Преподобна Марія Радонежская: біографія, ікона. Храм Кирила і Марії Радонізьких

Чудеса, вчинені Сергієм в лоні матері

Але тут Марія Радонежская завагітніла втретє. Спочатку ніщо не віщувало чудес. Але як-то раз Марія пішла до святої літургії і стала в церкві. Ось як описує цей дивовижний випадок біограф Сергія Радонежского Єпіфаній: коли священик розкрив книгу Євангелій і приготувався читати з неї, немовля вигукнув гучним голосом з утроби матері.

Подив оточуючих було велике, але що повинна була відчути сама Марія? Так само голосно ще не народжена дитина скрикнув під час богослужіння двічі: перед співом слави херувимської і коли священик проголосив: «Слухаємо, слава святим!» З тих пір батьки Сергія зрозуміли, що у них в родині повинна з’явитися неординарна дитина. І вони, як колись мати пророка Самуїла, свята Анна, вирішили присвятити його церкви.

Релігійні подвиги самої Марії

Здається, виносити в лоні майбутнього святого, який до того ж так рано сповістив про себе, вже велика заслуга перед Богом. Але свята Марія Радонежская, як пише автор житія засновника Свято-Троїцької Сергієвської лаври, трималася далеко від усякої нечистоти і гріха. Вона ставилася до носимому нею дитини як до «нікому безцінного скарбу». В той час, як інші вагітні жінки діставали чоловіків своїми примхами, Марія була дуже стримана в їжі.

Вона строго тримала пости і взагалі відмовилася від усякої скоромної їжі. Коли ж вона була при надії, виключила з раціону і рибу. Їла вона тільки варені овочі та крупи, а пила лише джерельну воду, та й то в малих кількостях. Вона дуже часто молилася наодинці Бога, просячи Його дотримати її і немовляти. Вона часто згадувала, що буде він народиться чоловічої статі, вона присвятить його Церкви, тобто віддасть в ченці, як тільки той досягне віку розуміння добра і зла.