Валерій Шальних: біографія, особисте життя, фото

Валерій Шальних – відомий радянський і російський актор театру і кіно, чоловік не менш відомої російської красуні Олени Яковлевої, який віддав більшу частину свого життя одного театру – “Сучаснику”. Валерій – актор, який може розкритися в абсолютно різних ролях.

Біографія Валерія Шальних

Валерій Олександрович народився 8.04.1956 року в місті Свердловську (нині Єкатеринбург). Дитинство у нього було дуже важким.

Мама Валерія – Олександра Іванівна – працювала на оборонному заводі. У батька були проблеми з алкоголем, і він пішов з сім’ї, коли хлопчикові було 8 років. Матері довелося виховувати дитину самій, жили вони дуже бідно.

Мама дуже переживала, що Валерій від такого життя зросте хуліганом або піде по батьківських стопах. Тому вона придумала, як зайняти хлопчиська – віддала його в драмгурток при заводі. Йому дуже сподобалося грати на сцені, що і визначило подальшу долю хлопчика.

Валерій зізнавався, що все, чого він зміг добитися, відбулося завдяки матері. Багато з тих, з ким він ріс, або погано закінчили життя, спилися, або опинились у місцях ув’язнення.

У 1973 року Валерій вирушив підкорювати Москву. Він вступив у школу-студію МХАТ, яку успішно закінчив у 1977 році.

Кар’єра

Після закінчення навчання початківець актор Валерій Шальних став актором театру «Современник», де був задіяний у великій кількості ролей. Він присвятив цьому театру тридцять чотири роки. У червні 2011 року Валерій разом зі своєю дружиною покинув театральну сцену “Современника”.

У 1977 році Валерій перший раз з’явився і в кіно – він зіграв невеликі ролі в двох картинах «Хочу бути міністром» та «Кафе «Ізотоп».

Через три роки актор отримав в кіно свою першу головну роль в комедії «Політ з космонавтом».

Дивіться також:  Скільки важить слоненя при народженні: цікаві факти про слонів, приблизну вагу по місяцях

Далі він в основному був задіяний в кіно у другорядних ролях. У 2000-х роках став з’являтися в телесеріалах.

Особисте життя

Перший раз актор одружився в 1979 році на театроведе Олені Левиковой, але, на жаль, цей шлюб тривав лише три роки.

Через рік після розлучення Валерій Шальних одружився вдруге, на жінці на ім’я Наталя, яка працювала бухгалтером в театрі «Современник». Цей шлюб теж виявився недовговічним, тривав всього два роки, однак у пари в 1984 році народилася донька Катерина. Зараз вона доросла, досвідчена жінка, подарувала акторові онука – Микиту.

В третій раз актор одружився на відомій радянської і російської актриси Олени Яковлевої. Коли вони познайомилися, обидва ще перебували у шлюбі, хоч вже і не проживали зі своїми дружинами.

Роман розігрався, коли вони обидва були в Іркутську на гастролях. Вони тривали приблизно місяць, а отже, у акторів було достатньо часу, щоб встигнути добре дізнатися один одного.

Вся трупа зупинилася в одному готелі, щовечора збиралися у кого-небудь в номері, розмовляли, випивали. Валерій Шальних відразу зазначив Яковлєву, вона здалася йому дуже красивою і талановитою дівчиною. Актор став доглядати за Оленою, і через місяць вони зрозуміли, що жити одне без одного не можуть.

З 1985 року жили разом, одружилися в 1990 році.

У 1992 році у подружжя народився син Денис. У нього теж були задатки актора, він навіть вчився на режисерському факультеті, проте не закінчив. Зараз він займається бодібілдінгом, його тіло на 70 відсотків покрито татуюваннями. У 2017 році Денис одружився на дівчині на ім’я Вікторія.

Коли хтось каже, що двом акторам у шлюбі жити дуже і дуже складно, Валерій і Олена тільки посміхаються. Вони звикли до труднощів, до цих пір дуже люблять один одного і піклуються про сімейне благополуччя. На всіх сімейних фото Валерія Шалених видно, що подружжя дуже щасливі.

Дивіться також:  Казка про Чернильном озері з подальшим викриттям

Валерій сміється, кажучи, що їхній шлюб з Оленою врятували собаки. Вони з Яковлевої завзяті собачники: вважають собак своїми нащадками.

Тим не менш акторська психіка дуже нестійка, тому у подружжя часто траплялися скандали, навіть були думки про розлучення. Але одного разу Олена потрапила до лікарні, і тоді Валерій зрозумів, що якщо з нею щось трапиться, то він цього не переживе: вона найбільш близький і рідний його людина. З тих пір навіть якщо подружжя сваряться, Валерій згадує про це і першим іде на примирення.

Фільмографія

За весь час Валерій був задіяний більш ніж у тридцяти кінокартинах. Основні:

  • “Челночницы” (серіал, 2016);
  • “Вальс-Бостон” (ТБ, 2013);
  • “Доктор Тирса” (серіал, 2010);
  • “Життя, якого не було” (серіал, 2008);
  • “Вишневий сад” (2006);
  • “Розв’язка Петербурзьких таємниць” (серіал, 1999);
  • “Ця жінка у вікні” (1993);
  • “Сліпа баба” (1991);
  • “Більшовики” (ТБ, 1987);
  • “Зустрічна смуга” (ТБ, 1986);
  • “Велика пригода” (ТБ, 1985);
  • “Батьки і діти” (міні-серіал, 1983);
  • “Пізня любов” (ТБ, 1983);
  • “Транзит” (ТБ, 1982);
  • “Дядечків сон” (ТБ, 1981);
  • “Третій вимір” (міні-серіал, 1981);
  • “Політ з космонавтом” (1980);
  • “Активна зона” (ТБ, 1979);
  • “Хочу бути міністром” (1977);
  • “Кафе «Ізотоп»” (1976).

І нехай в основному ролі були другорядними, він все одно запам’ятався людям як дуже харизматичний, талановитий, різноплановий актор.