Чим живиться морський котик? Опис, види, фото

Незважаючи на специфіку своєї назви, ці тварини не мають до кішок ніякого відношення. Морські котики відносяться до класу ластоногих ссавців, до сімейства вухатих тюленів. Всього відомо близько дев’яти видів цих тварин (вчені до цих пір не прийшли до єдиної думки на цей рахунок), які поділяються на дві великі групи – північні морські котики (до них належить один вид, який так і називається) і південні морські котики (інші види). Життя цих незвичайних тварин завжди викликала великий інтерес у любителів фауни. Нерідко на форумах можна зустріти питання про особливості харчування морських котиків, їх середовище існування та звички. Натуралісти з задоволенням обмінюються з однодумцями своїми знаннями. У цій статті представлена інформація про те, де живе і чим живиться морський котик в природі.

Де живуть і чим харчуються північні морські котики?

Про існування північного морського котика стало відомо в 1741 році. Він був виявлений недалеко від узбережжя Аляски, на Командорських островах. У 1786-му лежбища цих тварин були відкриті на островах Прибылова. Основними місцями проживання котиків є острови, що лежать в районі Берингової протоки, далекосхідне узбережжя Росії, західне узбережжя Північної Америки, північні тихоокеанські острови. Проживають вони на Курильських, Командорських островах, на острові Тюленьем, на узбережжі Каліфорнії і в Охотському морі.

Відомо, що північні морські котики широко мігрують від традиційних місць свого розмноження. Самки цих тварин разом з дитинчатами ведуть кочовий спосіб життя, самці ж проживають осіло. Зустріч самців і самок відбувається виключно в період гону. Чим живиться морський котик? На думку вчених, в основному їжу цих тварин складають риба і головоногі молюски.

Про зовнішньому вигляді та розмірах

Своїми розмірами самки і самці котиків настільки сильно відрізняються один від одного, що раніше вчені відносили їх до різних видів. Довжина тіла самця північного морського котика може досягати двох метрів, самки – півтора метрів. Часто самці важать близько 185-250 кг, маса самок становить близько 40-50 кг

Дивіться також:  Режисер Ігор Копилов: біографія, творчість і особисте життя

Крім значної ваги і розмірів, самці відрізняються від самок наявністю на шиї густого коміра. Підтримувати в крижаній воді постійну температуру тіла тварин допомагає наявний під шкірою товстий шар жиру. Завдяки йому тіло котика має обтічну форму, яка полегшує йому плавання.

Про особливості поведінки

Відомо, що дорослі самці ніколи не віддаляються від лежбищ на велику відстань. Самки ж щороку відправляються в подорож по океану в пошуках риби. На землі північні морські котики володіють значно більшою рухливістю, ніж схожі на них тюлені: вони можуть підігнути під тіло задні кінцівки. У воді ці тварини гребуть, використовуючи кругові рухи передніх ластів, задні у них в основному функціонують як керма. У них добре розвинені зір, слух і смак.

Де, як і чим харчується морський котик?

Подібно іншим ластоногим, знаходити корм цим тваринам допомагають вібриси (спеціальні довгі дотикові волоски, виступаючі над поверхнею вовни на морді, чутливі до механічних коливань). При наближенні видобутку (риби або молюсків), від якої по воді розходяться хвилі, вібриси починають тремтіти, що допомагає котику її виявити.

Відповідаючи на питання, як і чим харчується морський котик, знавці відзначають, що ці тварини здатні пірнати в середньому на глибину до 68 метрів. Однак північних котиків вченим доводилося спостерігати і на глибині 190 метрів, а в шлунках деяких особин знаходили навіть залишки риб, що належать до глибоководним. Відомо, що самці зазвичай не йдуть далеко від лежбища, охороняючи його, самки ж у шлюбний період відпливають у море на годівлю днів на сім-вісім, залишаючи дитинчат одних. Найчастіше вони віддаляються від берега на відстань до 150 км Самки пливуть, відпочиваючи і, засинаючи у воді, до тих пір, поки не дістануться до місць, багатих рибою, де починають своє полювання.

