Різновиди оленів: список з фото, опис та характеристики видів

У багатьох народів олень – це священна тварина, наприклад, у кельтів він вважався символом життєвих сил, сонця і родючості. Його ототожнювали з богом Цернунном. В геральдиці середньовічної зображення цього парнокопитного символізувало помірність і витонченість. Роги оленів володіють лікувальними властивостями і є сировиною для виробництва різних ліків. Назва цього звіра має давньослов’янське походження. У статті піде мова про численних різновидах оленів, а також буде дано короткий опис деяких найбільш визначних його представників. Кожен з видів добре пристосований до життя в суворих умовах. Важко повірити, але його головним ворогом вважається людина. Багато видів занесені в Червону книгу, а велика частина знищено остаточно.

Загальна інформація

У сімействі Оленевых три підродини – це олені:

  • справжні, або Старого Світу;
  • водяні;
  • Нового Світу.

Крім того, налічується п’ятдесят один вид. Для кожної з різновидів оленів характерна своя зовнішність і звички, які допомагають їм адаптуватися і виживати у різних умовах – від пустель до арктичних тундр. Зустрічаються як невеликі тварини, розміром з зайця, так і великі особини, вагою понад триста кілограмів.

Їх головною особливістю визнані рогу, по-іншому їх ще називають пантами. Чоловічі особини застосовують їх у поєдинках в період шлюбних ігор. В залежності від видової приналежності розмір і форма відрізняється:

  • Карібу (північні олені) – володарі рогів як жіночі, так і чоловічі особини.
  • Водяні олені – панти і зовсім відсутні.

Живуть вони в основному стадами, хоча є серед них і одинаки. Тривалість шлюбного сезону залежить від місця проживання:

  • помірні широти – осінь, зима;
  • тропіки – круглий рік.

Самка виношує дитинча шість – дев’ять місяців. В основному народжується один або два оленя.

Основу раціону парнокопитних складають трав’янисті рослини. В літні місяці вони віддають перевагу:

  • каштани;
  • ягоди;
  • фрукти;
  • гриби;
  • пагони і листя дерев;
  • горіхи.

Взимку, для втамування спраги, поїдають сніг, а також харчуються:

  • жолудями;
  • лишайниками;
  • гілками і корою;
  • хвощем.

Не гребують водоростями, крабами і рибою. При нестачі мінералів здатні гризти сиру землю і власні скинуті роги.

Олені Старого Світла

Найбільше різноманіття демонструють справжні олені, різновиди яких обчислюються трьома десятками. Серед них такі види, як:

  • благородний;
  • беломордий;
  • свинячий;
  • плямистий;
  • Давида;
  • барасінга;
  • чубатий;
  • аксіс;
  • Шомбургка;
  • мунтжака;
  • замбара;
  • Куля;
  • лань;
  • таменг;
  • Каламианский.

Благородний олень – це найвідоміший, одне з найкрасивіших і ставних тварин цього сімейства, що мешкає на значній території – скандинавські, західноєвропейські країни, на двох американських континентах, в Китаї, Алжирі та ін Основною умовою місця проживання є наявність поруч водойми з прісною водою. Живуть стадами, в яких налічується до десяти особин, а після шлюбного періоду їх чисельність збільшується і досягає тридцяти. Характерною особливістю виду вважається біла пляма, розташоване під хвостом, відсутність плямистості в літній час. Панти відрізняються великою кількістю гілок, які на кінці кожного рогу утворюють своєрідну крону. В залежності від різновидів оленів, фото яких представлено в статті, вага тварини різний. Наприклад, вапіті і марали мають масу тіла понад 300, а бухарський олень – менше 100 кг. В харчуванні воліють трави, бобові і злакові культури. У зимові місяці в їжу йде деревна кора, пагони дерев і чагарників, гриби, каштани, опале листя. Крім того, при нестачі їжі не гребують є жолуді, соснову і ялинову хвою, лишайники. Відвідують штучні та природні солончаки.

