Як називається ікона від пристріту і псування? “Семистрельная” ікона Божої Матері

Ікона в домі – це захист і впевненість для людини. Погано на душі – встав перед чином, помолився – і стає легше.

Інша справа, коли людина приносить в будинок образ як амулет. Хтось вважає захистом від псування і пристріту ікону, що знаходиться на божнице. Хтось ставить туди образ на удачу. Так не повинно бути. Ікону не можна порівнювати з чарівною паличкою, захищає від забобонів.

Ікона Богородиці “Семистрельная” (історія)

Дуже гарний образ. Написаний він більше 500 років тому. У народі вважають, що ікона “Семистрельная” від пристріту і псування допомагає позбутися. Тільки хотілося б уточнити: на православного людини, який регулярно ходить в храм і приступає до таїнств, ніяка псування не нападе. Якщо ж людина “вірить в душі”, то ікона йому не допоможе. Має бути справжня віра, подтверждающаяся справами.

Але ми відволіклися. Образ – це зображення одного з епізодів Євангелія. Коли Діва Марія та Йосип Обручник принесли маленького Спасителя в храм, був там праведного життя старець Симеон Богоприимец, який знав, що не помре до тих пір, поки не побачить своїми очима Спасителя. І ось відбулася довгоочікувана для нього зустріч. Старець знав, яка доля уготована немовляті. І сказав Богородиці про те, що зброя їй пройде душу. Він мав на увазі її материнські страждання.

На іконі Богородиця зображена одна. А груди її пронизують сім стріл. Чотири по один бік, три – по іншу. Не випадково їх кількість. Сім стріл – це сім найстрашніших людських пристрастей. Матір Божа бачить наші серця. І пристрасті ці пронизують її серце нітрохи не менше, ніж момент скорботи, коли помирав на хресті Син Божественний.

Набуття ікони. Куди поміщати в будинку?

Де вішати в будинку ікону “Семистрельная”? Там же, де знаходяться і інші образи. Це червоний куточок, або божниця. Загалом, кут з іконами в будинку.

Як знайшли спосіб? Почнемо з того, що він дуже древній. Написана, за переказами, понад 500 років тому. А знайшли його з допомогою простого селянина. Жив у Вологодській губернії хворий селянин. Дуже багато років він страждав від своєї недуги. І приснився хворим сон. Чудовий голос направляв його в храм Іоанна Богослова, велівши помолитися перед образом Діви Марії “Семистрельная”. А знаходиться ця ікона на дзвіниці.

Селянин пішов у храм. Але піднятися на дзвіницю не зміг. Відмовили йому служителі церкви. Так було два рази. Прийшовши в третій раз, хворий потрапив на дзвіницю.

Тут же і знайшовся спосіб, про який селянин чув уві сні. Але не у величі своїй, а в якості дошки. Багато років ікона пролежала обличчям вниз. І її використовували як дошки для однієї з численних ступенів сходів, що ведуть на дзвіницю. Храмові служителі жахнулися цього блюзнірства. Ікону підняли, відтерли і відслужили перед нею молебень. Після чого селянин отримав зцілення.

Як називається ікона від псування і пристріту? Такої не існує. І образ Божої Матері “Семистрельная” не є подібною. Хоча в народі вирішили, що саме ця ікона допомагає від пристріту.

Все це вигадки. Щира віра і молитва – ось наші основні заступники і помічники від усяких напастей.

Ікона Іоанна Хрестителя

Образів святого Предтечі і Хрестителя Господнього досить багато. Є ікона, на якій він зображений по пояс. В одяг з верблюжої шерсті, лик Іоанна Хрестителя направлений до молящемуся.

Існує ікона “Усікновення глави Іоанна Предтечі”. Але тут ми розповімо про чудотворному образі, що знаходиться в Іоанно-Предтеченському монастирі.

Які ікони від псування і пристріту існують? Чи відноситься до них чудотворна ікона чесного пророка? Таких зображень немає. Від псування і пристріту ми захищаємо себе молитвою, ходінням в храм і тим, що приступаємо до таїнств, полишеним Господом.

