Молитва для водіїв: як читається і до кого звертатися

Як вже було помічено, молитва – не панацея від неприємностей в дорозі. Якщо водій вважає, що молитва – якийсь оберіг від співробітників ДПС і аварій, він помиляється. Молитва водія автомобіля – звернення до Бога, Богородиці або святих з проханням про допомогу і захист у дорозі.

Більш докладно про це читайте у статті.

Коли молитися?

Не будемо тягнути, і почнемо з відповіді на питання: “Коли?”. Все просто, перед виходом з дому і посадкою за кермо помоліться перед іконами. Просіть у Бога благословення в дорогу.

Якщо ж виходьте з роботи, ікон там, відповідно, немає. Це не біда, зверніться до Господа подумки.

Як молитися?

Молитва для водіїв повинна бути щирою. Адже за кермом ніхто не застрахований від неприємностей. Одна справа, коли водій в машині один, і зовсім інше, коли він везе пасажирів. Відповідальність зростає.

Якщо автомобіліста не відволікає від дороги, то можна читати подумки Ісусову молитву. Її текст подано в статті. Молитва коротка, дуже легко запам’ятовується:

Господи Ісусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грішного/грішну.

Перебуваєте за кермом? Творіть про себе молитву. Самі бачите наскільки вона проста.

Молитва до Господа

Ми привели саму просту і коротку молитву. Її читають у всіх випадках.

Але існує окрема молитва водія перед відправкою в шлях. Звертайтеся до Бога через неї. Якщо є можливість, то перед виїздом з дому затримайтеся на п’ять хвилин перед іконами. Прочитайте молитву, перехрестіться, попросіть у Господа заступництва і допомоги в дорозі.

Боже Всеблагий і Всемилостивий, всіх охраняяй Своєю милістю і чоловіколюбством, смиренно молю Тя, заступництвом Богородиці і всіх святих, збережи від раптової смерті і всякої напасті мене, грішного, і довірених мені людей і помози неушкоджених доставляти кожного за його потребе.

Боже Милостивий! Визволи мене від злаго духа молодецтва, нечистої сили пианства, які викликають нещастя і раптову смерть без покаяння.

Уподоб мене, Господи, з чистою совестию дожити до глибокої старості без тягаря убитих і покалічених на мою недбальство людей, і нехай прославиться ім’я Твоє Святе, нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Вийде вивчити її напам’ять? Тоді її можна промовляти, перебуваючи за кермом. Звичайно, читання молитви не повинно відволікати водія від дороги, розсіюючи його увагу.

Псалом 90

Ще однією молитвою водія перед дорогою є Псалом 90. Він відомий своєю силою. Трохи не по темі, але в якості прикладу його сили, наведемо історію з книги “Пасха красна” (це православна література).

Під час війни німці використовували свої знамениті психічні атаки. Згодом з’ясувалося, що ці атаки – сеанси чорної магії, по суті. І тоді, на лінію фронту була викликана дивізія православних сибіряків. Солдати йшли в бій з написаним псалмом, вкладеним в кишеню гімнастерки. І успішно протистояли атак СС. Незабаром, ці атаки зжили себе.

Ось така сила криється в Псалмі. Ми наводимо його текст тут:

Псалом 90

Живий у допомозі Вышняго, в даху Бога Нєбєснаго прийде. Каже Господеви: Заступник мій єси і Притулок моє, Бог мій, і надіюся на Нього. Яко Тієї позбавить тя від мережі ловчи, і від словесе мятежна. Плещма Своима осінить тебе, і під криле Його надеешися. Зброєю обыдет тя істина Його, не убоишися від страху нощнаго, від стріли летящия у дні, від речі у тме преходящия, від сряща і біса полуденнаго. Впаде від країни твоєї тысяща, і тма одесную тебе, до тебе ж не приближится. Обаче очима твоима смотриши, і вооз давання грішників узриши. Яко Ти, Господи, надія моя, Вышняго поклав єси притулок твоє. Не прийде до тебе зло, і рана не приближится телеси твоєму. Яко Ангелом Своїм заповесть про тебе, сохранити тя в усіх путех твоїх. На руках возмут тя, та не коли преткнеши об камінь ногу твою. На гаспида і ва силиска наступиши, і попереши льва і змія. Яко на Мя вповає, і врятую; покрыю і, яко позна Моє ім’я. Покличе Мене, і почую його; з ним єсмь у скорботі, ізму його, і прославлю його; долготою днів виконаю його, і явлю йому спасіння Моє.

Відкриємо маленьку таємницю. Досить перших трьох слів, щоб відбитися від невидимого ворога. Про це свідчать багато православних, що випробували силу Псалма особисто.

