Як прийти до Бога — особливості, способи та рекомендації

В основному люди мають своє уявлення про релігії. Для багатьох це ритуали, правила і заборони, навчання і священні книги… Але все це так далеко від Господа. Ось так виглядає загальне розуміння релігії — свого роду людські пізнання, які призначені для того, щоб наблизитися до якому-небудь певному божеству. В цілому ці уявлення включають усі, крім справжніх відносин.

Основні поняття

Щоб зрозуміти, як наблизитися до Бога у православ’ї, потрібно врахувати, що відносини з ним знадобиться вибудовувати. В Біблії є ряд текстів, які показують, що Бог з нами, Він хоче мати спілкування з людиною. Він про деяких говорить як про своїх давніх друзів, і всіх християн говорить як про своїх дітей.

Відповідаючи на питання, як прийти до Бога самовпевненим людя, священики радять враховувати, що доведеться бачити Його любов у багатьох відношеннях, але перш за все в тому, що сам Він вирішує основну проблему людини — проблему гріха. Син божий — Ісус Христос — є вищим доказом любові Господа до людей. Він пройшов через шлях страждань, щоб спокутувати гріхи людські. Його пропозиція стосується всіх. Він любить всіх людей. Стає прийти до Бога легко, якщо зрозуміти, що Ісус помер за всіх людей.

Шлях до Бога

Факти, які визначають наше спілкування з Господом, називаються духовними законами. Головний спосіб прийти до Бога — дізнатися про них і визнати їх. З фактами важливо ознайомитися кожному, хто хоче наблизитися до Нього. Вони містяться в Біблії. Перший з них полягає в тому, що Він любить людство. Другий факт полягає в тому, що воно грішно.

Хоча сьогодні ми можемо прийти безпосередньо до Самого Господа, обивателі більше цього не хочуть. Замість себе посилають посередників, священиків, проповідників. З Ним вони не хочуть особисто зустрітися.

У стародавньому Ізраїлі чоловік міг до Нього прийти тільки через священика, та завжди з якимось дарунком. Подібна практика існує і сьогодні. Це поширено в сучасному суспільстві. Замість того, щоб обивателі замислювалися самі, як знайти віру до Бога, як йти до Нього, вони йдуть до церкви, і там проходять богослужіння, коли хтось замість них молиться, читає Біблію, − але вони самі по собі виконують це лише як формальний ритуал. І вони слухають проповіді, читають цікаву інформацію, вони співають пісні, які склав хтось інший, але насправді таким чином уникають прямого контакту з Богом.

Чому? Що вони не почувають себе досить “гідними”? Або на Бога немає часу, і насправді вони в цьому не зацікавлені? При цьому вважають, що Бог для життя потрібен, наприклад, для того, щоб вберегти нас, щоб нам в житті допомагав, давав, давав успіху, здоров’я, а також для того, щоб, нарешті, прийшов Бог до смерті і підняв людину в небо.

Священик — це не посередник

Ми живемо не в давнину. Завдяки тому, що невинний Христос пожертвував себе, вже не потрібно ніяких інших жертв. Завдяки вірі в Нього ми можемо приходити до Бога без посередників.

Прийди до Бога сам

Мало покладатися на когось іншого в тому, що людина отримає прихильність Господа, що його приведуть до віри, це є помилкою. Питанням, як прийти до Бога, потрібно зайнятися самостійно. Адже не дарма Він приніс величезну жертву в тому, що віддав Свого Сина на смерть, а люди це не беруть.

Сьогодні кожен повинен звернутися до Господа особисто. Він прощає того, хто увірував у Нього і зізнався у власних гріхах. З Ним можна і потрібно спілкуватися особисто.

Той, хто задався питанням, як прийти до Бога, не потребує людських посередників. У Христі людям відкрилися двері прямо до Бога, і кожен може з Ним говорити про все. Про брехню, про свої обмеження, про радощі та успіхи, а також про ідеї життя.

Необхідність

Людина була створена для того, щоб жити в спілкуванні з Богом. Однак він вирішив керуватися виключно власними уявленнями, незалежно від волі Всевишнього. Людське ставлення характеризується активним або пасивним опором байдужістю до Нього і є проявом того, що Біблія називає гріхом.

Якщо людина грішна, а Бог святий, то є величезна прірву, яка відокремлює людину від Бога. Люди іноді запитують, як прийти до Нього і досягти повної життя власними силами, наприклад, правильними вчинками, філософією чи релігією. Нічого з цього, однак, не може вирішити проблему їхнього гріха.

Поради: як прийти?

Ісуса Христа людина повинна особисто прийняти як Спасителя і Господа. Тоді він зможе пізнати і відчути Його любов. Також важлива щирість. Потрібно враховувати, що віру священики вважають споконвічною властивістю людини. Варто покаятися і поговорити з Господом.

