Молитва подяки Господу Богу

У більшості людей рано чи пізно виникає питання: за що дякувати Бога? Такі думки зазвичай бродять в головах невіруючих або невоцерковлених громадян. Дійсно, як можна пов’язати все, що відбувається в житті з міфічним Духом, якого ніхто не бачив? Навіть якщо людина допускає існування “вищого розуму”, дякувати його немає необхідності. Адже успішний підприємець або затребуваний фахівець “сам себе зробив”, без стороннього втручання. А Бог не допомагав, він же тільки насилає на рак маленьких дітей і дає маніякам і чиновникам богатирське здоров’я, щоб жили якомога довше і мучили простий народ.

Серед віруючих і воцерковлених теж проскакують такі думки. Основна проблема серед православних криється в недостатньому знанні Священного Писання. Що гріха таїти, рідко хто читає Біблію до кінця, адже там 78 книг! Сил зазвичай вистачає тільки на половину Старого Завіту, інша картина складається з уривків того, що колись чули, бачили в кіно, читали в книжках.

Особливий інтерес викликають місця, де Авраам збирається принести в жертву Ісаака або як Лаван обманює Якова, використовуючи його любов до Рахілі і змушуючи служити пастухом ще сім років. А кари єгипетські? А знищення єврейських хлопчиків в Єгипті? Сучасне високотехнологічне суспільство, виховане на законах гуманізму, не розуміє, чому Бог у Старому Завіті такий злий. То він спалює Содом і Гоморру, руйнує Вавилонську вежу, то виливає на землю води Великого Потопу…

Від нестачі знань і віри в душу приходять сумніви. Цим дуже люблять користуватися різного роду секти. Вони відмінно знають психологію людини, вільно оперують фразами з Євангелія, заплутати і вибити співрозмовника з колії їх спеціально навчають на зборах. Є навіть такі відчайдушні послідовники, які насмілюються священика, облаченному в рясу, поставити запитання: “А ви вірите в Бога?”

Отже, чому ж Бога потрібно дякувати і за що? Якими словами треба це робити? Розглянемо докладно ці та інші питання.

Злий Бог Старого Завіту

Якось один відомий професор богослов’я в своїй лекції згадав вигнання Адама і Єви з райського саду. Одним з наслідків вживання горезвісного яблука він назвав дурість. Дійсно, перші люди, вкусив від дерева пізнання добра і зла, втратили розум. Інакше як ще можна пояснити їх спробу сховатися від Бога? З тих пір пройшло не одне тисячоліття. З кожною новою епохою людина нагромаджує все більше досвіду, намагається відновити втрачену мудрість. Але такого рівня розуміння механізмів навколишнього світу, як у Бога, нам не досягти ніколи.

Святі Отці пояснюють жорстокість Старого Завіту реаліями того часу. Якщо поглянути на книгу під іншим кутом, стає зрозуміло, що потоп, знищення цілих народів та інші людські біди – це прояв любові Творця до свого творіння. З моменту гріхопадіння Господь знав, що врятує людство через Ісуса Христа. А для успішного втілення Бога Слова потрібен був кращий представник людей.

Виховання юдеїв

На землі того часу буйствовало язичництво, один тільки культ Молоха з жертвопринесеннями дітей. І ось Господь веде юдеїв у землю обіцяну. А там живуть язичники. Розбещення іудеїв і зрада Бога – логічний підсумок подібного сусідства. Якщо згадати ходіння Мойсея по пустелі. Варто було йому затриматися на горі на 40 днів, іудеї негайно ж зліпили золотого тільця і почали йому поклонятися. Тому Богу нічого не залишалося робити, як винищити язичників, щоб зв’язок обраного народу з Господом не обірвалася протягом місяця.

І весь Старий Завіт просякнутий любов’ю Творця до свого народу. Він веде їх крізь століття, жорсткою рукою відсікаючи все зайве, що може принести шкоду. Як тільки Творець давав їм невелику перепочинок, іудеї відразу зрадили Бога, падали в язичництво, сатанізм та інші жахливі діяння. За неймовірну турботу про народ євреї не забували підносити до небес молитви подяки.

Підсумком такого піклування стали апостоли, Богородиця і святі – єдині люди, які зуміли піднятися до потрібного рівня. Нагадує виховання олімпійських чемпіонів: щоденні виснажливі тренування, значні фізичні навантаження, спеціальна дієта. Спортсменів багато, а чемпіонів – меншість. Тому що не всі витримують шалений темп гонки за медаллю.

