Масло мигдалю: властивості, застосування в косметології, користь і шкода

Мигдаль – справжнє джерело вітамінів, які можуть бути неймовірно корисні для нашого організму. Саме з цієї причини люди здавна використовують у своїх цілях корисні властивості олії мигдалю. Застосування речовини в різних сферах актуально і по сей день.

Отримання олії

Перш ніж перейти до розмови про властивості масла мигдалю та застосування його в різних сферах, варто розповісти про те, як його отримують. Мигдаль прийнято називати горіхом. Але це не зовсім правильно. Насправді він є насінням або ядром мигдальною кісточки. Якщо порівнювати мигдаль з іншими горіхами, то в ньому міститься найбільша кількість масла. В залежності від місця зростання культури, сорти та інших факторів в кісточці рівень вмісту олії може змінюватись в межах 40-60 %.

Масляниста речовина отримують шляхом холодного пресування гіркого і солодкого мигдалю. Завдяки корисним властивостям масло гіркого мигдалю використовують у косметології, для ароматерапії і інших цілей. А ось концентрат з солодкого сорту використовують в кулінарії.

Опис культури

Батьківщиною мигдалю є країни Східної і Середньої Азії. Легенда свідчить, що культура отримала свою назву на честь фінікійської богині Амигдалы. Ніжно-рожевий відтінок її обличчя нагадував квіти мигдалевого дерева. Саме з цієї причини воно отримало таку назву. У Греції культуру завезли з азіатських країн. Після дерева поширилися по всьому узбережжю Середземного моря. Велику популярність культура знайшла в Італії та Єгипті. А ось у Римі рослина стало справжньою панацеєю від усіх недуг.

Мигдаль являє собою розкидисте дерево, що досягає у висоту десяти метрів. Цвіте воно біло-рожевими квітками, з яких потім з’являються плоди. Усередині них і дозрівають великі насіння. З них і отримують олії. Нині вирощують понад сорока сортів культури. Усі вони умовно поділяються на солодкі і гіркі. За зовнішнім виглядом рослини складно відрізнити. Але для виробництва рослинного масла найчастіше використовують солодкий мигдаль. В ядрах гірких сортів багато синильної кислоти, яка є отрутою для людського організму. Масло з гіркого мигдалю, властивості якого не менш вражають, використовують в косметичних цілях.

Склад

Корисні властивості олії мигдалю та застосування його в різних сферах обумовлена багатим складом. У ньому містяться:

  • Вітаміни А, РР, Е, F і Ст.
  • Амігдалин.
  • Магній, фосфор і калій.
  • Мінеральні солі.
  • Залізо, цинк і марганець.
  • Фолієва, олеїнова, нікотинова і ліноленова кислоти.
  • Токостерол.
  • Поліненасичені жирні кислоти.
  • Фітостероли.
  • Ефірні масла.
  • Холін.
  • Крім того, в складі масла присутні і інші корисні речовини, які навіть у малих кількостях дуже корисні для шкіри і волосся. Такий багатий склад і зумовив широке застосування масла мигдалю. Властивості його настільки гарні, що вже багато століть його активно використовують, незважаючи на появу сучасних косметичних засобів. Адже натуральний продукт не зрівняється ні з якими синтетичними засобами.

    Лікувальні властивості масла мигдалю і застосування його на практиці

    Вся цінність мигдалевого масла полягає в його унікальному складі. Висока концентрація активних речовин надає приголомшливі вплив на людський організм. Протизапальну, обволікаючу, ранозагоювальну властивості масла мигдалю давно оцінені людьми. Крім того, речовина має протисудомну та проносну дію.

    Масло справляє виражений лікувальний ефект:

    Дивіться також:  Маски для обличчя з кислотами: властивості, призначення, особливості застосування
  • Знижує рівень кислотності шлунка, збуджує апетит.
  • Підсилює вироблення жовчі, розганяє білковий анаболізм, полегшує переварювання жирної їжі.
  • Покращує роботу мозку, піднімає життєвий тонус, запобігає розумову втому.
  • Прискорює виведення зайвої рідини.
  • Підвищує холестериновий обмін речовин, стабілізує тиск.
  • Прискорює загоєння шкіри.
  • Підвищує чоловічу потенцію.
  • Нормалізує секрецію сальних залоз.
  • Пригальмовує процеси природного старіння клітин.
  • Нейтралізує негативний вплив на дерму ультрафіолету.
  • У фармакологічних метою можливе застосування масла мигдалю як усередину, так і зовнішньо. На його основі виготовляють емульсії, мазі та інші речовини.

