Чорношиїй норець – унікальна птах з червоними очима

Чорношиїй норець – невелике пернате створіння, що віддає перевагу гніздитися в субтропічних і помірних широтах. Зустріти птахів можна в Євразії, Північній Америці та Африці. Цей нечисленний вид пернатих може зимувати в північних широтах, але за умови наявності незамерзаючих водойм.

Характеристика і опис

Чорношиїй норець – це невелика птиця, в середньому з масою тіла від 300 до 400 грамів. Довжина птиці може досягати максимум 34 см разом з хвостом. Розмах крил – до 60 див.

Дзьоб злегка задерти, тонкий і недовгий, чорний, але взимку набуває сіро-роговий забарвлення. Голова в порівнянні з тілом велика, округла. Шия тонка і здається короткою, коли птах її не витягує.

Забарвлення очей у дорослих особин яскраво-червоний, а у молодняку – коричневий.

Оперення

Колір оперення птиці черношейной поганки змінюється в залежності від сезону. Восени і взимку спина, голова, боки і низ живота більш світлі. Навесні пір’я на шиї і голові чорні, боки набувають рудуватий відтінок. З’являється чорний хохол на голові, який як би інкрустований пучками золотистих пір’я, помітних від потилиці до очей. Птах часто розпускає пір’я і в такі моменти здається повністю круглої.

На період шлюбних ігор в забарвленні птахів переважає чорний колір. У неї руді боки і біле черево, яке можна помітити, тільки коли птах чистить пір’я.

Голос

Чорношиїй норець видає сипловато-свистячі звуки. Іноді щебетання нагадує скоромовку.

У весняний сезон видає гучні свистячі звуки, що нагадують «пі-пі», які поступово переходять у «піт-піт». Іноді птах неголосно бурчить: «тр-р-р».

Звички

Чорношиїй норець більшу частину свого життя проводить у воді, навіть спить там. Якщо виходить на сушу, то пересувається дуже незграбно. На воді дуже рухлива, можна сказати, метушлива. У птиці практично повністю відсутній страх перед людиною.

Дивіться також:  Шосе - це що таке? Найдовші шосе в світі

Від природних ворогів ховається стрімким нырком у воду, де може протриматися близько 30 секунд. Основним ворогом у Євразії для птиці є ворони.

Живуть зграями від 4 до 400 особин, в середньому збираються в групи по 20-30 птахів. Птахи чудово знімаються прямо з гладі води і можуть здійснювати тривалі перельоти.

Місця проживання

У нашій країні побачити черношейную поганку (фото наводиться в статті) можна на берегах Азовського і Чорного моря. Межі гніздування проходять по широті Петербурга.

Птах віддає перевагу рівнинні і прісні озера, однак прекрасно почуває себе на солонуватих водах і на морських узбережжях. У порівнянні з іншими видами качок ця птиця найменше прив’язана до надводним заростях, крім періоду кладки яєць. Часто селиться на ставках, де розводять рибу, або в заплавних озерах.

Поганки воліють селитися недалеко від місця проживання чайок і крячків. Досить мирно себе поводять по відношенню до інших видів пернатих. Можуть селитися на відкритій воді, але таке трапляється вкрай рідко.

У південних частинах ареалу відліт птахів припадає на листопад, у більш північних широтах починається з серпня і триває до вересня.

Розмноження

Чоловічі особини черношейной поганки виконують шлюбний танець з 6-7 елементів.

В одній кладці в середньому 4-6 яєць, але буває і до 8. Шкаралупа яєць з часом набуває рудуватий або бурий відтінок з-за гніздового матеріалу та періодичного занурення у воду. Самі гнізда плавучі, переважно з тростини, діаметром до 30 сантиметрів. Яйця мають практично однакову форму з обох країв, в довжину – від 32 до 47 міліметрів.

Часто батьки після вилуплення малят перекочовують в іншу частину водойми через збідніння кормової бази. Вихованням потомства займаються обоє батьків. Самі пташенята вилуплюються з темним пухом, практично чорним. Приблизно до 1,5 місяців життя пташенята починають подлетывать, і батьки відразу ж залишають потомство, відправляючись до місця линьки. Тому до повного підйому на крило доживають не всі пташенята.

Дивіться також:  Пам'ятник битві народів в Лейпцигу

Про те, що цей вид птахів робить другу кладку, точних відомостей немає, але деякі дослідники стверджують, що в разі втрати кладки бачили, як деякі пари робили нову.

Статева зрілість припадає на кінець першого року життя. Висиджування яєць триває не більше 22 днів.

Харчування

Основний раціон харчування птахів представлений дрібними комахами, молюсками і ракоподібними. Не гребують вони дрібною рибою, личинками, пуголовками та іншими безхребетними.

Годують дитинчат переважно личинками представників водної середовища, в якому живуть птахи.

Цікаві факти про черношейной поганці

Самий інтригуючий момент – звідки з’явилася така назва у птиці. На цей рахунок існує безліч версій. Одна з правдоподібних свідчить, що в часи, коли люди їли все, що рухається, виявилося, що м’ясо черношейной поганки несмачне, гіркувате і має неприємний запах. Саме з цієї причини цей вид пернатих і отримав назву «поганка».

Цікаво, що поганки, на відміну від качок, гріють свої лапки, висунувши їх з води. Качки, навпаки, ховають свої лапки під пух.

Поганки при чищенні власних пір’я проковтують пір’ячко, які захищають шлунок від гострих кісток риби. Качки для цієї мети ковтають дрібні камінчики.

Занесена чорношиїй норець в Червону книгу. Якщо бути точніше, то вона знаходиться в 4 категорії – «невизначений статус». Пов’язано це з тим, що немає реальних статистичних даних про те, наскільки птахи цього виду потребують охорони, так як не відомо, скільки дійсно особин існує на планеті. Однак кілька країн, в яких гніздяться поганки, все ж розглядають їх як зникаючий вид, а саме КНДР, Росія, Республіка Корея та Японія.