Спас Нерукотворний: історія походження ікони, фото і опис

Достеменно невідомо, як він виглядав у своєму земному житті. 27 канонічних і понад 100 апокрифічних книг Нового Завіту не дають нам навіть натяку на його зовнішній вигляд. Ті опису його зовнішності, що залишили нам історики, філософи і богослови пізніших епох, звучать настільки суперечливе, що здається іноді, ніби вони говорили про різних людей. Так, може, правий був єпископ Ліонський, коли стверджував, що тілесний вигляд обличчя Ісуса Христа нам невідомий. Так, невідомий, якщо не брати до уваги одну з найважливіших святинь християнського світу – Спас Нерукотворний, історія походження якого досі оповита таємницями.

Свідчення сучасників Ісуса

Неможливо коротко розповісти історію Спаса Нерукотворного. Найперше докладний опис зовнішнього вигляду Ісуса Христа залишив нам проконсул Палестини Публій Лентула у своєму листі римського цезаря: «Ця людина різносторонньо обдарована. Ім’я його Ієшуа Га-Машиах. У нього прекрасне і благородне обличчя, гармонійну будову тіла. Його волосся кольору стиглого горіха. Від особи його виходять сила і спокій. Воно рум’яне і без єдиної вади. У нього блакитні і променисті очі».

Тільки більшість істориків вважають це підробкою лист, тому що в анналах римської історії проконсул Публій Лентула не значиться. Перші мальовані образи Ісуса Христа, які зберегла для нас історія, зображували Спасителя схожим швидше на типового римлянина, ніж на юдея чи грека. Пристойна одяг римського громадянина, коротко стрижене волосся, геть-чисто поголене обличчя. В перших письмових свідоцтвах про зовнішньому вигляді Спаситель Ісус Христос зображався людиною непоказним. Так яким же насправді він був? Чи існує хоча б одне правдоподібне його опис? Хоча б один прижиттєвий портрет? Так, існує. Точніше – існував.