Новий Завіт – нова сторінка

Як тільки втілення Спасителя стало можливим, Господь перестав пильно стежити за євреями, жорстко обмежуючи їх діяльність. Тепер уся Його увага була спрямована на втілення Божественного плану в життя. Ісус Христос почав проповідувати, говорить такі слова про Старому Завіті:

Не думайте, що Я прийшов порушити закон або пророків: не порушити прийшов Я, але виконати. Бо істинно кажу вам: доки перейде небо й земля, ні одна йота, або жодна риска не перейде з закону” (Матвія 5:17-18)

Порівнюючи старозавітні заповіді з тими, які дає Спаситель, можна побачити, що останні не скасовують перше, а лише розкривають їх глибокий зміст. Мойсея був даний декалог – строгі правила поведінки для всього народу. Основний посил заповідей – як утриматися від гріха. Ісус Христос у нагірній проповіді не встановлює закони поведінки, а показує шлях у Царство Небесне.

Бог – любов

Людський розум не може осягнути Панове, це неможливо. Але хресну жертву Спасителя можна спробувати осмислити. Цей крок ще раз доводить абсолютну любов Творця до людства. Пропонуємо читачеві подивитися короткий уривок зарубіжного християнського фільму “Хатина”, в якому дуже добре показана цитата з Євангелія:

Бо так полюбив Бог світ, що віддав Сина Свого Єдинородного, щоб всякий віруючий в Нього, не загинув, але мав життя вічне. Бо не послав Бог Сина Свого у світ, щоб судити світ, але щоб світ спасся через Нього. Хто вірує в Нього не вірує, той вже засуджений, що не повірив в ім’я Однородженого Сина Божого. Суд же такий, що світло на світ прибуло, люди ж темряву більш полюбили, як світло, лихі бо були їхні вчинки; бо кожен, хто робить лихе, ненавидить світло і не йде до світла, щоб не зганено вчинків його, тому що вони злі, а хто робить за правдою, той до світла йде, щоб діла його виявились, бо зроблені в Бозі вони.

Ін., 10-е зарахування пі., 3: 16-21

Еволюція або Творіння?

Будь-який гріх – стіна між створенням і Творцем. Саме тому сучасні люди не чують Творця і не бачать ознак Його присутності у світі. Це і породжує такі думки, що сталися ми від приматів. Що після смерті порожнеча, тому від життя потрібно брати все”. Ідею атеїзму, як і теорію походження життя від великого вибуху, легко спростувати, досить вдивитися в навколишній світ.

Мудрі закони фізики і механіки, різноманітність видів рослин і тварин і панування людини над природою не залишають сумнівів у тому, що світ створений саме. Тим, хто заперечує цю думку, святі отці пропонують відповісти собі на просте запитання: для чого людству музиканти, художники чи філософи? Так як еволюція – це найкраща пристосованість організму до навколишнього середовища. Таке явище, як філософія, ці поняття не вкладається.

За що дякувати Бога?

“Я сам себе зробив”. “Де був Бог, коли я вмирав з голоду?” “Якщо Він існує, чому помирають діти?” – ці та інші питання постійно виникають у середовищі войовничих і сумніваються атеїстів. Творець існує поза часом і простором, на відміну від людей. Він знає, хто на що здатний і яке життя буде у того чи іншої людини. Будь-яка людина залишає тлінний світ в найкращий час. Тобто, якщо він залишиться жити, шлях у небо для нього може бути закритий за його злодіянь. Тому Бог забирає його раніше, поки він нічого не накоїв.

Фраза “Я сам себе зробив” некоректна. Тому що все, що є у людини, дав йому Господь. Талант, здоров’я, підприємницька жилка, можливість мислити і відчувати – все це дар Божий. За все, що є у людини, непогано піднести молитву подяки. Віруючі люди помітили цікаву тенденцію. Чим більше молитов подяки звернена до Бога і святих, тим більше щедрот проливає Господь на людину. Тому потрібно вчитися з вірою і надією приймати усе, що посилає Він в житті. Тому що все це спрямовано на порятунок душі.

Подячні молитви

Молитва подяки за всяке добро:

Дякуємо Тя, Господи Боже наш, про всі благодіяння Твої яже від перваго віку до цього, у нас, недостойних рабех Твоїх (імена), колишніх, ихже вемы і не вемы, про явлених і неявленных, яже справою колишніх і словом: возлюбивый нас якоже і Единороднаго Твого Сина про нас даті изволивый, уподоб і нас гідні бути Твоея любве.

