“На все воля Божа” – що означає вираз, значення фрази

Кожен з нас напевно знайомий з фразою «на все воля Божа». І багато хто, швидше за все, замислювалися над нею. Якщо розуміти її буквально, то виходить, що всі прагнення людини, її бажання і молитви не мають самостійного значення.

В одного релігійного філософа з Данії, Серена К’єркегора, є слова про те, що молитвою не можна змінити волю Бога, але вона здатна змінити самого молиться. Якщо виходити з цього, то значить, чудес взагалі немає місця, все заздалегідь визначено.

Дана фраза співвідноситься з церковними поглядами і, зокрема, з виразом «на все воля Божа?» і двома іншими, тісно пов’язаними з ним? Мова про них піде нижче. Спробуємо розібратися. А також розглянемо вираз «що не робиться, все на краще».

Два аспекти

Що значить «на все воля Божа»? Для відповіді на дане питання потрібно зробити застереження про те, що богослови розрізняють в ній два аспекти.

  • Благовоління.
  • Попущення.
  • Перше, щодо розумних речовин, являє собою схвалення їх вчинків, бажань і помислів. А ще підтримку, яка виявляється в благодатної допомоги з боку Святої Трійці та її благословення.

    Що значить «на все воля Божа» у другому розумінні? Воно відноситься до справ, які є або нейтральними в моральному відношенні, чи противними Богу. Він не схвалює таких справ, не сприяє їх втіленню в життя, але, незважаючи на це, допускає їх вчинення. Це дозволяє розумним істотам діяти в тих рамках, які вкладені в них при їх створенні, відповідно до їх вільного вибору.

    Щоб розібратися в значенні «на все воля Божа», наведемо приклади, що характеризують кожний із зазначених аспектів.