Звертаємося до Богородиці

Якоїсь окремої молитви для водіїв, зверненої до Матері Божої, немає. Але існує молитва подорожуючих. І автомобіліст, який на далекі відстані, цілком може читати її:

Молитва до Пресвятої Богородиці «Скоропослушнице» Преблагословенна Владичице, Приснодево Богородиці, Бога Слова паче усякого слова на спасіння наше рождшая, і благодать Його рясно паче всіх приявшая, море явльшаяся Божественних дарів і чудес приснотекущая річка, изливающая благодать усім, хто з вірою до Тебе вдаються! Чудотворного Твоєму образу припадающе, молимось Тобі всещедрей Матері Человеколюбиваго Владики: здивуй на нас пребогатыя милість Твоя і прохання наша, принесена Тобі, Скоропослушнице, ускори исполнити все, еже на користь у розраду й порятунок, коемуждо устрояющи. Завітай, Преблагая, раби Твоя благодаттю Твоєю, подай недугующим цельбу і досконале здоров’я, обуреваемым тишу, свободу полоненим і різними образи стражденних утеши. Визволи, Всемилостивая Пані, всяк град і країну від голоду, виразки, боягуза, потопу, вогню, меча і иныя страти временныя і вечныя, Матерним Твоєю відвагою отвращающи гнів Божий: і душевнаго розслаблення, обуревания пристрастей і гріхопадінь свободи раби Твоя, яко да непреткновенно у всякому благочесті поживше в цьому веце, і в майбутньому вічних благ сподобимся благодаттю і чоловіколюбством Сина Твого і Бога, Емуже подобає всяка слава, честь і поклоніння з Безначальным Його Отцем і Пресвятим Духом нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Є ще одна молитва, якої ми можемо просити заступництва у Богородиці у всіх випадках. І багатьом вона знайома. Це “Богородице Діво, радуйся”.

Для тих, хто не знає тексту, публікуємо його:

Богородице Діво, радуйся. Благодатна Маріє, Господь з Тобою. Благословенна Ти в дружинах, і благословенний Плід утроби Твоєї. Яко Спаса народила еси душ наших.

Ось так все просто. Головне, з вірою просити про заступництво. Молитися від усього серця.

Ось ще одна молитва, яка читається людиною, що збираються в дорогу. Вона довга, але не потрібно лінуватися. Від п’яти хвилин, витрачених на молитву, не зміниться нічого, крім того, що людина отримає величезну користь.

О, Пресвята Владичице моя, Богородице Діво, Одигитрие, покровительці і надія спасіння мого! Се шлях, мені предлежащий, нині хочу отлучитися і на час се вручаю Тобі, премилосердой Матері моєї, душу і тіло моє, вся умныя моя і вещественныя сили, всього себе ввіряючи у міцне Твоє перегляд і всесильну Твою допомогу. О, добра Супутниці і Захисниці моя! Старанно молю Тя, та не повзок шлях мій сей буде, руководствуй ма на ньому, і направи його, Пресвята Одигитрие, як Сама знає, до слави Сина Твого, Господа мого Ісуса Христа, буди ми у всьому помічниці, найпаче ж в цьому далекому і непростій подорожі виконай ма під державним покровом Твоїм від всяких знаходять бід і скорбот, від ворог видимих і невидимих, і моли про мене, Пані моя, Сина Твого Христа Бога нашого, нехай послет на допомогу мені Ангела Свого мирна, вірна наставника й охоронителя, так як древле дарував є рабу Своєму Товії Рафаїла, на всякому місці й у будь-який час хранивша його в дорозі від усякого зла: тако і мій шлях благополучно управив і зберігши ма небесною силою, – здрава та поверне ма, мирна і всецела до оселі мою во славу імені Свого Святого, славяща і благословяща Його в усі дні мого живота і Тобі величающа нині і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Микола-чудотворець, допомагай

Існує сильна молитва водія на благополучну дорогу? Молитва – це не змова, а її сила визначається щирістю, з якою людина просить про допомогу.

Відомо, що Микола-Угодник особливо допомагає водіям. Навіть на іконах для автомобілів, як правило, зображений цей святий. Тому не соромтеся просити його про допомогу, коли збираєтеся в подорож на машині. І нехай цей шлях зовсім короткий, з молитвою спокійніше:

О, всесвятый Миколу, угодниче преизрядный Господній, теплий наш заступниче, і всюди в скорботах швидкий помощниче! Помози мене грішного і смутному у цьому цім житті, умоли Господа Бога даровати мі залишення всіх моїх гріхів, елико согреших від юності моєї, у всьому житті моєму, ділом, словом, помышлением і всіма моїми чувствы; і по виході душі моєї помози ми окаянному, умоли Господа Бога, всієї тварі Содетеля, избавити ма повітряних митарств і вічної муки: так завжди я Отця і Сина і Святого Духа, і твоє милостивное заступництво, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Тропар, глас 4Правило віри і образ лагідності, стриманості вчителя яви тебе стаду твоєму яже речей істина; сього заради здобував ти смиренням високе, убозтвом багате, отче священноначальниче Миколає, моли Христа Бога спастися душам нашим.