Повернемося до ікони. На ній зображений Іоанн Хреститель у повний зріст. Він стоїть на землі босий. Пальці на правій руці складені заради благо словення в жесті. Погляд серйозний, пророк дивиться вперед. До ікони прикріплений обруч. І якщо про образі відомо, що написаний він у 1550-1560 роках, то про обруч нічого не відомо. Або майже нічого. На ньому викарбувано молитва чесному пророку.

Натовп паломників ніколи не зменшується. Люди йдуть до чудотворної ікони, просячи про допомогу. І отримують її за молитвами Іоанна Хрестителя.

Про що просять?

Яке значення ікони Івана Хрестителя, ніж допомагає славний пророк Господній? Споконвіку його просять про допомогу при головному болю. Але не тільки фізичну допомогу отримують просять. Коли людина перебуває на роздоріжжі, не знаючи, куди податися йому, він приходить за допомогою до Іоанну Хрестителю. Просить направити на шлях істинний, допомогти з вибором.

Для тих, хто хоче одружитися/вийти заміж, є новина. До Івана Предтечі звертаються з проханнями дарування вірного чоловіка і хорошої дружини.

Допомагає він і в працевлаштуванні. За молитвами пророка знаходять роботу.

Микола Чудотворець

Ще один святий, ікона якого повинна бути в будинку. Один з найбільш шанованих російськими людьми. Як називається ікона від пристріту і псування? Невже це образ святителя Миколая?

Немає такого образу. А Микола Угодник допомагає тим, хто вірить в його заступництво. За життя святий був відомий своїми добрими справами. В першу чергу, це помічник подорожуючих і моряків. І невипадково, адже в житії святого є дивовижна історія.

Будучи зовсім молодим, святитель Микола збирався вчитися в Олександрію. Добиратися туди треба було на кораблі. І трапилося нещастя: один матрос зірвався з щогли і загинув. Микола Чудотворець почав молитися. І на подив пливуть на кораблі, ожив матрос.

Донині моряки вдаються до нього за допомогою. Але і люди, яким належить сухопутний подорож, можуть молитися святителю.

Моляться перед образом Миколи Чудотворця і матері, чиї дочки ходять в наречених. Щоб допоміг святий угодник, знайшовся б дівиці наречений хороший.

За життя святитель Миколай врятував трьох молодих дівчат. Їх батько був бідний. Настільки, що не на що було купити їжу. І він розумів, яка доля чекає трьох його дочок. Тоді нещасний приймає страшне рішення: продати дівчат в публічний будинок.

Про це дізнається єпископ Мир Лікійських. Вночі він відвідує будинок бідняка, підкидаючи на ганок мішечок з грошима. Це були власні заощадження святого. Їх вистачило на те, щоб батько передумав віддавати своїх доньок в будинок розпусти.

Як молитися перед образом?

Чи існують ікони, знімають порчу, ми з’ясували. Ні, таких ікон не існує. Тут хтось може обуритися: в інтернеті бабусі пропонують свої послуги. І отмаливают, між іншим, іконами.

Тут ми звернемо трохи вбік, відклавши основне питання підрозділу. Але через кілька рядків повернемося до нього.

Справа в тому, що ці бабусі, цілительки і ворожки – посіпаки нечистої сили. А ікони їм потрібні в якості прикриття. Нібито діють від імені Божого.

Як ворожка може бути Божої? Карти Таро магічна куля і ікони – це абсолютно несумісне.

Повертаємося до основного питання. Почнемо з того, що у всіх православних сім’ях є ікона Миколи Угодника. А молитися перед образом просто. Досить встати перед ним, перехреститися, прочитати молитву. А можна і своїми словами про попросити допомоги.

Ікона від пристріту за датою народження

Іноді люди шукають свою ікону за датою народження. І вважають, що вона захистить їх від пристріту, псування, бідності та інших неприємностей. На початку 2000-х років навіть книга така була. В ній вказувалися ікони, які захищають людину в залежності від дати його народження. Наприклад, народженим у квітні захищає образ “Споручниця грішних”.

