Шиншили: батьківщина, особливості способу життя

Шиншили – пухнасті звірята з дуже гарним хутром. Батьківщиною шиншил вважається гірська місцевість Південної Америки. Це дуже охайні гризуни з милим зовнішнім виглядом, добродушною вдачею і хорошим здоров’ям. Невипадково останнім часом стало популярним тримати шиншилу в квартирі в якості домашнього улюбленця. Однак ці звірята дуже вибагливі у догляді та утриманні. Тому тим, хто наважується завести такого пухнастого улюбленця, потрібно знати особливості середовища проживання шиншил в природі. Це необхідно для того, щоб створити звірку комфортні умови для життя.

Природні умови проживання

Оскільки батьківщиною шиншил є високогірні регіони від Аргентини до Венесуели, висота яких становить більше трьох тисяч метрів над рівнем моря, вони адаптовані до суворих кліматичних умов. Сильні вітри, зимові морози, прохолодне літо цим тваринкам звичні. Особливості клімату на батьківщині шиншил сприяли формуванню у них дуже густого хутра.

Для місцевості, де вони мешкають, дощі є великою рідкістю. Цим гризунам доводиться задовольнятися росою на рослинах і рідиною, яку вони отримують з їжі. Невипадково шиншилам протипоказані водні процедури. Купаються вони у вулканічному піску, позбавляючись таким чином від паразитів і запахів.

Рослинність скелястій місцевості батьківщини шиншил досить бідна. Але високий трав’яний покрив і не потрібний для життя цих гризунів, так як їх розкішна шерсть чіпляється за густу рослинність.

Харчуються ці пухнасті звірята рослинною їжею. Їм цілком вистачає карликових чагарників, злаків, лишайників і сукулентів.

Особливості способу життя

У природному середовищі існування шиншили живуть колоніями, чисельність яких становить не менше п’яти пар. Панують в зграї самки, так як вони крупніше самців і більш агресивні. У колонії є звірятка-спостерігачі, які попереджають зграю про небезпеку.

Для укриття гризуни дуже спритно вибирають розщілини скель, порожнечі серед каменів. Іноді вони використовують чужі нори і ховаються там. Свої нори шиншили риють дуже рідко. Активність ці тварини проявляють в нічний час, віддаючи перевагу вдень спати. Вони дуже обережні. Запасів їжі шиншили не роблять.

Дивіться також:  Суха шкіра при вагітності: причини та особливості догляду

Небезпечні вороги

Ці пухнасті звірята дуже полохливі. Це невипадково, адже у природному середовищі існування у шиншил досить ворогів. Основний – лисиця. Вона перевершує гризуна за розміром, тому особливо небезпечна. Зазвичай вона підстерігає свою здобич поряд з укриттям. Дістати звірка з вузькою нори їй вдається дуже рідко. Врятувати шиншилу від лисиці може тільки обережність, природний маскує забарвлення і велика швидкість пересування. Не менш небезпечна для цих звірків тайра, звичками і статурою нагадує ласку. На відміну від лисиці, вона легко пробирається в укриття шиншили. У ранковий і вечірній час на пухнастих гризунів починають полювання хижі птахи: пугачі та сови. Змії також становлять небезпеку для шиншил.

Проте загроза, яку представляють для маленьких гризунів природні вороги, незначна, порівняно з масовим винищенням цих тварин людиною. Незважаючи на заборони, браконьєри знищують шиншил заради цінного хутра. За останні п’ятнадцять років чисельність популяції цих гризунів зменшилася на 90 відсотків. Шиншили занесені в Червону книгу як зникаючий вид.

Зовнішній вигляд

Довжина тіла шиншили варіюється від 22 до 38 сантиметрів, довжина хвоста – від 10 до 17 сантиметрів. Вага може досягати 800 грам. Тіло вкрите дуже густим хутром, зігріваючим тварин в суворих кліматичних умовах. Жорсткі остьові волосся покривають хвіст. Стандартний шиншил окрас – сіро-блакитний з білим черевцем. Голова звірків округла, коротка шия. Великі чорні очі, вертикальні зіниці, пристосовані бачити в темряві. Вуса у них виростають до 10 см, округлі вуха – до 6 див.

Будова скелета цих гризунів унікально – він має здатність стискатися і витягуватися. Це дає тваринам можливість ховатися в дуже вузьких норах і тріщинах. П’ятипалі передні лапки шиншил дуже цікаві – з чотирма короткими хватальними пальчиками і одним довгим, який рідко використовується. Сильно розвинені чотирипалі задні лапи сприяють швидкому пересуванню цих тварин по скелястій поверхні. Вони добре стрибають. Завдяки розвиненому мозжечку шиншили відрізняються хорошою координацією рухів, що також забезпечує безпеку при пересуванні по гірській місцевості.

Дивіться також:  Норми прогестерону по тижнях вагітності: показники, причини відхилень на різних термінах

Види шиншил

У природі ці гризуни зустрічаються двох видів: куцохвості і довгохвості. Куцохвості відрізняються більшими розмірами, мають дещо іншу будову голови і тіла.

Довгохвостих шиншил відрізняє надзвичайно пухнастий хвіст, виростає до 17 див. Це більш дрібні особини. Саме цей вид розводять на фермах і тримають як домашніх вихованців.

Для створення різноманітного забарвлення шляхом схрещування було виведено кілька мутаційних видів.