Що означає символ риби в християнстві?

Символ риби в християнстві грає досить значну роль. По-перше, він тісно пов’язаний з ім’ям Ісуса Христа. По-друге, він має безпосереднє відношення до історії цієї релігії. Якщо згадати, що в перші століття нашої ери в Римській імперії вона жорстоко переслідувалася, то стає зрозумілим, чому риба – символ християнства.

Це пояснюється тим, що тоді не було можливості говорити відкрито про нову віру і створювати стосуються її зображення. Тому і з’явилися різні символічні знаки і малюнки. Вони являли собою своєрідну тайнопис, з допомогою якої одновірці пізнавали один одного. Докладно про значення символу риби в християнстві буде розказано в статті.

Таємничий акронім

В давньогрецькій мові існує слово Ίχθύς, яке російською пишеться, як «іхтіс» і позначає рибу. В той же час воно є монограмою (акронім) імені Христа і складається з початкових літер його повного імені на грецькому. Російською таким є Ісус Христос, Божий Син, Спаситель. Замість цього імені часто зображувався знак риби, який у стислій формі виражає сповідання християнства.

Оскільки через гоніння віри на ранніх етапах зображення Христа були неприпустимим сюжетом, зазначений акронім з’являється у 2 столітті в римських катакомбах. Символ риби в християнстві з’явився задовго до того, як став використовуватися хрестик. Адже раніше з ним пов’язували страшну і ганебну страту. Своє сьогоднішнє значення він набуває лише в 4 столітті, коли розп’яття було скасовано. У певний період обидва символи були рівнозначними.