Різновиди оленів: назви

Олені Нового Світла від побратимів дещо відрізняються будовою кісток пальців. Список представників цих тварин:

  • мазама;
  • болотний;
  • чернохвостый;
  • козуля;
  • пампасный;
  • пуду;
  • лось;
  • південно-андський;
  • білохвостий або віргінський;
  • перуанський;
  • карібу або північний.
Дивіться також:  Що таке пальма? Опис рослини, види, фото

За зовнішнім виглядом від свого шляхетського родича віргінський відрізняється витонченістю і меншим розміром. Своє цікаве назву він отримав за оригінальне забарвлення хвоста, низ якого білий, а верх коричневий. Білохвості олені, що живуть на островах Флорида-Кіс, важать не більше 35 кг, а їх представники, які віддають перевагу північні райони – 150 кг. Більшу частину часу особини ведуть одиночний спосіб життя і збираються в стада на шлюбний період. У пошуках їжі знищують злакові посіви, здійснюючи набіги на сільськогосподарські поля. У зимовий час їдять опале листя і гілки дерев, восени – горіхи і ягоди, влітку і восени – квітучі рослини, соковиту траву.

Особливістю оленя чернохвостого вважаються вуха – вони просто величезні. Тому його часто називають большеухим, або ослячим.

Карібу, або північний, входить в список різновидів оленів, вважається особливо цікавим. Це єдиний вид, у якого панти носять обидві статі. Крім того, він виділяється верхньою губою, яка повністю вкрита волоссям, а також товстим шаром підшкірного жиру, густим хутром. Тварина присадкуватого статури, має злегка видовжену черепну коробку, не володіє витонченістю, як інші представники сімейства. Наступна особливість – стадність, збираючись досить великими групами вони легше переносять суворі умови життя в тайзі і тундрі.

Як відновлюється вид карібу занесений в російську Червону книгу.

Види північних оленів

Виділяють наступні різновиди північних оленів, які живуть в Євразії:

  • охотський;
  • новоземельский;
  • європейський;
  • сибірський тундряной;
  • живе на архіпелазі Шпіцберген;
  • сибірський лісовий;
  • баргузинский.

Північні олені – це суспільні тварини. Вони пасуться величезними стадами. Багато років оленячі стада мігрують одним і тим же маршрутом. Причому подолання відстані у п’ятсот і більше кілометрів для них не представляє труднощів. Вони хороші плавці і легко переплавляються через водойми.

Скандинавські олені, навпаки, уникають лісових масивів.

Сибірські олені воліють зими проводити в лісах. В кінці травня перебираються в тундру, в якій менше комах (ґедзів, комарів) і більше їжі. У лісовий масив вони знову повертаються в серпні-вересні.

Олень карібу в квітні починає просуватися з лісу до моря. У жовтні повертається назад.

З рослин у їжу вживають ягель, який є основою харчування протягом довгих дев’яти місяців. Розкидаючи копитами сніг і володіючи хорошим нюхом, вони легко знаходять гриби, ягідні чагарники. Для втамування спраги поїдають сніг. Крім того, здатні з’їсти дорослих птахів, їхні яйця, невеликих гризунів. Для підтримки сольового балансу багато п’ють морської води, гризуть скинуті роги і відвідують солончаки. Якщо не вистачає в організмі мінералів, то здатні гризти один у одного рогу.

Шлюбний період починається з середини жовтня і триває півтора місяця. Через вісім місяців з’являється потомство. Протягом двох років дитинча знаходиться з матір’ю. Живуть північні олені приблизно двадцять п’ять років.

Вони відмінно уживаються з людьми. Мають спокійною вдачею і швидко звикають до нових умов існування.

Лось, або лось — це різновид оленя?

Лосі і олені вважаються близькими родичами. Проте за способом життя, зовнішнім виглядом вони відрізняються від інших представників сімейства Оленевых. Завдяки відмінностям їх виділили в окремий вид, який утворює кілька підвидів: східносибірський, уссурійський, аляскинська та ін. У лося є свої особливості зовнішньої будови:

  • масивний круп;
  • потужна грудна клітка;
  • довгі й тонкі ноги;
  • великі копита;
  • голова горбоносая і велика, з нависаючої м’ясистою верхньою губою;
  • тулуб і шия короткі.

