати і сестри, якщо вірити священній книзі. І взагалі, яка роль Біблії в історичній науці? Вона здатна тільки людей вводити в оману. А всі знають, що планету населяють три раси, хіба африканці могли статися від Адама і Єви?

Дійсно, в Біблії є сюжет про будівництво Вавилонської вежі. Воно почалося після всесвітнього потопу, коли вдалося врятуватися тільки Ною і його сім’ї. Після того, як вони залишили ковчег, Господь велів людям плодитися і розмножуватися, щоб знову заселити землю. Але нащадки Ноя виявилися впертими, вони розділилися, і частина рушила на Схід. Вирішили прославити себе, зробити ім’я, так би мовити, з допомогою будівництва величезної вежі. Планувалося звести споруду до небес, але Богу не сподобалися людські задуми. Тоді-то він і втрутився, змусивши народ розмовляти на різних мовах. Зчинився неймовірний галас, бо люди не розуміли один одного. Про яке будівництво могла йти мова, коли лунали дивні вигуки і ніхто не міг зрозуміти, що відбувається.

Відомо про згадці 70 нащадків Ноя, а ми знаємо про такому ж числі мовних груп. Але продовжимо нашу тему про Вавилонську вежу. Згідно Біблії, люди в страху розбіглися, і вежа залишилася недобудованою. Потім, трохи прийшовши в себе, народ став збиратися купками по мовним особливостям.

А що стосується зовнішнього вигляду, то ці мовні “купки” займали певні території. З часом, в результаті тектонічних рухів земної кори, суша розділилася певним чином. Йшов час, змінювалися кордони і назви держав, а суша так і залишалася незмінною. Її мешканці пережили зміни клімату, ось і довелося пристосовуватися до кліматичних умов. Наприклад, в Африці, самі перші поселенці були просто підпеченими. Наступне покоління кілька темніше, ніж батьки, а нащадки перетворилися в зовсім чорненьких, підлаштовуючись під певний клімат.

Книга змішаного атеїзму

Говорячи про релігію, не можна не згадати атеїстичних книжок. Скільки їх вийшло з-під пера радянських авторів, неможливо порахувати. Але у своїх творах вони заперечували існування Бога, не зачіпаючи інші релігії.

Ми торкнемося книги Моріса Бюкая “Біблія, Коран і наука”. У наш час навряд чи когось здивуєш атеїстичним світоглядом. Скільки людей, стільки й думок. Автор книги “Біблія, Коран і наука” робить деякі дослідження, в яких пояснює повну схожість мусульманської книги з науковими фактами. При цьому, ганьблячи Біблію, і стверджуючи, що це його точка зору.

Насправді, багато західні дослідники релігійних навчань мають подібну точку зору. У книзі “Біблія, Коран і наука” автор розповідає про ті речі, про які інші просто не встигли розповісти. І якщо б не Бюкай, то знайшовся б інший людина, яка зробила таке дослідження.

Примітно, що цей французький лікар прийняв мусульманство. Перша публікація його книги, в якій Моріс стверджує про невідповідність Біблії науці та ісламу, була в 1976 році.

Підводячи підсумки

Що можна сказати про написане в статті? Кожен має право зробити висновок самостійно. Хтось не повірить у розказане, а інші зацікавляться і почнуть копати глибше.

Для зацікавилися можна порадити знайомство з творами Святих Отців, а також з сучасними богословами. Це може бути Олексій Осипов, про який ми згадували вище. Дуже добре оповідає про християнство ієрей Олександр Сатомский, чиї лекції є на “Ютубі”. Цей молодий священик володіє даром оповідання. І тим, хто тільки починає ходити в церкву, прагнучи пізнати Господа, отець Олександр розповідає про віру, підходячи до цього питання з філософської і психологічної точок зору. Лекції слухаються на одному диханні, і пояснення створення світу в його відеороликах є.

Ще можна порекомендувати лекції православної християнки, колишнього фізика, нинішнього юриста Анни Хріновою. Розповідає вона дуже жваво, у слухачів дух захоплює. Лекції насичені, відкривають інші грані бачення світу.

Висновок

Наскільки узгоджується Біблія з наукою? Вчені довели, що все описане в цій книзі, є правдою. І суперечки атеїстів з такого питання вже не бентежать православних. Хоча навряд чи християни ніяковіли і раніше, їм просто доводилося приховувати свою віру. А інші не приховували, за що піддавалися критиці і гонінням.

Таяться чи загадки Біблії: наука досліджує диво походження світу і по сей день.