Дивіться також:  Колючий краб: опис, поширення і видобуток

Про розмноження

Статевого дозрівання самці досягають у віці п’яти років, самки є статевозрілими з двох років. Шлюбний період у котиків триває з червня по липень. Вагітність триває дванадцять місяців. Зазвичай народжується одне дитинча.

Сікачі першими з’являються в районі лежбищ і вступають між собою в бою за кращі ділянки, а з середини травня – початку червня – за самок, які повернулися до цього часу подорожі, яких вони прагнуть захопити побільше і пригнати в свій гарем. Гаремних самок сікачі охороняють надзвичайно ревно. У перший день після своєї появи на лежбище самки народжують дитинчат. Вага новонародженого – близько двох кілограмів, довжина – приблизно 50 див. Малюк зазвичай покритий шерстю чорного кольору. Через кілька днів після родів самки спаровуються з господарем гарему і йдуть на кількаденну полювання, повертаючись на берег лише для того, щоб нагодувати малят. У тримісячному віці діти вже можуть спускатися на воду.

Відносини тварин і людини

Тіло північних морських котиків вкрите густою теплою шерстю, з-за якої на них ведеться активна полювання. У середині XIX століття в Росії інтенсивність торгівлі цінними шкурками цих ссавців зросла до такого рівня, що двічі колонії цих тварин, що мешкають на островах Прибылова, виявлялися на межі зникнення. Значну загрозу для котиків, які ведуть промисел у відкритому морі, представляли також мисливці з інших країн. Щоб зберегти популяцію, в 1911 році кількома державами – США, Японією, Великобританією і царською Росією – був підписаний договір про регулювання полювання.

Про південному морському котика

Не менш цікаво натуралістам-любителям, які відвідують спеціальні форуми, дізнатися, як живе і чим живиться морський котик в Антарктиді.

Південний морський котик (антарктичний) є представником сімейства вухатих тюленів. Цей витончений звір часто має досить великими розмірами. Відомо кілька видів південних котиків:

  • Найбільшим з них вчені називають капского котика, заселяющего узбережжя Намібії, ПАР і Південної Австралії. Довжина тіла самців цих тварин сягає двох з половиною метрів, вага – 180 кг Довжина тіла самок – 1,7 метра, вага – не більше 80 кг
  • На Галапагоських островах живуть значно більш дрібні котики (самці з довжиною тіла 1,5 м, масою 65 кг, самки довжиною тіла 1,2 м, вагою 30 кг).
  • На південному узбережжі Південної Америки проживають котики з такими параметрами: самці з довжиною тіла 1,9 м, вагою 160 кг, самки довжиною тіла 1,4 м, вагою 50 кг
  • Мешканцем арктичного регіону (безлюдних островів Південного моря), які володіють приблизно схожими розмірами, є кергеленский морський котик, не відчуває ніякого дискомфорту від близькості вічних холодів.
Дивіться також:  Олена Гаврилова: біографія, фото, особисте життя

Тривалість життя південного морського котика близько двадцяти років. Основними ворогами антарктичного котика є хижа косатка і полює за ним осіб.

Як виглядають тварини?

Більшість звірів володіють хутром з сірувато-коричневим забарвленням (іноді шоколадною або темно-жовтої), черево в них завжди більш світлий, ніж боки і спина. Самці відрізняються наявністю розкішних чорних грів, місцями розбавлених сивиною. Самки зазвичай темно-коричневі або чорні.

Про шлюбному періоді

Шлюбний період у південних котиків триває з жовтня по листопад. Маса дитинча зазвичай становить до п’яти кілограм, довжина тіла – до 50-60 см. протягом року мати вигодовує маля молоком, поступово вводячи в раціон молюсків і рибу. Через тиждень після родів самки знову спаровуються. Вагітність у них триває одинадцять місяців. Статевої зрілості самки досягають у трирічному віці, самці – на 2 роки пізніше.

Про харчування

Чим живиться морський котик? Відомо, що гареми у південних існують не надто довго. Вони розпадаються після запліднення самок. Настає період линьки, після якого вони йдуть у море годуватися, де проводять основну частину часу. Їжею південного морського котика служить риба, головоногі молюски та ракоподібні.