Загін зайцеподібні: кілька цікавих фактів про зайців і пищухах

Зайцеподібні – загін ссавців. До йому відносяться два сімейства: зайцевые і пищуховые. Представниками загону є зайці, кролики та пищухи. Всього їх близько 60 видів. Незважаючи на те, що у них гострі зуби, їх не відносять до гризунів. Зайцеподібні мають невеликий розмір тіла і короткий хвіст.

Історична довідка

Виділити цих ссавців в окремий загін було запропоновано американським палеонтологом і творчості Дж.У. Гідлі, який зазначив у них ряд специфічних характеристик. Незважаючи на те, що зайців часто порівнюють з гризунами, історично вони, скоріше, відбулися від примітивних копитних.

Вважається, що предок зайцев жив у Східній Азії.

Зовнішня характеристика

Загін зайцеподібні – тварини, у яких мале статура. Їх постійно зростаючі зуби будовою схожі на зуби гризунів, однак, мають 2 пари різців замість одного, на відміну від останніх. У представників зайцеподібні особливе розташування кісткового піднебіння – поперечний місток між двома рядами корінних зубів. Шлунок складається з 2 відділів, в одному з яких відбувається бактеріальне бродіння, в іншому – переробка їжі ферментом – пепсином. У зайців немає іклів, а різці і корінні зуби відокремлені діастемою.

Сімейства загону зайцеподібні – зайцевые і пищуховые.

Спосіб життя, поширення та розмноження

Мешкають на землі, погано плавають. Зустріти їх можна в лісах, степах, тундрах. Деякі воліють відкриті місцевості, інші ховаються в густих заростях. Можуть вести одиночний спосіб життя або збиратися групами, риючи нори. Загін зайцеподібні поширений по всьому світу, завдяки людині. Хоча раніше вони не заселяли Південну Америку, Мадагаскар і Австралію. Сьогодні в Австралії зайці є справжньою проблемою, так як вони заполонили весь континент із-за відсутності ворогів і хороших умов проживання.

У раціон харчування представників загону зайцеподібні входить кора дерев, листя, трава. Також можуть включатися ягоди, папороті і лишайники. Іноді вони поїдають власні екскременти (копрофаги), щоб поповнити запас білків, що розщеплюють клітковину, в сліпій кишці.

Дивіться також:  Економіка Малайзії: галузі промисловості і сільське господарство

Зайцям властиво швидке розмноження і висока плодючість. Деякі з них риють нори для захисту потомства. У цьому випадку дитинчата зазвичай народжуються сліпими, голими і безпорадними і залишаються такими протягом декількох тижнів. У більшості випадків потомство зрячі, опушена і здатне до самостійного пересування вже через кілька годин.

Пищухи володіють низькою плодючістю. З’явилися на світ дитинчата стають статевозрілими тільки приблизно через рік.

Захист від небезпеки

Загін зайцеподібні являє вразливим і має достатню кількість ворогів, тому вони повинні захищатися. У цьому їм допомагають вуха – відмінний локатор, що дозволяє вловлювати підозрілі звуки на далеких відстанях. Почувши шум, зайці біжать в укриття, де і перечікують деякий час. Будова очей також відіграє важливу роль. Вони розташовані таким чином, що його власник може бачити збоку і навіть ззаду, не повертаючи голови. До того ж задні лапи зайцев пристосовані до швидкого бігу і дозволяють їм розвивати швидкість до 80 км/год, таким чином рятуючись від хижаків.

Шкурка у представників загону зайцеподібні нетривка, легко відходить від тіла, тому, якщо ворог зуміє наздогнати і зловити зайця і схопиться зубами за шкірку, то вирве лише кілька жмутів хутра, в той час як заєць зможе спокійно тікати далі.

Хижакам також складно відчути зайців, тому що у них слабо розвинені шкірні залози. З-за цього вони не можуть регулювати тепло тіла і перегріваються. Рятують їх тільки вуха: поточна по них кров миттєво охолоджується.

Основними ворогами зайцев є лисиці, рисі та сови.

Зайцевые

Це сімейство загону зайцеподібні, в яке входять зайці та кролики. Всього близько 30 видів, в тому числі 2 копалин. Один з них – гігантський меноркский заєць, який жив на острові Менорка більше 5 мільйонів років тому і вагою 12 кілограмів.

Дивіться також:  Панцирні молюски: опис, будова і фото

Живе це сімейство скрізь, крім Антарктиди.

Пищухи

Рід ссавців сімейства пищуховые загону зайцеподібні. Виділяють 31 вид. Свою назву вони отримали завдяки специфічним звукам. Таким чином вони попереджають родичів про небезпеку або спілкуються з ними.

Зовнішнім виглядом нагадують хом’яків. У них маленький розмір тіла, короткі лапи і практично непомітних хвіст. Вуха округлої форми і також невеликі. Мають пищухи дуже довгі вуса. Влітку в них буре забарвлення хутра, взимку – сіра.

У їх раціон харчування входять трави і листя чагарників.

Активні в денний і сутінковий час доби. Люблять сидіти на каменях або пеньках, але тікають, почувши будь-який шум поблизу. При огляді місцевості воліють спиратися передніми лапками про пеньок, але не повністю випрямляються, як зайці.

В сплячку не впадають, заздалегідь заготовляють їжу. Їх активність знижується при поганій погоді, дощах. Також пищухи люблять висушувати траву, перш ніж заносити її в нірку. Іноді крадуть запаси один у одного. Воліють холодний клімат.

Євразійські пищухи живуть родинами і разом запасаються їжею, попереджають один одного про небезпеку, що насувається.

Розмножуються раз на рік і є моногамними.

Їх шкірка нетривка, тому в господарській діяльності не представляють ніякої цінності.

Головним чином поширилися по всій Азії. Деякі види можна помітити в Північній Америці і Європі. Мешкають як в відкритих гірських місцевостях, так і кам’янистих просторах.

У Росії можна зустріти 7 видів піщухи. Переважно на Алтаї, Забайкаллі, в Оренбурзі.