Чи Так це насправді? Складно відповісти на це питання. Єдиної думки з цього приводу немає. Ті, хто народжений на Казанську (21 липня), можуть вибрати цей образ як своєї покровительки. Але Богородиця насправді захищає кожного з нас. І її покрив не залежить від того чи іншого образу. Головне – молитися з вірою і надією на допомогу.

Немає необхідності вибирати ікону за датою народження. Досить придбати спосіб, найбільш близький людині внутрішньо. Для когось це “Казанська”, інші люблять “Державний” ікону, а комусь до душі “Стягнення загиблих”.

Ікона Спасителя

Як називається ікона від псування і пристріту, ми розповіли читачам. Такої немає, все залежить від нашої віри і надії на допомогу. І від того, як часто ми торкаємося благодаті Божої, відвідуючи храм і приступаючи до святого причастя.

Центральний образ, який повинен бути в домі кожного православного людини, – це ікона Спасителя. Перед нею люди моляться у всяких потребах. Найбільш поширена ікона “Спас Нерукотворний”. На ній зображений тільки лик Ісуса Христа. Але є образи, на яких Спаситель зображений у повний зріст.

Куди вішати ікону, читачі знають. Про те, що в будинку повинен бути червоний кут, не станемо повторювати. Образ Спасителя ставлять, як правило, в центрі. Але це необов’язково, все залежить від того, як християнин хоче облаштувати свій молитовний куточок.

Молитви

Про іконах ми поговорили. Тепер торкнемося молитовної теми. У цьому підрозділі наведені молитви до Господа, Богородиці перед образом “Семистрельная”, Миколі Угоднику і Іоанну Хрестителю.

Перед іконою “Семистрельная” моляться під час сімейного розладу. Прибігали до неї за допомогою і тоді, коли землі руської загрожували вороги.

Про багатостраждальна Мати Божа, Превысшая всіх дщерей землі по чистоті Своїй і за безліччю страждань, Тобою на землі перенесених, прийми многоболезненныя зітхання наша і збережи нас під покровом Твоєї милості. Іншого бо притулку і теплаго предстательства хіба Тобі не вемы, але, яко відвагу имущая до Іже від Тебе Народженому, помози і спаси ни молитвами Своїми, так непреткновенно досягнемо Царства Нєбєснаго, идеже з усіма святими будемо оспівувати в Трійці Єдиного Бога нині, і повсякчас, і на віки віків. Амінь.

Тропар, глас 5. Умягчи наша зла серця, Богородице, і напасті ненавидять нас угаси, і всяку тісноту душі нашея дозволь, бо Твій святий образ взирающе, Своїм співчуттям і милосердованием про нас розчулюємося і рани Твоя лобызаем, стріл наших, Тебе терзають, жахаємося. Не даждь нам, Мати Благосердная, в жестокосердии нашому і від жестокосердия ближніх погибнути, Ти бо еси воистинну пом’якшення злих сердець.

Кондак, глас 2. Благодаттю Твоєю, Владичице, умягчи сердца лиходіїв, зішли благодійників, соблюдающи їх від усякого зла, благомолящимся Ти старанно чесними перед іконами Твоїми.

Молитви до Господа читають у різних потребах. Найвідоміша з них – “Отче Наш”. Менш відомі публікуємо тут:

Молитва перша

Господи Ісусе Христе, Боже мій, покрий ма і рабів твоїх (імена) від злоби супостата нашого, зане сила його міцна, єство наше пристрасно і сила наша слабка. Ти убт, про Благий, збережи мене від бентеження помислів і потопу пристрастей. Господи, Пресладкий мій Ісусе, помилуй і спаси мя і рабів Твоїх (імена).

Молитва друга

О Господи, Ісусе Христе! Не відверни лиця Твого від нас, рабів твоїх (імена) і уклонися гнівом від рабів Твоїх: помошник нам буди, не отрини нас і не прости нас.

Третя Молитва

Помилуй мене, Господи, і не даждь мені загинути! Помилуй мя, Господи, яко немічний єсмь! Посрами, Господи, борющаго ма біса. Уповання моє, осені над моєю головою у день бою бесовския! Борющаго ма ворога побори, Господи, і обуревающия ма помисли приборкай Своєю тишиною, Слові Божий!