    Показання до застосування

    Корисні властивості олії мигдалю дозволяють його використовувати при наступних проблемах:

  • Атеросклерозі.
  • Анемії.
  • Холециститі.
  • Хронічному запорі.
  • Трахеїті.
  • Бронхіті.
  • Астмі.
  • Запаленні легенів.
  • Синдромі хронічної втоми.
  • Неврозі.
  • Втрати пам’яті.
  • Безсонні.
  • Зниженому артеріальному тиску.
  • Цукровому діабеті.
  • Хронічному гепатиті.
  • Ударах, пролежнях, розтягненні зв’язок, саднах, герпесі.
  • Для лікування запорів, попрілостей, стоматитів, пітниці у дітей.
  • Застосування в косметології

    Широке застосування масло гіркого мигдалю знайшло в косметології. У його складі є Омега-3-жирні кислоти, які подібні ліпідів людської шкіри. Тому масло можна застосовувати для догляду за всіма типами дерми. Особливо актуальні корисні властивості косметичного масла мигдалю для роздратованою, зрілої і сухої шкіри.

    Регулярне використання такого засобу допомагає:

  • Освітлити темні кола під очима.
  • Підвищити тонус дерми.
  • Розгладити дрібні зморшки.
  • Запобігти появі прищів.
  • Наситити зневоднену дерму.
  • Усунути лущення і сухість.
  • Очистити пори.
  • Освітлити почервоніння.
  • Нормалізувати секрецію сальних залоз.
  • Зменшити інтенсивність вугрової висипки.
  • Захистити волосся від впливу навколишнього середовища.
  • Простимулювати зростання локонів.
  • Прискорити регенерацію тканин.
  • Зміцнити вії.
  • Поліпшити колір обличчя.
  • Попередити появу гіперпігментації.
  • Широке застосування олії гіркого мигдалю не обмежується лише використанням його для шкіри обличчя. Речовина є основою масок для догляду за шкірою всього тіла. Дуже часто масло застосовують для прискорення росту локонів.

    У косметології властивості масла мигдалю виявилися просто незамінні. Речовиною насичують лікувальні і косметичні засоби. До речі, їх цілком можна приготувати самостійно в домашніх умовах. Масло можна використовувати навіть у чистому вигляді на деяких ділянках шкіри. Але не дуже захоплюйтеся їм. Справа в тому, що в складі речовини багато кислот. Якщо нанести масло на шкіру, то відчуєте легкий холодильний ефект. Боятися цього не варто, опіків на дермі не залишиться.

    Завдяки властивостям ефірного масла мигдалю, застосування його можливо не тільки в чистому вигляді, але і в комплексі з іншими речовинами. З’єднання з іншими косметичними засобами не веде до втрати корисних якостей. Косметологи звертають увагу клієнток на той факт, що олія має виражену зволожуючу дію. Тому для приготування складів немає необхідності додатково використовувати гліцерин.

    Існує одна маленька хитрість у застосуванні масла мигдалю. У косметології властивість речовини зволожувати шкіру цінується понад усе. Не так просто наповнити вологою виснажену дерму. Якщо мова йде про дуже сухій шкірі, косметологи рекомендують наносити олію на вологу поверхню обличчя і тіла. Це дозволяє наситити дерму набагато швидше. Повною мірою масляниста речовина розкривається при легкому нагріванні. Але будьте обережні, не перегрівайте масло. Це може позбавити його корисних властивостей. Ефірне масло мигдалю володіє прекрасними очисними властивостями. Тому на його основі можна приготувати прекрасний засіб для демакіяжу. Така змивка з легкістю прибере з вашої шкіри помаду і туш з вій, навіть якщо мова йде про водостійкої косметики. Спробуйте такий демакіяж власного приготування, і ви виявите, що його дія не гірше, ніж у дорогих магазинних змивів. Перевага домашньої косметики в тому, що готується вона виключно з натуральних речовин без використання всіляких барвників та інших шкідливих речовин.

    Дивіться також:  Відгуки про "Гарньєр": 111 відтінок "УльтраБлонд Платиновий"

    Практичне застосування

    Яке ж практичне застосування властивостей масла солодкого мигдалю? Ми наведемо лише деякі способи використання речовини. Багато жінок знайомі з проблемою появи неприємного запаху в інтимних зонах. Деякі навіть змушені кілька разів на день освіжатися в душі. Але не завжди є така можливість, якщо ви знаходитесь на роботі. У цьому випадку на допомогу може прийти мигдальне масло. Його можна змішувати з апельсиновим, лавандовим та іншими маслами і використовувати для спринцювання. Прості гігієнічні процедури здатні дуже просто вирішити питання неприємного запаху. Наші предки здавна користувалися подібними процедурами. У народі аромат від суміші лавандового і мигдальної олії називають запахом чистоти. Регулярні водні процедури з використанням ароматних сумішей надає ніжний аромат вашому тілу. До речі, запах олій схожий по дії з афродизіаками.

    Зазвичай ми користуємося антиперсперантами для боротьби з запахом поту. Але іноді трапляються непередбачені ситуації. Наприклад, вранці перед виходом на роботу ви виявили, що дезодорант закінчився. Що робити в цьому випадку? Можна нанести на шкіру суміш з соди і декількох крапель мигдалевої олії. До речі, даний засіб можна порекомендувати в якості профілактики людям з рясним потовиділенням.

    Для якого типу шкіри можна застосовувати масло?