Кондак, глас 3В Мирех, святе, священнодействитель здався єси: Христове бо, преподобне, Євангеліє сповнивши, положив душу твою про людех твоїх, і врятувала єси неповинныя від смерті; сього заради освятился єси, яко великий таїнник Божа благодать.

Молитва преподобних Кирила і Марії

Це батьки Сергія Радонезького – ігумена землі Руської. І до них звертаються з проханнями про допомогу подорожуючим. Тобто основною молитвою для водія представлена тут, не є. Але це не означає, що її не потрібно читати. Святим-то все одно, це основна молитва чи ні. Вони допомагають тим, хто просить допомоги щиро.

Про раби Божі, схимонаше Кирила і схимонахине Маріє! Прислухайтеся до смиренного молитву нашу. Аще бо тимчасове житіє ваше скончали єсте, але духом від нас не відступаєте, повсякчас за заповедем Господнім шествовати нас научающе і хрест свій терпляче носити нам пособствующе. Се бо разом з преподобним і богоносным отцем нашим Сергієм, вашим улюбленим сином, відвагу до Христа Бога і до Пречистої Його Матері здобули єсте. Тому й нині будите молитвениці і ходатаи про нас, недостойних рабів Божих(імена). Будите нам заступниці крепции, та вірою живуще, заступництвом вашим сохраняеми, невредими від бісів і від людей злих перебудемо, славяще Святу Тройцю, Отця, і Сина, і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Святим мученикам Севастийським

Наводимо останню молитву для водіїв. Через неї, автомобілісти-подорожуючі звертаються за допомогою до сорока мученикам Севастийським.

Про страстотерпців Христові, у граді севастийстем мужньо пострадавшии, до вас, яко молитвенникам нашим, старанно вдаємося і просимо: испросите у Всещедраго Бога прощення провин наших і житія нашого виправлення, та в покаянні і нелицемерней любові один до одного поживше, з відвагою постанемо страшного судищу Христову і вашим заступництвом правиці Праведного Судді станемо. Їй, угодниці Божі, будите нас, рабів Божих(імена), захисниці від всіх ворогів видимих і невидимих, та під дахом ваших святих молитов позбудемося всіх нещасть, бід і напастей до останнього дня життя нашея, і тако прославимо Велике і Достопокланяемое ім’я Вседетельныя Трійці, Отця і Сина і Святого Духа, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Це важливо

Зараз стало модним освячувати машину. Людина освятить свого “залізного коня”, повісить в машину хрест, або прикріпить іконки. Готово, можна сідати за кермо, включати дивну музику, лихословити, і палити в машині.

Стоп, не можна. Якщо машина освячена, і в ній знаходяться хрест або ікони, доведеться забути про поганих звичках. Інакше, про яку допомогу святих або Божої може йти мова, коли людині абсолютно наплювати на те, що машина освячена?

Чого не можна робити в освяченому автомобілі:

  • розпивати спиртні напої;

  • курити;

  • слухати похабную музику;

  • лаятися матом;

  • розповідати “сальні анекдоти, відпускати брудні жарти;

  • обговорювати делікатні теми;

  • засуджувати кого – небудь.

В іншому випадку навіть молитва для водія виявиться абсолютно безглуздою. Вона повинна читатися щиро, а не просто за принципом: вичитав швидше, сів у машину, закурив і краса, життя вдалося. Даішники тепер не перешкода.

Висновок

Ось такі правила необхідно дотримуватися, коли їздиш на освяченій машині. Та й взагалі, це абсурд: прочитати молитву, попросивши про допомогу, а потім вести себе в машині зовсім нехристиянських чином. Нехай вона і не освячена, тим не менш.

Коли ми просимо допомоги у Бога, Богородиці або святих, то повинні розуміти, що вони – не чарівники. Вони святі, і бачачи нашу нещирість чи стануть допомагати на дорозі.

Дорога – джерело підвищеної небезпеки. І дотримуватися правил дорожнього руху необхідно. Тому якщо читаєте молитву за кермом, і розумієте, що розсіюється увага, зупиніться в дозволеному місці, дочитайте цю молитву і продовжуйте свій шлях.