Четверта Молитва

Господи! Се посудину Твій єсмь: наповни ма даруваннями Духа Твого Святого, без Тебе я порожній всякого блага, або більше полн усякого гріха. Господи! Се Твій корабель єсмь: виконай ма вантажем добрих справ. Господи! Се ковчег Твій: виконай його не красою сріблолюбства та солодощів, а любов’ю до Тебе і до одушевленному образу Твоєму — людині.

Молитва Миколі Угодника. Тут же дано кондак і тропар:

Про всесвятый Миколу, угодниче преизрядный Господній, теплий наш заступниче, і всюди в скорботах швидкий помощниче! Помози мене грішного і смутному у цьому цім житті, умоли Господа Бога даровати мі залишення всіх моїх гріхів, елико согреших від юності моєї, у всьому житті моєму, ділом, словом, помышлением і всіма моїми чувствы; і по виході душі моєї помози ми окаянному, умоли Господа Бога, всієї тварі Содетеля, избавити ма повітряних митарств і вічної муки: так завжди я Отця і Сина і Святого Духа, і твоє милостивное заступництво, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Тропар, глас 4. Правило віри і образ лагідності, стриманості вчителя яви тебе стаду твоєму яже речей істина; сього заради здобував ти смиренням високе, убозтвом багате, отче священноначальниче Миколає, моли Христа Бога спастися душам нашим.

Кондак, глас 3. У Мирех, святе, священнодействитель здався єси: Христове бо, преподобне, Євангеліє сповнивши, положив душу твою про людех твоїх, і врятувала єси неповинныя від смерті; сього заради освятился єси, яко великий таїнник Божа благодать.

І нарешті, молитва Іоанну Хрестителю:

Хрестителю Христовий, проповіднику покаяння, кающагося не презри мене, але совокупляяся з воі небесними, молися до Владыце за мене недостойнаго, унылаго, немощнаго і печальнаго, у численні біди впадшаго, утружденнаго бурхливими помисли розуму мого: аз бо єсмь вертеп злих справ, аж ніяк не имеяй кінця гріховного звичаєм; прибитий бо є розум мій земним віщого. Що дам, не вем, і до кого вдамся, так врятована душа моя? Токмо тобі, святий Йоане, благодаті тезоимените, яко тя перед Господем, за Богородиці, вем більша бути народжених усіх, бо ти сподобився єси коснутися верху Царя Христа, вземлющаго гріхи світу, Агнця Божого: Який молі за грішну мою душу, да поне відтепер, в первыйнадесять годину, понесу тягар благу і прийму мзду з останніми. Їй, Хрестителю Христовий, чесний Предтечі, крайній пророче, перший у благодаті мучениче, постніков і пустинників наставниче, чистоти вчителю і близький друже Христовий, тебе молю, до тебе вдаюся, не отрини мене від твого заступництва, але возстави ма, падшагося багатьма гріхи; обнови душу мою покаянням, як другим хрещенням, понеже обох начальник єси: хрещенням омываяй гріх, покаяння ж проповедуяй під очищення коегождо кепських справ; очисти мя грехми оскверненнаго і понуди внити, аможе нічтоже кепсько входить, у Царство Небесне. Амінь.

Ці молитви читають вдома. Але якщо ви прийшли в храм, а там нікого немає, можна прочитати перед кожною іконою. Поставте свічки, приложитесь до образів. І просіть допомоги у Господа, Богородиці і святих.

Висновок

Як називається ікона від пристріту і псування? Ніяк, бо не існує такої. І якщо ви задумаєте побродити по просторах інтернету в пошуках подібної, то даремно втратите час. Звичайно, увагу можуть привернути різні сайти, які не мають нічого спільного з православ’ям. На них влаштувалися маги. Вони ж і пропагують наявність ікон від пристріту, обіцяючи чудесне зцілення з їх допомогою.

Не купуйтеся на це, будь ласка. Якщо є сумніви, сходіть у церкву і запитайте у священика. Він-то точно знає про наявність ікон від пристріту.