    Масло можна сміливо назвати універсальним засобом, яке підходить для всіх типів шкіри. Особливо важливий той факт, що речовина можна застосовувати навіть людям, схильним до алергії. Масло добре загоює тріщини, допомагає позбутися від розтяжок в період вагітності. Його можна застосовувати при екземі і псоріазі. Тому його можна застосовувати навіть у тому випадку, коли на тілі є ранки.

    Мигдальне масло навіть рекомендують використовувати для догляду за дитячою шкірою. Іноді у малюків проявляється алергія на мигдаль, тому перед його застосуванням варто порадитися вашим педіатром.

    Яке масло вибрати?

    Промисловість випускає два виду масла. Кожне з них виробляється з різних рослин. Солодкий мигдаль, як ми вже згадували, використовують в кулінарії для приготування тортів і десертів. Масло гіркого мигдалю затребуване в косметології. Якщо ви маєте намір застосовувати масляниста речовина для шкіри або волосся, то немає різниці між цими видами. Дію та властивості масел при цьому абсолютно ідентичні. Дуже важливо знайти продукт гарної якості.

    Використання для волосся

    Оскільки в мигдалевому маслі міститься олеїнова кислота, воно дуже ефективно в догляді за волоссям. Речовина значно знижує лущення поверхні шкіри, зволожує кінчики волосся, полегшує розчісування, надає волоссю блиск, захищає від впливу навколишнього середовища.

    Яким чином можна використовувати масло? Якщо ви є володаркою сухого волосся, концентрат можна втирати у вологі пасма після використання шампуню. В цьому випадку масло можна поєднувати з іншими корисними речовинами. Дуже часто концентрат можна використовувати для додавання в бальзами та кондиціонери.

    Дивіться також:  Ямки на обличчі: як позбутися?

    Мигдальне масло можна порекомендувати власницям жирного волосся. При надмірній роботі сальних залоз концентрат необхідно втирати в шкіру голови. Через годину волосся ретельно промивають з шампунем. Крім того, масло можна додати в засіб для миття та догляду за шевелюрою. Це теж допомагає впоратися з надмірною жирністю волосся. Якщо ви хочете додати масло в шампунь, то слід на 100 мл додати 3 мл речовини.

    Якщо ваші волосся знаходяться в нормальному стані і з ними не виникає проблем, концентрат достатньо використовувати один раз в місяць в профілактичних цілях.

    Масло для нігтів

    Мигдальна олія благотворно впливає на стан нігтів. Якщо ви помітили, що ваш манікюр виглядає неважливо, а нігтьові пластини ламаються, спробуйте втирати теплий концентрат в нігті і кутикулу. Результат вас приємно здивує.

    Велика кількість калію і цинку в його складі дозволяє налагодить ситуацію. Якщо цитрусове масло змішати з мигдалем – ефект буде ще більш вираженим.

    Для тіла

    Мигдальне масло можна використовувати для масажу. Особливо воно ефективно при антицелюлітної програмі. Концентрат дуже глибоко проникає в шкіру і активізує циркуляцію крові. Масло сприяє виведенню зайвої рідини і шлаків. Після його використання шкірні покриви стають підтягнутими і пружними.

    Догляд за віями

    Довгі пухнасті вії – це мрія кожної жінки. Однак зберегти їх красивими з віком стає все складніше. Найпростіший спосіб мати красиві вії – це правильно за ними доглядати. Для цього необхідно регулярно використовувати мигдальне масло. Воно допомагає пом’якшити шкіру в області повік і запобігти ламкість і випадання вій.

    Мигдальне масло покращує стан волосся і пробуджує дрімаючі цибулинки. Концентрат сприяє поліпшенню кровотоку і зволоженню шкіри. Масло перед використанням нагрівають до +38 градусів, після чого наносять на чисті вії. Для зручності використання можна використовувати пензлик від старої туші, попередньо вимиту у воді. Склад слід витримати на віях не менше тридцяти хвилин. Для видалення масла досить промокнути очі серветками. Немає необхідності повністю його змивати, шкоди воно не завдасть.

    Шкода або користь?

    Ми багато розповіли про корисні властивості олії та його застосування. А воно може завдати шкоди? Мигдальне масло рекомендують використовувати навіть алергікам. Однак індивідуальна реакція може розвиватися при непереносимості речовини. В цілому речовина не токсичне, тому рідко викликає алергію. Саме з цієї причини його використовують при вагітності та для догляду за шкірою дітей. Так що сміливо можна стверджувати, що засіб нешкідливе.

    Замість післямови

    Масло можна використовувати в кулінарних цілях. Для цього кілька крапель додають у десерти і випічку. Також концентрат можна додавати під час приготування холодних страв, заправок і соусів. Його використовують для приготування рибних страв і страв з птиці. Масло втрачає свій аромат при високих температурах. Тому в гаряче його додають вже після завершення термічної обробки, щоб зберегти всі корисні властивості речовини. Адже саме вони становлять найбільший інтерес.