Прийняти Його

Прийняти Ісуса — значить визнати, що людина грішна, звернутися до Бога і покаятися в своїх гріхах. Покаяння означає не тільки про своїх проступках шкодувати, але і з ними в кінцевому підсумку опанувати. Не завжди це легко, але Бог бачить людське серце, бачить, якщо він думає, що це серйозно, і Він сам допомагає подолати речі, які лежать між людиною і Їм. Віруючий може довіряти Ісусу, що Він візьме його життя в свої руки, простить гріхи і що людину Бог зробить таким, яким хотів бачити. І мало просто усвідомити розумом, що Ісус Христос є Син Божий і що він помер за людські гріхи. Потрібно прийняти Христа вірою і рішенням своєї волі.

Примиритися з Богом

Як виглядають Ваші нинішні стосунки з Богом? Ви в будь-який момент можете звернутися до Нього – в здоров’ї і горе? Якщо ні, то в чому-то є перешкоди. Це схоже на спілкування з людьми. Якщо у людини є з ким-то прохолодні відносини, і у нього немає вільного часу для їх розвитку, так він розуміє, що то існують якісь перешкоди. Якщо він хоче відновити спілкування з зацікавленим у тому ж людиною, потрібно усунути перешкоди — пробачити і попросити вибачення.

В Біблії затверджується, що між кожною людиною і Господом лежить перешкоду у вигляді гріха. І Христос став мостом через прірву між Богом і людьми. Кожен з нас зробив чимало речей, які знаходяться в протиріччі з Богом. Таким чином, якщо ми йдемо за Ним, ми повинні визнати, що необхідно перешкоди у відносинах з Них усунути, щоб ми з Ним могли б жити. Наприклад, те, що ми до сих пір жили по-своєму і з Богом не вважалися.

Блудний син

Початок відносин з Ним найкраще порівняти з поверненням блудного сина додому. У Біблії (від Луки) — наводиться історія про юнака, який пішов від свого батька, щоб насолоджуватися життям у відповідності зі своїми побажаннями. Коли він поступово втратив усе своє майно, яке йому батько дав (спадщина), він зрозумів, що краще йому було в будинку. Адже його уявлення про життя призвели до повного розорення.

Він пішов до свого батька з проханням про прощення і з тим, що буде радий, якщо йому нададуть можливість бути одним з його робітників. Він знав, що не заслуговує бути сином з-за того, що зробив. Адже він залишив свій будинок. Однак батько прийняв його. Ніколи для нього цей блудний син не переставав бути сином. Він радів, що той повернувся додому.

Як прийти до Бога?

Як взагалі потрапити до Господа, якщо визнати, що між людиною і Їм є бар’єр гріха? Христос людині відкрив шлях до Нього. Самі б ми до Нього не змогли. Зрештою, за своє життя ми стільки разів порушили Божі закони у відносинах, словах і думках, що ми не можемо встояти перед Господом. Христос, однак, приніс жертву за людські гріхи. Те, що Він узяв наші гріхи на себе, дозволяє нам прийти до Бога і просити його про прощення наших гріхів. Звичайно, те, що Христос за наші гріхи помер, не означає, що нам автоматично гріхи прощені. Бог прощає те, про що Його просять.

Вибудовувати відносини з Богом

Початок відносин з Ним виходить із того, що потрібно повернутися до Нього — до свого Творця. Для цього потрібно прощення. Таким чином, відносини з Господом починаються з молитви. Вона може виглядати, наприклад, наступним чином: “Господи Боже, дякую тобі, що Твій син — Ісус Христос помер за мої гріхи. Прошу Тебе, щоб Ти простив мені мій гріх. Будь ласка, прости, що я з Тобою досі не вважався”. Потрібно враховувати, що Він сам проголошував: “Наблизьтеся до Бога”.

Коли повернувся блудний син додому, він знову повернувся до відносин сина і батька. Знову ж таки поважав владу батькову. Тому важливо продовжити подальше молитвою: «Господи Боже, прошу Тебе, щоб Ти мене прийняв. Я хочу тебе наслідувати».

На вибудовування відносин з Ним потрібно виділяти час. І замість перегляду передачі «Слава Богу, ти прийшов» з хором потрібно часу приділяти спілкуванню з Господом.

Існує велика різниця між тим, щоб бути сучасним рабом когось і тим, щоб належати комусь, хто своєю смертю врятував людей від пекла. Наступна частина молитви, таким чином, може виглядати, наприклад, так: “Господи Боже, дякую що мене Твій син, Ісус Христос заплатив викуп. Я хочу, щоб Він був моїм господарем, а я — тим, хто Його буде слухати”.

Можна молитися на самоті, але набагато краще молитися, зібравшись з ким-то з віруючих людей. Це може допомогти людині в початку спілкування з Богом, і в той же час другої присутній буде свідком нового рішення.

Бог дає свободу

Будь-яка людина має право вирішити питання про примирення з Ним. Він завжди радий прийняти кожного, як батько блудного сина. І про це варто пам’ятати кожному, хто задумався про те, як прийти до Бога. Потрібно розуміти, що звертатися до Господа потрібно не тільки в скорботі, але і в здоров’ї. Нерідко шлях до Бога лежить через багато болю і страждання.