Даждь словом Твоїм мудрість і страхом Твоїм вдихни фортецю від Твоєї сили, і аще що хотяще або нехотяще согрешихом, прости і не зарахуй, і збережи душу нашу святу, і представию Твого Престолу, совестьимущу чисту, і кінець гідний чоловіколюбства Твого; і пом’яни, Господи, всіх, хто кличе ім’я Твоє по істині, пом’яни всіх, блага або сопротивная нам хоче: вси бо люди есмы, і всує усяк чоловік; тим же молимось Тобі, Господи, подай нам Твого милосердя велику милість.

Молитва подяки за всяке благодіяння:

Собор святих Ангел і Архангел, з усіма небесними силами співає Тя, і глаголить: Свят, Свят, Свят Господь Саваот, исполнь небо і земля слави Твоєї. Осанна в вишніх, благословен хто йде в ім’я Господнє, осанна в вишніх. Спаси мя, Іже єси в вишніх Царю, спаси мя і освяти, Источниче освячення; від Тебе бо вся тварь укрепляема є, Тобі безчисленнии воі трисвятую пісню співають. Тобі і аз недостойний, седящему у світлі неприступнем, його ж жахаються всіляка, молюся: просвіти розум мій, серце очисти, і устне відкрий, яко да гідно возмогу петі Тобі: Свят, Свят, Свят єси, Господи, завжди, нині, і прісно і в безконечныя віки віків. Амінь.

Молитва подяки Господу Ісусу Христу:

Господи Ісусе Христе Боже наш, Боже всякого милосердя і щедрот, милість Якого безмірна і людинолюбства – вимірювана безодня! Ми, припадаючи до Твого величі, зі страхом і трепетом, як недостойні раби, приносимо хвалу Тобі про милості, наданих нам. Як Господа, Владику і благодійника, ми славимо Тебе, хвалимо, співаємо і величаємо і, припадаючи знову, дякуємо! Твоє невимовне милосердя смиренно благаємо: як нині Ти прийняв наші благання і виконав їх, так і в майбутньому дай нам зростати в любові до Тебе, до ближніх і у всіх чеснотах. І уподоб нас завжди дякувати і славити Тебе, разом з безначальным Твоїм Батьком і всесвятым, і благим, і єдиносущим Твоїм Духом. Амінь.

Дяка за всяке благодіяння Боже. Молитва святого Іоанна Кронштадтського:

Господи! Що принесу Тобі, чим віддячу тобі за Твої безперестанні, найбільші мені та іншим людям Твоїм милості Твої? Бо ось, я кожну мить оживляюсь Духом Твоїм Святим, кожну мить дихаю повітрям, Тобою розлитим, легким, приємним, здоровим, зміцнювальним, — просвещаюсь Твоїм радісним і животворним світлом — духовним і матеріальним; харчуюся духовною їжею пресладкой і життєдайною і питвом таким же, святими таємницями Тіла і Крові Твоєї і їжею і питиями солодощі речовими; Ти одягаєш мене пресвітлим, прекрасним царським одягом — Самим Собою і одежами речовими, очищаєш мої гріхи, исцеляешь і очищаєш багато і люті пристрасті мої гріховні; отъемлешь моє душевне розбещення в державі безмірної благості, премудрості і фортеці Твоєї, виконуєш Духом Твоїм Святим — Духом святости,благодаті; подаєш душі моїй правду, мир і радість, простір, силу, відвагу, мужність, фортеця, і тіло моє одаряешь дорогоцінним ліком; научаешь руки мої на ополчення і пальці мої на брань з невидимими ворогами мого спасіння і блаженства, з ворогами святині і держави слави Твоєї, з духами злоби піднебесними; венчаешь успіхами справи мої, ім’я Твоє здійснюються За все це дякую, славлю і благословляю всеблагую, батьківську, всесильну державу Твою, Боже, Спасителю, Благодійнику наш. Але пізнаний буди та іншими людьми Твоїми тако, як мені явився єси, Человеколюбче, так відають Тебе, Батька всіх, Твою благодать, Твій промисел, Твою мудрість і силу і прославляють Тебе, з Отцем і Святим Духом нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Молитва подяки Господу Богу:

Дякую Тя, Господи Боже мій, за хист мені буття, народження мене в християнській вірі, за Пречисту Діву Марію, Ходатаицу про спасіння роду нашого, за святих Угодників Твоїх, що моляться за нас, за Ангела-Охоронця, за громадське богослужіння, підтримує в нас віру і доброчесність, за Святе Письмо, за Святі Таїнства, а в особливості Тіло і Кров Твою, за таємничі благодатні розради, за надію отримати Царство Небесне і за всі блага, даровані Тобою мені.

Не обов’язково звертатися до Творця за текстами, якщо це з якихось причин неможливо. Святі отці кажуть, що досить говорити такі слова: “Слава Богу за все!” Спробуйте і переконайтеся самі, як зміниться життя.