На передніх ногах є загострені копита. Це дає можливість використовувати їх в якості зброї при сутичках з хижаками. Одного удару ними достатньо, щоб розпороти ворогові живіт або проламати череп.

Дивіться також:  Товариський суд: поняття, причини звернення і правила проведення

Лось – це вид великого оленя, тобто він визнаний найбільшим парнокопитним цього сімейства. Його маса тіла від 360 до 600 кг. На деяких територіях зустрічаються самці вагою 650 кг Жіночі особини трохи менше, але також виглядають переконливо.

Будова роги, розмах яких до півтора і більше метрів, а вага понад 20 кг, також представляє інтерес. Вони розвиваються в горизонтальній площині, а на кінцях присутні лопатообразные плоскі розгалуження. З’являються рогу до півтора років, а до п’яти вони вже остаточно сформовані. Щорічно дорослі особини їх скидають. При цьому в кожному новому сезоні на відростках утворюється один додатковий виступ.

Живуть сохатые парами або сім’ями разом з підростаючими дитинчатами. При несприятливих умовах здатні збитися стада, але це триває короткий період. Вони чудові плавці й можуть добувати корм, не виходячи на берег. Люблять ласувати водоростями, мохами і гілками прибережних кущів.

Маленькі види

У важкодоступних лісах Еквадору, Чилі і Перу можна зустріти самий дрібний вид оленя – пуду. У нього короткий тулуб, близько 90 см, висота не більше 35 см, а вага не перевищує 10 кг. Тварина має маленьку голівку, розташовану на короткій шиї і овальної форми невеликі вуха, які покриті густою і щільною шерстю. Зовнішня схожість з іншими представниками оленів сумнівне. Однак на голові у нього є ледь помітні ріжки, приховані повністю шерстинками, і утворюють невеликий чубчик.

Живуть вони в самоті, а пари утворюють тільки в період розмноження. Це досить обережні тварини, і в дикій природі їх важко відшукати. Вид знаходиться під загрозою вимирання, так як смачне м’ясо зробило його для браконьєрів і бажаною здобиччю хижаків. Забарвлення самого дрібного виду оленя сіро-коричнева з нечіткого розміру плямами. Живиться тварина водоростями, молодими пагонами, листям дерев і чагарників, соковитими травами, фруктами, які впали на землю. Щоб поласувати соковитими верхівками високих дерев, він встає на задні лапи і пригинає їх.

Приблизно два місяці триває шлюбний період. Дитинча народжується через сім місяців. Найчастіше це подія припадає на перші літні дні. Малюк швидко росте, і через три місяці його не відрізнити за розмірами від дорослого оленя. Повне звільнення від рогів здійснюється ще через сім місяців. До цього часу він наближається до статевої зрілості. Тривалість життя не більше десяти років. Відомо два види самого дрібного оленя пуду – це північний і південний. Між собою вони мало чим відрізняються. Однак перший трохи крупніше. У них коротка гладка шерсть, колірна гамма якої від червонуватого до темно-коричневого відтінку. Тіло округлої форми, роги у вигляді шипів, короткі ноги.

Дивовижні олені без рогів

Ці тварини зовні схожі на козуль, живуть на болотах, по берегах водойм, розташувавшись в густих трав’янистих заростях. Які види оленів не мають рогів? Єдиний в сімействі безрогий представник – це водяний олень. Основна відмінна риса виду – ікла, які володіють рухливістю і розташовані на верхній щелепі. Коли парнокопитне їсть, то він забирає їх, а при будь-якої небезпеки виставляє вперед.

Живуть по одному, не люблять чужинців на своїй території, тому мітять її. Зустрічаються з протилежною статтю тільки на період гону. Відмінно плавають і в пошуках нового притулку здатні подолати по воді не один кілометр. В їжу краще вживати соковиту річкову осоку, молоду зелену траву, листя чагарників. Здійснюють набіги на рисові поля, завдаючи шкоди сільському господарству.

