Що таке всує? Чому не можна згадувати ім’я Господа всує?

Слово “всує” використовується, як правило, у християнському значенні. Розмовляючи з літніми людьми або з православними, часто можна почути від них зауваження: не поминай Господа всує.

Що таке “всує”, мало хто знає. Слово просто ввійшло у вжиток як негативне.

Значення і походження слова

Звернувшись до численних словників російської мови, ми побачимо наступні значення разбираемого слова “всує”: просто так, даремно, марно, даремно, марно. Звідси ми робимо висновки, що таке “всує”. Це застарілий синонім наведених вище слів, що означає щось пусте і марне.

Відбулося воно від двох складів “въ” і “суе”, стає зрозумілим, що мова йде про старослов’янському алфавіті. Згідно давньоруському мові, слово “суі” означає “порожній” або “тщетный”.

Ім’я Господа всує

Спаситель дав своїм учням заповідь, щоб вони не згадували Його ім’я марно. І не тільки першим учням – апостолам, але кожній людині, є православним християнином.

Немає нічого гіршого, коли ім’я Господнє згадується просто так, в цілях маніпуляції або при виникненні конфлікту. Приміром, жебрак просить милостиню біля паперті церковній і сумним голосом волає проходить: “Подайте Христа ради!”

Тобто він тисне на людську совість, маніпулюючи Христовим іменем. Мовляв, не зможуть наївні люди пройти повз, адже їх просять заради Христа, а просить необхідно дати.

Або під час конфлікту йде перехід на особистості із взаємними образами. І один з опонентів, намагаючись вразити іншого, вимовляє ім’я Господнє абсолютно бездумно, заради шпильки.

Заклик імені Христа просто так тягне за собою покарання. Бог карає тих, хто марно вимовляє Його ім’я.