Марали

Що це за тварини? Думки зоологів розділилися: одні вважають, що це особливий вид оленя, який у східній Сибіру носить назву изюбрь, в північній Америці – вапити. А інші стверджують, що марали — це різновид оленя благородного. Від якого він відрізняється більшою величиною рогів, кольором вовни, великим зростанням і меншою довжиною хвоста. Вид має групи: сибірську, або мараловую, середньоазійську і західну. Це дуже красива тварина з гордо піднятою головою.

Дивіться також:  Агромістечок в Білорусії: опис, інфраструктура, відгуки

Гордовита постава свідчить про непокірної вдачі і величезній силі. Роги з безліччю відгалужень виростають до 108 див. Вага самців близько 300 кг, самки дещо дрібніші. За розмірами – це друге після лося тварина. Розмножуватися вони починають досить пізно. Чоловічі особини віддають перевагу формування гарему, в якому максимум п’ять самок, починають з п’яти років, а самки до трьох років здатні принести потомство.

Алтайський марал — це різновид оленя благородного, він найбільш відомий в нашій країні. Його масово розводять для одержання сировини, яким є роги марала. З них виготовляють лікарський засіб «Пантокрин».

Рідкісні й вимираючі види

Деякі види оленів знаходяться на межі зникнення, і це незважаючи на те, що вони досить легко пристосовуються до різних умов існування:

  • Вразливі – індійський, філіппінський, гривистий замбар, олень беломордий, барасінга.
  • Вимираючі – плямистий филлипинский, олень-ліра.

Найрідкіснішою породою, що перебуває на межі вимирання, вважається білий олень. Це досить велика тварина, що має розвинені роги. Білий окрас передається у спадок, завдяки йому вони стають легкою здобиччю, так як у лісі дуже помітні. Ховаючись від хижаків, вони здатні проплисти декілька десятків кілометрів у день.

Дуже рідкісною різновидом оленів (фото ви знайдете в статті), яка є родичем благородного оленя, визнаний мілу, або олень Давида. В природних умовах його не зустріти, так як живе і розмножується він тільки в зоопарках Китаю. Фахівці відносять його до болотяною увазі. Його особливість – це зміна рогів, яка відбувається два рази в рік. Він занесений до Червоної книги світу.

До рідкісних представників дикої природи відноситься віргінський, або білохвостий, олень – це вид американського оленя, що мешкає на території від Канади до північної частини Південної Америки. Три підвиди занесені в Червону книгу МСОП (Міжнародний союз охорони природи).

Плямистий і шляхетний олень належать до видів, які в даний час не викликають ніяких побоювань.

Скорочення чисельності зникаючих і рідкісних видів оленів вчені пов’язують з тим, що вони є тваринами-ендеміками, тобто живуть на обмеженій території. Тому будь-які, навіть несуттєві зміни їх умов існування, пов’язані з природним або іншим фактором, що ставить під загрозу їх існування.

Висновок

Прочитавши статтю, ви познайомилися з красивими тваринами. Найцікавіші різновиди оленів, фото та назви яких є в статті, – це:

  • благородний;
  • північний;
  • водяний;
  • мілу;
  • беломордий;
  • чубатий – володар коротких і неветвистых рогів;
  • білохвостий;
  • свинячий – таку назву йому було присвоєно за незвичайну манеру пересування, нагадує свиню. А також він володар пухнастого хвоста;
  • плямистий – білі пляма дуже ефектно виглядають на шерсті рижого окрасу.

Сімейство Оленевых відрізняється різноманіттям, серед них є представники маленькі й величезні, наділені виключним забарвленням, відсутністю рогів, а також з розкішними пантами. Ці тварини мешкають в будь-яких кліматичних зонах, їх можна зустріти у всіх куточках Землі. У природних умовах у них багато ворогів, а на їх чисельність впливають і засніжені зими. Товстий шар снігу ускладнює видобуток їжі і пересування. Виняток становить північний олень, який відмінно пристосований до пересування в суворих зимових умовах. Всі різновиди оленів унікальні, варті захисту і уваги.